Forskel mellem versioner af "Vesterålen"

Spring til navigation Spring til søgning
984 bytes tilføjet ,  for 3 år siden
udvidet artikel - oversat fra wikipedia no
(udvidet historie - oversat fra wikipedia de)
(udvidet artikel - oversat fra wikipedia no)
[[File:Map-of-Lofoten-and-Vesteraalen.svg|thumb|Vesterålen]]
'''Vesterålen''' ([[samisk sprog|samisk]]: ''Viestterálas'') er eten ødistriktøgruppet, der ligger nordligst i [[Nordland]] [[fylke]] i [[Norge]]. DetDen ligger lige nord for [[Lofoten]]. Vesterålen omfatter et landareal på tilsammen 2.511 km² og består af kommunerne [[Andøy]] (659 km²), [[Bø i Nordland|Bø]] (248 km²), [[Hadsel]] (566 km²), [[Sortland]] (713 km²), [[Øksnes]] (317 km²) og [[Lødingen]] (531 km²).
 
Geografisk omfatter Vesterålen øerne [[Andøya]], [[Langøya (Vesterålen)|Langøya]], [[Hadseløya]], den vestlige del af [[Hinnøya]], den nordlige del af [[Austvågøy]]a og flere andre, mindre øer.
 
Øerne i Vesterålen er bundet sammen med broforbindelser og har også færgefri forbindelse til fastlandet. Færgen over [[Hadselfjorden]] mellem Melbu og [[Fiskebøl]] var den naturlige forbindelse til [[Lofoten]] indtil Lofotens fastlandsforbindelse («[[Lofast]]») åbnede i [[2007]]. Der findes to flyvepladser i Vesterålen; [[Andøya Lufthavn, Andenes]] og [[Stokmarknes Lufthavn, Skagen]]. [[Hurtigruten]] anløber [[Risøyhamn]] (i Andøy kommune), Sortland, og Stokmarknes.
 
Vesterålen er rig på fortidsminder, og fund viser, at man med sikkerhed kan fastslå, at der har været bosættelse her helt fra [[yngre stenalder]].
 
I Vesterålen findes både Norges ældste og yngste bjergarter. Bø har bjergarter, som er 3.500 mill. år gamle, mens man på Andøya ([[Ramsåfeltet]]) kan finde bjergarter, som "kun" er mellem 130 og 180 mill. år gamle.
 
Vesterålen har en af Norges tætteste forekomster af lokalaviser. Andøyposten, Vesteraalens Avis, Bladet Vesterålen, Øksnesavisa og netavisen Vesterålen Online er medier som dækker de fem kommuner.
==Historie==
 
DeVesterålen tidligste påviseligeer bebyggelserrigVesterålenfortidsminder, erog cirkafund 6000viser, årat gamleman ogmed stammersikkerhed kan fastslå, at der har været bosættelse her helt fra [[yngre stenalder]], hvor jægere og samlere, som overvejende levede af fiskeri og jagt. Fra [[vikingetid]]en trak [[tørfisk|stokfisk]]handelen med [[Bergen]] mange mennesker til at bosætte sig i området. Dengang havde kun handelshusene i [[Bergen]] og [[Trondheim]] tilladelse til handel. Disse bestemmelse blev dog for Vesterålens vedkommende delvist lempet, begyndende med tilladelse til at drive værtshuse i 1770. Fra 1860 trak store [[sild|sildesværme]] mange arbejdere fra andre dele af Norge til, som førte til en økonomisk blomstringstid. 1881 blev rederiet ''Vesteraalske Dampskibsselskap'' i Stokmarknes grundlagt, som førte til at der fra 1883 var ugentlige forbindelser mellem Trondheim og [[Hammerfest]]. Senere blev skibsruten forlænget til Bergen og [[Kirkenes]] og er siden den tid dagligt undervejs under navnet [[Hurtigruten]].
I Vesterålen ligger også [[Trollfjorden]] som ligger i [[Hadsel]] kommunes del af Raftsundet.
== Historie Kultur==
2014 åbnede i [[Sortland]] kulturhuset, "Kulturfabrikken", med blandt andet bibliotek, kino, konferencecenter og Sortland Museum.
De tidligste påviselige bebyggelser på Vesterålen er cirka 6000 år gamle og stammer fra jægere og samlere, som overvejende levede af fiskeri og jagt. Fra [[vikingetid]]en trak [[tørfisk]]handelen med [[Bergen]] mange mennesker til at bosætte sig i området. Dengang havde kun handelshusene i [[Bergen]] og [[Trondheim]] tilladelse til handel. Disse bestemmelse blev dog for Vesterålens vedkommende delvist lempet, begyndende med tilladelse til at drive værtshuse i 1770. Fra 1860 trak store [[sild|sildesværme]] mange arbejdere fra andre dele af Norge til, som førte til en økonomisk blomstringstid. 1881 blev rederiet ''Vesteraalske Dampskibsselskap'' i Stokmarknes grundlagt, som førte til at der fra 1883 var ugentlige forbindelser mellem Trondheim og [[Hammerfest]]. Senere blev skibsruten forlænget til Bergen og [[Kirkenes]] og er siden den tid dagligt undervejs under navnet [[Hurtigruten]].
==Geologi==
[[File:Lofoten and Vesteraalen geology.png|thumb|Geologisk kort over [[Lofoten]] og Vesterålen]]
[[Fil:Trollfjord Juni 2005.jpg|right|thumb|250px|[[Trollfjorden]]]]
I Vesterålen findes både Norges ældste og yngste bjergarter. Bø har bjergarter, som er 3.500 mill. år gamle, mens man på Andøya ([[Ramsåfeltet]]) kan finde bjergarter, som "kun" er mellem 130 og 180 mill. år gamle.
 
