Forskel mellem versioner af "Anna Ancher"

Spring til navigation Spring til søgning
15 bytes fjernet ,  for 2 år siden
link oprettet og et slettet
(lidt til introen)
(link oprettet og et slettet)
}}
[[Fil:Anna Ancher med kittel, palet og pensler. 1911.jpg|thumb|Anna Ancher med kittel, [[palet]] og pensler.]]
'''Anna Ancher''' (''Anna Kirstine Brøndum'', født [[18. august]] [[1859]] i [[Skagen]], død [[15. april]] [[1935]] i Skagen) var dansk [[maler]]. Hun var den eneste af [[Skagensmalerne]], der var født i Skagen. Som datter af kroværten, [[Erik Andersen Brøndum]] , fik hun i kontakt med tilrejsende hvor især kunstnere fik stor betydning. I hendes barndom kom danske og norske marinemalere[[marinemaler]]e lejlighedsvis til Skagen og så deres malerier. Hun fik en borgerlig kulturel opdragelse, og hendes fascination af billedkunst, blev ikke modarbejdet af familien, hvis åndelige kraft var moder, der selv var optaget af litteratur som religion. Med sine evner som menneskeskildrer og som kolorist regnes Anna Ancher som én af den danske malerkunsts virkeligt store kunstnere samt som én af de betydeligste [[impressionisme|impressionistiske]] malere i dansk kunst og har ofte repræsenteret dansk kunst i udlandet.
 
== Liv og karriere ==
 
Anna Ancher var datter af købmand og kroejer [[Erik Andersen Brøndum]] (der ejede [[Brøndums Hotel]]) og Ane Hedvig Møller (1826-1916). Ane Hedvig er ophavskvinden til én af de mest genfortalte myter om Annas medfødte evner som kunstner: Anna fødtes nemlig samme (og eneste) nat, som periodens store forfatter, [[H.C. Andersen]], overnattede på Brøndums Gæstgiveri (senere Hotel). Derfor mente moderen Ane Hedvig, at Anna måtte være begavet med særlige kunstneriske evner: ''“Vor Herre saa’ dog min gode Vilje, og har belønnet den ved at give det barn, hvis Fødsel blev fremskyndet under saa sære Forhold, Talent for Kunsten.”''<ref>{{cite book| title= Udstillingskatalog udgivet i forbindelse med udstillingen ANNA (jeg) ANNA. En hyldest til Anna Ancher. 2.maj - 31.august 2009, Skagens Museum| ISBN= 978-87-91048-17-3| page= 9}}</ref>
 
Hun var den femte i en søskendeflok på seks, der også talte [[Degn Brøndum|Christen Degn Brøndum]], der overtog Brøndums Hotel efter faderen. Hotellet var i en årrække samlingspunkt for [[Skagensmalerne]], og her mødte hun i 1874 maleren [[Michael Ancher]], som hun blev gift med på sin 21 års fødselsdag i 1880. I 1883 fik de datteren [[Helga Ancher]].

Navigationsmenu