Renæssancen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
m Gendannelse til seneste version ved 152.115.95.98, fjerner ændringer fra 185.116.149.138 (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
Linje 1: Linje 1:
'''Renæssancen''' (fra [[fransk (sprog)|fransk]]: ''renaissance'', genfødsel) er en periode fra det [[14. århundrede|14.]] til det [[17. århundrede]], der betragtes som broen mellem [[middelalderen]] og [[moderne tid]]. Det begyndte som en kulturel bevægelse i [[Italien]] i den sene middelalder og bredte sig til resten af [[Europa]]. Nogle gode tidlige eksempler var udviklingen af [[perspektiv]] i [[Oliemaleri|oliemalerier]] og genanvendt viden om, hvordan man laver beton.
Renæssancen er brandvarm. Perioden ligger måske godt gemt i Europas historie, men ideerne fra Renæssancen er hver dag med til at bestemme, hvordan vi tænker og taler. Renæssancen var tiden, hvor genier og multikunstnere som italienske Leonardo da Vinci og vores egen Tycho Brahe vendte op og ned på det billede af verden, der havde været god latin i mange århundreder. Deres banebrydende opfindelser er grunden til, at vi i dag kan flyve med helikoptere, tale i satellittelefon, gå på Månen og meget andet. Renæssancen var tiden, der satte det enkelte menneske i centrum i vores måde at tænke på – og her har det befundet sig lige siden. Renæssancen regnes for at nå Danmark efter reformationen af den danske kirke i 1536 og slutte med indførelsen af kongens enevælde i 1660.


Som en kulturel bevægelse omfattede det en opblomstring af latin og folkesprogslitteratur fra det 14. århundrede. Det betød genopblussen af læring baseret på klassiske kilder, udvikling af lineære [[Perspektivisk konstruktion|perspektiv]] og andre teknikker til at give en mere naturlig realitet i malerier; og dertil gradvise, men udbredt uddannelsesreformer i mange europæiske lande.
Læs også om Reformation og renæssance på Forfatterweb.com.


Den senere europæiske renæssance fra det [[16. århundrede|16.]] til det 17. århundrede var et opgør mod den oprindelige [[Italiensk renæssance|italienske renæssance]], og havde ikke genfødsel som mål. Betydningen ''genfødsel'' refererer til [[antikken]] og kommer fra ''r''e-, som betyder igen og ''naissance'', som betyder fødsel ([[Italiensk (sprog)|italiensk]]; ''ri''-''nascimento''). Betegnelsen stammer fra [[Vasari]] og den franske historiker [[Jules Michelet]] i det [[19. århundrede]].
== Introduktion til Renæssancen ==


Renæssancen var inspireret af [[antikken]], som varede fra omkring [[750 f.Kr.|750 f.kr.]] til [[500 f.Kr.|500 e.kr.]], og dermed en genfødsel af denne tidsperiode. For de lærde i renæssancen var antikken en blomstrende tid, hvor [[videnskab]], [[filosofi]], [[litteratur]], [[demokrati]], [[kunst]] og [[politik]] blev sat i fokus.
== Hvilke rødder har ordet ’renæssance’? ==
Ordet “renæssance” stammer fra det franske ord ''renaissance'', der betyder genfødsel. Det, som blev genfødt eller genopdaget, var mange tanker og idealer, der stammede fra oldtidens Grækenland og Rom. Blandt disse var forestillinger om livsudfoldelse, skønhed, ro, symmetri og klarhed. Oldtidens verdensbillede var baseret på erfaring; det vil sige, hvad mennesket kunne begribe med sine sanser og sit intellekt. Det stod i modsætning til Middelalderens verdensbillede, der var funderet i den kristne tro.


