Forskel mellem versioner af "Vesterålen"

Spring til navigation Spring til søgning
525 bytes tilføjet ,  for 2 år siden
→‎Seværdigheder: Blå by - oversat fra wikipedia no
(→‎Seværdigheder: Blå by - oversat fra wikipedia no)
I havet udenfor Lofoten og Vesterålen er derimod grundfjeldet på havbunden dækket af yngre [[sediment]]er. Det samme er [[Andøya]] i nord, som i nordøst har et smalt bælte af sedimentære, unge [[sandsten]], [[silt|siltsten]] og [[lerskifer]] fra [[kridt (geologi)|kridtt]]-[[jura (geologi)|jura]].
==Seværdigheder==
* Kunstneren Bjørn Elvenes lanserede i 1999 en ide om at lave et kunstværk ved at male bygningerne i [[Sortland]] blå. Ideen blev godtaget af kommunen. Pilotprojektet blev afsluttet i 2001. Resultatet af blåby-projektet er at flere bygninger i Sortland centrum er blevet malet i forskellige blåtoner. Nogen af bygningerne har også fået små digte og tekster malet på væggene, udarbejdet af unge i Vesterålen og forfatteren [[Lars Saabye Christensen]].
* Sortland Museum driver om sommeren den gamle butik på Jennestad handelssted ca. 8 km nord for Sortland centrum. Butikken blev lukket i 1982. Der er autentiske varer, og på bryggen er der også det gamle postkontor og skibsekspeditionen. Der kan købes lokale husflidsvarer, kort og lokal historisk litteratur. Bagest i butikken er der et udstillingsrum som giver et indblik i aktiviteten på stedet omkring 1900.
* Norsk Fiskeindustrimuseum i melbu er et nationalt museum for Norges fiskeindustri: historie, traditioner, betydning og muligheder. Museet har overtaget den tidligere sildeoliefabrik Neptun. Museet der åbnede i 1991, udstiller en del teknisk udstyr og andet kulturhistorisk materiale fra fiskeindustrien. Gennem udstillinger, film og multimedia viser museet historien om norsk fiskeindustri - med fokus på blandt andet forholdet mellem industri og nærmiljø. Der er åbent fra den 20-06 til den 20-08. Tirsdag til søndag kl. 11– til 17. Ellers åbent efter aftale. Museet er et af 12 museer i Museum Nord.
* Nyksund er et [[fiskevær]] i [[Øksnes]] kommune. Stedet ligger på den nordvestlige side af [[Langøya (Vesterålen)|Langøya]], ca. 12 km. nord for [[Myre]]. Bebyggelsen i Nyksund er spredt på to øer, Nyksundøya og Ungsmaløya. De to øer er forbundet med en 65 meter lang dæmning. En dæmning forbinder også Nyksundøya med Langøya. En kommunal grusvej går mellem Nyksund og Høydalen, og derfra går den asfalterede Fylkesvei 938 til Myre. Nyksund var i begyndelsen af 1900-tallet det næststørste fiskevær i Vesterålen. Men efter [[2. verdenskrig]] blev nærheden til fiskefelterne mindre vigtig, da ny teknologi i form af motorer og større både blev taget i brug. Havnen i Nyksund blev for lille. Fiskeværet blev affolket, og omkring 1970 forlod sidste fastboende bygden. Nyksund blev en spøgelsesby. I 1980- og 90erne kom tyske studenter til Nyksund, og skabte ny aktivitet på stedet. Efterhånden blev stedet populært for tilrejsende kunstnere og turister. I dag har Nyksund nogle få fastboende og et helårlig tilbud til turister. Flere af de gamle brygger i fiskeværet er blevet restaureret. Nyksund er et populært sted for fotografer og billedkunstnere. Flere små øer og holme nord for Nyksund og Stø er fredet som [[naturreservat]]. Dette område er et vigtigt yngleområde for havfugle og [[spættet sæl]].
<gallery>
File:Sortlandbluecollage.jpg|Sortland-den blå by ved sundet
File:Bleiksøya.jpg|Bleiksøya på Andøy
File:145-Nyksund.JPG|Nyksund

Navigationsmenu