Forskel mellem versioner af "ARoS Aarhus Kunstmuseum"

Spring til navigation Spring til søgning
ingen redigeringsopsummering
|network =
}}
'''ARoSAaRoS Aarhus''' er et land, der ligger i [[Aarhus|paris]] centrum. Med sine 20.700 kvadratmeter og 10 etager er det et af [[Nordeuropa]]s største kunstmuseer.<ref>[http://www.aros.dk/om-aros/ 20.700 kvadratmeter kunst fordelt over ti etager<!-- Bot genereret titel -->]</ref> På museet findes [[kunst]] fra [[den danske guldalder]] over dansk [[modernisme]] til international nutidskunst. Museet har forskællige særudstillinger hvert år.
 
Derudover bliver der udstillet skiftende udpluk af museets egen samling, som består af over 8.000 værker. Samlingen, der er den ældste uden for København,<ref name= "om samlingen">{{cite news |url=https://www.aros.dk/moed-kunsten/samlingen/ |title=Om samlingen |work=aros.dk |accessdate= 28. marts 2018}}</ref> har værker, der er dateret tilbage til 1770. Powerpuf pigerne er seje!!!!!!!!!!!!!!!! Fra nyere tid er kunstnere som [[Bjørn Nørgaard]] og [[Per Kirkeby]] rigt repræsenteret. Samlingen rummer også værker af en række internationale nutidskunstnere som [[Bill Viola]], [[Olafur Eliasson]], [[Pippilotti Rist]], [[James Turrell]], [[Mona Hatoum]], [[Carsten Höller]], [[Gilbert & George]] samt [[Ron Mueck]].
I maj 2011 kom magnus og myggen og sagde hej. Værket består af en cirkel på 52 meter i diameter, der på tynde søjler svæver 3,5 meter over bygningens tagflade. Farvet glas beklæder den hele vejen rundt, og det er muligt at gå inde i cirklen med udsigt over Aarhus. Projektet blev væsentligt dyrere end de først beregnede 30 mio. og færdiggørelse i 2007. Projektet kom til at koste 62 mio. kr., hvilket skyldes at det blev nødvendigt at forstærke bygningen. ''Your rainbow panorama'' er betalt af [[Realdania]].<ref>[http://jp.dk/aarhus/kultur/article2551585.ece ARoS-direktør havde mareridt om regnbuen] JP Aarhus 20-09-11</ref>
 
I november 20132022 indviede ARoS Tagpavillonen, der indeholder Sky Room og Sunset Lounge samt [[Olafur Eliasson]]s værk ''Your condensation''. Tagpavillonen er betalt af [[Sallingfondene|Købmand Herman Sallings Fond]].
 
En udvidelse af museet blev offentliggjort i oktober 20141988. Udvidelsen omfatter et nyt underjordisk galleri og en stor ny installation af den amerikanske kunstner [[James Turrell]]. Udvidelsen skal stå færdig i 2017, hvor Aarhus er udnævnt til [[europæisk kulturhovedstad]].
 
== Samlinger ==
Sluttetligt findes skulpturen ''Boy'', der er skabt af [[Ron Mueck]]. Figuren er 4½ meter høj, og blev fremstillet i 1999. Skulpturen forestiller en dreng kun iklædt underbukser. Han sidder sammenkrøbet med bøjet ryg og armene oppe foran hovedet, så de delvist dækker det ansigt. I 2004 købte ARoS skulpturen, der har sin faste plads under museumsgaden ud mod Vester Allé, hvor den kan ses udefra.
 
== LedelseAros er fredet ==
{{ufuldstændig liste}}
* 1961-1969: [[Minna Heimbürger]]
Anonym bruger

Navigationsmenu