Verden udvidede sig for europæerne, og horisonten blev større. [[Marco Polo]] udforskede mod [[Asien]], mens [[Christoffer Columbus]] rejste mod vest og opdagede [[Nordamerika]] i 1492.
== Hvad er Renæssancen? ==
Renæssancen er en kulturstrømning, der, ifølge bogen “Renæssancen – da mennesket kom i centrum” (se kilder), opstod i en række byer i Norditalien i 1300-tallet. Renæssancen er betegnelse for en periode i Europas – og især Italiens – historie, der markerer overgangen mellem Middelalderen og den moderne tid. I de følgende århundreder forgrenede den sig til store dele af Europa. På Statens Museum for Kunsts hjemmesiden (se kilder) påpeges det, at udgangspunktet for Renæssancens strømninger var det samme, men at traditionen udviklede sig forskelligt i Nord- og Sydeuropa. Renæssancens påvirkninger nåede Danmark året efter den protestantiske Reformation i 1536. Renæssancen betød en forandring i den måde, mennesker tænkte og handlede på mange steder i Europa. Kendetegnende var, at man bevidst forsøgte at gå uden om Middelalderens lære, og at man i stedet søgte tilbage til antikkens Grækenland og Rom for inspiration. Antikken forstås typisk som en periode i kulturhistorien, der ligger mellem forhistorisk tid og Middelalderen. Antikkens højdepunkt placeres således oftest i det femte århundrede før Kristi fødsel.


== Italienske bystater ==
== Hvad er de vigtigste forandringer i Renæssancen? ==
Renæssancen begyndte i Norditalien, omkring [[Venedig]], [[Genova]], [[Milano]] og [[Firenze]].
· Samfundsmæssige forandringer: Renæssancen er kendetegnet ved overgangen fra et Europa, hvor feudalismen herskede, til et samfund struktureret i tre adskilte stænder – også kaldet “stændersamfundet”. I byerne, især i Norditalien, spirede en middelklasse af handelsfolk frem mellem de etablerede stænder: Kongen/Adelen og Kirken. Handelsfolkene havde tjent så godt, at de nu havde overskud til at bruge penge på luksus og kunst. Denne nye samfundsklasse havde også overskud af tid, så fritiden blev brugt til uddannelse og underholdning.


Firenzes rige overklasse var begejstret for de nye ideer og støttede de mange kunstnere og [[Humanisme|humanister]] i byen. I renæssancen var befolkningen i Firenze glad for den republikanske styreform og støttede op for betegnelsen ”renæssancemennesket”. Fremtiden skulle bygges på idealer fra [[det antikke Grækenland]] og [[Rom]]. Idealer, som langsomt førte mennesket bort fra det traditionelle, kirkeligt bestemte verdensbillede, og frem mod en verden bygget på [[fornuft]] og [[rationalitet]].
· Opdagelsesrejsende: Perioden er kendetegnet ved en serie skelsættende opdagelsesrejser, der afslørede ukendte landområder, ja hele verdensdele. Disse nyopdagede landområder fik stor politisk og økonomisk betydning for landene i “Den Gamle Verden” – dvs. Europa.


== Kunst ==
· Naturvidenskabelige landvindinger: Renæssancen er ensbetydende med en serie af skelsættende, naturvidenskabelige opdagelser. Her fremstår for eksempel en lang række astronomiske observationer af afgørende betydning. De var nemlig med til at forkaste Middelalderens verdensbillede, hvor Jorden – Guds Skaberværk – var verdens urokkelige centrum.
Kunsten undergik en stor udvikling: Man gik fra at tegne en tegning, uden perspektiv, til at tegne med perspektiv. Dermed blev det muligt at fremstille bygninger i en ny form, som aldrig var blevet set før. Forsvindingspunkter blev et essentielt begreb inden for kunsten.


Derudover hentede man inspiration fra antikken, og mange gamle elementer blev moderne igen.
· Store religiøse omvæltninger: Renæssancen skabte grundlæggende forandringer i den religiøse magtstruktur i Europa. Den katolske kirkes universelle magt blev brudt. Det skete ved, at protestantiske kirkesamfund brød med Paven i Rom.


