Forskel mellem versioner af "Ninive"

Spring til navigation Spring til søgning
18 bytes tilføjet ,  for 3 år siden
m
bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer
m (indsat skabelon)
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer)
[[Fil:Nineve.jpg|thumb|Bronzeløve fra Ninive.]]
 
'''Ninive''' var en af de vigtigste byer i [[Menneskets urhistorie og forhistorie|oldtidens]] [[Mellemøsten]] og var flere gange hovedstad i [[Assyrien]]. Byen lå ved floden [[Tigris]] i det nuværende [[Irak]].
 
Stedet er i dag en vigtig historisk og arkæologisk lokalitet. Byens ruiner ligger hovedsageligt på to høje: Kuyundjik og Nebi Yunus. På den anden side af Tigris ligger [[Mosul]] i [[Irak]].
 
Byen omtales ca. 1800 f. Kr. som et vigtigt tilbedelsessted for [[Ishtar]]. Ifølge den antikke tradition blev den grundlagt af [[Ninus]]. Den spillede længe en mindre rolle, men de assyriske konger i de senere perioder begyndte efterhånden at udbygge den. [[Sankerib]] gjorde den til hovedstad omkring 700 f.Kr. Byen blev til sidst ødelagt, da kongerne [[Nabopolassar]] af [[Babylonien]] og [[Kyaxares]] af [[Medien]] erobrede området i slutningen af 600-tallet f.Kr. Også flere andre assyriske byer blev lagt i ruiner.
 
Byen må i sin storhedstid have været en af verdens største og mest imponerende; den havde over 100 000 indbyggere. Murens omkreds var ca. 12 km. Byen havde store paladser og templer, som var nogle af de største og prægtigste bygningsværker på den tid. Bygningerne havde store sale med statuer, relieffer og indskrifter, som beskrev kongernes bedrifter. I byen var der templer for Ishtar og [[Nebo]], og et stort bibliotek blev grundlagt af [[Assurbanipal]] med værker fra hele [[Mesopotamien]]. Ikke desto mindre blev Ninive også omtalt som "den blodige by" på grund af den grusomhed, som mange af byens konger gjorde sig skyldig i som herskere af Assyrien.
 
{{Højkulturer|state=collapsed}}
{{autoritetsdata}}
 
[[Kategori:Mesopotamien]]

Navigationsmenu