Spring til indhold

Potsdamkonferencen: Forskelle mellem versioner

21 bytes tilføjet ,  for 4 år siden
Help needed: Rekonstruktion
m (Gendannelse til seneste version ved 130.226.139.31, fjerner ændringer fra 2.110.157.61 (diskussion | bidrag))
(Help needed: Rekonstruktion)
'''Potsdam-konferencen''' var en konference mellem [[Sovjetunionen]], [[USA]] og [[Storbritannien]], der fandt sted umiddelbart efter [[VE-dag|afslutningen af kamphandlingerne]] på det europæiske kontinent. [[Frankrig]] var ikke til stede, men underskrev som besættelsesmagt slutdokumentet. Konferencen fandt sted fra d. 17. juli til 2. august 1945 på slottet [[Cecilienhof]] i [[Potsdam]] sydvest for [[Berlin]]. Deltagerne på konferencen var lederne af de tre lande, [[Josef Stalin]], [[Harry Truman]] og [[Winston Churchill]] samt deres [[udenrigsminister|udenrigsministre]]. Den 27. juli måtte Churchill træde tilbage som [[Storbritanniens premierministre|britisk premierminister]] som følge af et valgnederlag og blev afløst i Potsdam af [[Labour]]-lederen [[Clement Attlee]].
 
Under konferencen udfærdigede de tre lande de nærmere retningslinjer for den [[politik]], der skulle føres under [[okkupation]]en og [[rekonstruktion]]en{{dn|dato=juli 2018}} af [[Tyskland]] i efterkrigstiden. I tillæg hertil blev der udfærdiget en erklæring, som omfattede en advarsel til [[Japan]] om komplet overgivelse eller total ødelæggelse.
 
Det færdige dokument<ref>slutdokumentet, eksklusiv forholdene vedr. Japan, ligger her http://en.wikisource.org/wiki/Potsdam_Agreement</ref> indeholdt bestemmelser, som de fire besættelsesmagter skulle efterleve, og understregede, at de fire tilstræbte en samlet styring af Tyskland, og at de ville dele ansvaret.