Ydermere blev [[Cattedrale di Santa Maria del Fiore|kuplen i Firenze]] færdiggjort i renæssancen grundet den nye perspektiv opfindelse, af [[Filippo Brunelleschi]] (1377-1446).  
· Kunsten blomstrer: Kulturelt var Renæssancen en meget frugtbar tid for en række kunstarter. Det gjaldt både for billedkunst, litteratur, portrætmalerkunst, skulpturkunst og for bygningskunsten. Alle disse kunstarter trak på inspiration fra den græsk-romerske oldtid.


== Verdensbilledet i Renæssancen ==
· Nyt menneskesyn: Centralt for Renæssancens menneskesyn var troen på værdien af det enkelte menneske. I Middelalderen var den enkelte i økonomisk forstand underlagt slægten og i ideologisk forstand underlagt Kirken. I Renæssancen brød man – inspireret af en række ideer, der stammede fra Antikken – med dette syn på mennesket. I Renæssancen skete der en udvikling mod et humanistisk menneskesyn. I forhold til tidligere tiders centralisering omkring kirke- og kongemagten blev mennesket nu sat i centrum på en helt ny måde.
Verdensbilleder var førhen inspireret af [[Aristoteles]], som havde en forestilling om, at [[Jorden]] var verdens stillestående centrum, hvorom [[Solen]], [[Stjerne|stjernerne]] og [[Planet|planeterne]] bevægede sig. Dette såkaldte [[Geocentrisk|geocentriske]] verdensbillede står i modsætning til det senere [[Heliocentrisk|heliocentriske]] verdensbillede, hvor Solen betragtes som centrum. Omkring [[200 f.Kr.|200 f.kr.]] foreslog [[Aristarchos fra Samothrake|Aristarchos fra Samos]], at det heliocentriske verdensbillede var en [[hypotese]], men fik først afgørende indflydelse med [[Nicolaus Kopernikus|Kopernikus]] samme hypotese ([[1543]]).

== Byerne og handelen i Renæssancen ==
[[Økonomi|Økonomien]] steg i takt med handel. Dette medvirkede til, at der kunne dyrkes flere afgrøder, eftersom [[Klima|klimaet]] ændrede sig. Når økonomien steg, blev der skabt mere handel, mellem forskellige parter. Handlen kom oftest fra de nordeuropæiske lande, og der blev også eksporteret mere fra de [[Mellemøsten|mellemøstlige]] lande, eksempelvis [[Krydderi|krydderier]].

Øget handel medførte vækst i byerne. Byerne blev mere attraktive, [[Virksomhed|virksomheder]] opstod og skabte arbejdspladser. Eftersom byerne bliver større, blev borgerskabet interesseret i byerne, da det blev et centrum for alt aktiviteten i landet. Alt dette medførte til dynamik i byerne, og dermed opstod nye tanker og ideer.

== Renæssancen vs. middelalderen ==
Middelalderen og renæssancen var to forskellige perioder i verdenshistorien. Den schweiziske kulturhistoriker [[Jacob Burckhardt]] adskiller disse perioder fra hinanden, men dette blev senere omdiskuteret, eksempelvis af amerikaneren [[Charles H. Haskins]] i [[1920'erne|1920’erne]]. Diskussionen omhandlede, hvornår renæssancen opstod, og hvorvidt middelalderen var en tilbagestående periode, eller om middelalderen nærmere i sig selv stod for store nybrud, som kunne måle sig med renæssancen.

I diskussionen fremhæves, at grænsen mellem perioderne ikke er særlig fast, og at perioderne overlappede hinanden.

