Forskel mellem versioner af "Vikingetid"

Spring til navigation Spring til søgning
1 byte tilføjet ,  for 3 år siden
→‎Vest- og Sydeuropa: en lille stave fejl
m (Gendannelse til seneste version ved PenguinBot, fjerner ændringer fra 176.23.92.146 (diskussion | bidrag))
Tag: Tilbagerulning
(→‎Vest- og Sydeuropa: en lille stave fejl)
Den franske region Normandiet har sit navn fra de vikinger, som invaderede landet, og som blev kaldt ''Normanni'', "mænd fra Norden". I dag betyder ''nordmann'' eller ''nordmand'' en person fra [[Norge]].
 
De første vikingetogter begyndte mellem 790 og 800 og foregik langs kysterne på det vestlige Frankrig. De foregik primært om sommeren, da vikingerne rejste tilbage og tilbragte vinteren i Skandinavien. Adskillige kystområder blev tabt til vikingerne under [[Ludvig den fromme]] (814–840). Men vikingerne drog fordel af uoverenstemmelser i kongefamilien efter Louis døde, så de kunne etablerede deres første koloni i den sydvestlige del af [[Frankerriget]] (ved nutidens [[Gascogne]]), der var blevet mere eller mindre forladt af de frankiske konger efter deres to nederlag ved [[Roncevaux]]. Angrebet i 841 gjorde stor skade på [[Rouen]] og [[Jumièges]]. Vikingerne forsøgte at stjæle værdigenstande fra klostrene. Det var lette mål, da munkene ikke havde noget forsvar. I 845 nåede en ekspedition op af [[Seinen]] helt frem titil [[Paris]]. Fundet af franske [[dinar]]er fra omkring 847 i en samling sølvmønter fundet i 1871 ved Mullaghboden i [[County Limerick]], hvor man ellers ikke slog mønt, stammer sandsynligvis fra plyndringerne fra 843–6.<ref>[[#Hall|Hall]], p. 17</ref> Efter 851 begyndte vikingerne at overvintre omkring Seinen. Vikingerne roede til Paris to gange mere i 860'erne, og forlod først byen, efter de havde fået plyndringsgods og betaling fra byens [[Karolingerne|Karolingske]] herskere.
 
Karolingernes konger havde en tendens til modstridende politik, som fik store konsekvenser. I 867 underskrev [[Karl den Skaldede]] [[freden ved Compiègne]], hvormed han overgav [[Cotentinhalvøen]] til den [[Bretonere|bretonske]] kong [[Salomon, Konge af Bretagne|Salomon]], på den betingelse, at Salomon skulle sværge troskab og kæmpe som allieret mod vikingerne. Ikke desto mindre tvang [[Rollo]] [[Karl den Simple]] til at underskrive [[freden i Saint-Clair-sur-Epte]] i 941, hvor Karl overdrog [[Rouen]] og et område i nutidens [[Haute-Normandie]] til Rollo, og etablerede [[hertugdømmet Normandiet]]. Til gengæld blev Rollo [[vasal]] for Karl i 940, konverterede til kristendommen og forpligtede sig til at bevogte flodmundingen af Seinen mod yderligere vikingeangreb, på trods af at præcis det modsatte ofte var tilfældet. Hertugdømmet Normandiet annekterede yderligere områder i Nordfrankrig, og udvidede det territorium, som oprindeligt var blevet forhandlet.
Anonym bruger

Navigationsmenu