Radar: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
4 bytes fjernet ,  for 3 år siden
m (Fjerner version 8826298 af 130.226.157.192 (diskussion))
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
En radar behøver ikke kun at kigge i vandret plan. I en [[højdefinder]] svinger parabolen i én [[kompasretning]], men med vandret og lodret som yderpunkter. Således findes [[flyvehøjde]]n på target. Moderne radarsystemer til flytrafikkontrol er dog 3-dimensionelle.
 
En [[GCA]]-radar (Ground Controlled Approach) har to antenner, der 'kigger' ud langs landingsbanen mod det landende fly. Antennerne bevæger sig i en smal vinkel i h.h.vhhv. vandret og lodret plan. Så kan flyvelederen bestemme flyets position helt nøjagtigt og dermed dirigere piloten ned i tåget vejr v.h.avha. radiokommunikation. Systemet er lidt på vej ud, men benyttes stadig som back-up-system indenfor militærflyvning, da det blot kræver at flyet har én virkende radio tilbage.
 
På de roterende radarantenner (områderadarer) ses meget tit en mindre, ekstra antenne ovenpå. Det er [[Identification Friend or Foe|IFF]]/SIF-antennen (Identification Friend or Foe/ Selective Identification Feature), der sender et spørgesignal ud i samme retning som radarantennen. De større fly er udstyret med en [[transponder]], der opfanger spørgesignalet og svarer tilbage med oplysninger om identitet, Heading (retning), flyvehøjde m.m. Disse oplysninger kobles sammen med target i radarens computer og vises sammen med ekkoet på skærmen. I fredstid er det nyttige informationer til afvikling af lufttrafikken, mens det oprindeligt var udviklet til krigstid, hvor egne fly svarede tilbage med dagens kode og dermed kunne identificeres på skærmen. Denne funktion kaldes ofte for sekundær radar, og kan stå alene som 'radar'system, hvis man kun er interesseret i at se fly, der har transponder.
4.463

redigeringer

Navigationsmenu