Garver: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Rettede slåfejl
Tags: Mobilredigering Redigering via mobilapp
Linje 8: Linje 8:


==Faget i Danmark==
==Faget i Danmark==
Garverfaget som [[erhverv]] er i dag i stort set forsvundet i [[Danmark]]. [[Danish Crown|Scan Hides]] er den sidste [[virksomhed]], der foretager første del af processen fra råhud til [[læder]].
Garverfaget som [[erhverv]] er i dag stort set forsvundet i [[Danmark]]. [[Danish Crown|Scan Hides]] er den sidste [[virksomhed]], der foretager første del af processen fra råhud til [[læder]].


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==

Versionen fra 29. apr. 2018, 22:19

En garvers værktøj

En garver, feldbereder eller lædertouger er en person, som hovedsageligt garver afhårede dyrehuder og skind for at konservere og blødgøre dem samt give dem forskellige egenskaber som styrke.

Garverfaget som erhverv er et årtusindgammelt erhverv, da det er forudsætningen for, at man kan anvende skind som beklædning.

Håndværket

Da råt skind er ret stift og ikke særligt godt tåler vejrets påvirkning, er det nødvendigt at bearbejde det på forskellig vis i en proces der kaldes garvning[1]. Processen har være kendt i årtusinder og består i at lægge skindene i blød i forskellige udtræk og kemikalieopløsninger, bl.a urin.

Faget i Danmark

Garverfaget som erhverv er i dag stort set forsvundet i Danmark. Scan Hides er den sidste virksomhed, der foretager første del af processen fra råhud til læder.

Eksterne henvisninger

Kilder

  1. ^ Skobranchen. "Garvning". Hentet 2014-12-30.

Se også