Vesterålen er dækket af ca. 70 % af gammelt [[Arkæikum|arkæisk]] [[grundfjeld]] af indtil 2 500 millioner års alder, bestående for det meste af [[gneis]] og [[migmatit]]. Udover Vesterålen er arkæisk grundfjedl almindelig på [[Hinnøya]] i øst og på [[Moskenesøya]] i den sydvestlige del af [[Lofoten]]. Mange af formationerne har fået senere forkastninger og deformeringer. Mellem grundfjeldsstrukturere finder man på [[Slette|lavsletterne]] på [[Langøya (Vesterålen)|Langøya]] også mindre indslag af paleo-proterozoisk glimmergneis som er 1 870–1 770 millioner år gammel. Disse strukturer består også af [[grafit|grafitskifer]] og [[marmor]], med indslag af [[jern]], [[kvarts]] og mørk brungul [[feldspat]]. Det er også felter af [[amfibolit]] ved [[Sortland]], samt [[gabbro]], [[diorit]] og [[anorthosit]] på [[Andøya]] og yderst på [[Langøya (Vesterålen)|Langøya]], begge indtil 2 500 millioner år gamle men ofte yngre.
 
 
I havet udenfor Lofoten og Vesterålen er derimod grundfjeldet på havbunden dækket af yngre [[sediment]]er. Det samme er [[Andøya]] i nord, som i nordøst har et smalt bælte af sedimentære, unge [[sandsten]], [[silt|siltsten]] og [[lerskifer]] fra [[kridt (geologi)|kridtt]]-[[jura (geologi)|jura]].
==Seværdigheder==
* Sortland Museum driver om sommeren den gamle butik på Jennestad handelssted ca. 8 km nord for Sortland centrum. Butikken, der blev lukket i 1982. Der er autentiske varer, og på bryggen er der også det gamle postkontor og skibsekspeditionen. Der kan købes lokale husflidsvarer, kort og lokal historisk litteratur. Bagest i butikken er der et udstillingsrum som giver et indblik i aktiviteten på stedet omkring 1900.
* Norsk Fiskeindustrimuseum i melbu er et nationalt museum for Norges fiskeindustri: historie, traditioner, betydning og muligheder. Museet har overtaget den tidligere sildeoliefabrik Neptun. Museet der åbnede i 1991, udstiller en del teknisk udstyr og andet kulturhistorisk materiale fra fiskeindustrien. Gennem udstillinger, film og multimedia viser museet historien om norsk fiskeindustri - med fokus på blandt andet forholdet mellem industri og nærmiljø. Der er åbent fra den 20-06 til den 20-08. Tirsdag til søndag kl. 11– til 17. Ellers åbent efter aftale. Museet er et af 12 museer i Museum Nord.
 
== Eksterne henvisninger ==

Navigationsmenu