== Se også ==
{{Commonskat|Renaissance}}
* [[Danmarks historie]]
* [[Stilperiode]]
* [[Italiensk renæssance]]
* [[Nederlandsk renæssance]]
* [[Kunst]]
* [[Mode]]

== Eksterne henvisninger ==
* [http://www.leksikon.org/art.php?n=2147 Leksikon for det 21. århundrede]
* [http://www.rensoc.org.uk/ Society for Renaissance Studies]

{{kulturstub}}
{{Europa-histstub}}

{{autoritetsdata}}

[[Kategori:Renæssance]]
[[Kategori:Stilperioder]]


[[fr:Renaissance artistique]]

Versionen fra 14. sep. 2018, 09:42

Renæssancen (fra fransk: renaissance, genfødsel) er en periode fra det 14. til det 17. århundrede, der betragtes som broen mellem middelalderen og moderne tid. Det begyndte som en kulturel bevægelse i Italien i den sene middelalder og bredte sig til resten af Europa. Nogle gode tidlige eksempler var udviklingen af perspektiv i oliemalerier og genanvendt viden om, hvordan man laver beton.

Som en kulturel bevægelse omfattede det en opblomstring af latin og folkesprogslitteratur fra det 14. århundrede. Det betød genopblussen af læring baseret på klassiske kilder, udvikling af lineære perspektiv og andre teknikker til at give en mere naturlig realitet i malerier; og dertil gradvise, men udbredt uddannelsesreformer i mange europæiske lande.

Den senere europæiske renæssance fra det 16. til det 17. århundrede var et opgør mod den oprindelige italienske renæssance, og havde ikke genfødsel som mål. Betydningen genfødsel refererer til antikken og kommer fra re-, som betyder igen og naissance, som betyder fødsel (italiensk; ri-nascimento). Betegnelsen stammer fra Vasari og den franske historiker Jules Michelet i det 19. århundrede.

Renæssancen var inspireret af antikken, som varede fra omkring 750 f.kr. til 500 e.kr., og dermed en genfødsel af denne tidsperiode. For de lærde i renæssancen var antikken en blomstrende tid, hvor videnskab, filosofi, litteratur, demokrati, kunst og politik blev sat i fokus.

Verden udvidede sig for europæerne, og horisonten blev større. Marco Polo udforskede mod Asien, mens Christoffer Columbus rejste mod vest og opdagede Nordamerika i 1492.

Italienske bystater

Renæssancen begyndte i Norditalien, omkring Venedig, Genova, Milano og Firenze.

Firenzes rige overklasse var begejstret for de nye ideer og støttede de mange kunstnere og humanister i byen. I renæssancen var befolkningen i Firenze glad for den republikanske styreform og støttede op for betegnelsen ”renæssancemennesket”. Fremtiden skulle bygges på idealer fra det antikke Grækenland og Rom. Idealer, som langsomt førte mennesket bort fra det traditionelle, kirkeligt bestemte verdensbillede, og frem mod en verden bygget på fornuft og rationalitet.

Kunst

Kunsten undergik en stor udvikling: Man gik fra at tegne en tegning, uden perspektiv, til at tegne med perspektiv. Dermed blev det muligt at fremstille bygninger i en ny form, som aldrig var blevet set før. Forsvindingspunkter blev et essentielt begreb inden for kunsten.

Derudover hentede man inspiration fra antikken, og mange gamle elementer blev moderne igen.

Ydermere blev kuplen i Firenze færdiggjort i renæssancen grundet den nye perspektiv opfindelse, af Filippo Brunelleschi (1377-1446).  

Verdensbilledet i Renæssancen

Verdensbilleder var førhen inspireret af Aristoteles, som havde en forestilling om, at Jorden var verdens stillestående centrum, hvorom Solen, stjernerne og planeterne bevægede sig. Dette såkaldte geocentriske verdensbillede står i modsætning til det senere heliocentriske verdensbillede, hvor Solen betragtes som centrum. Omkring 200 f.kr. foreslog Aristarchos fra Samos, at det heliocentriske verdensbillede var en hypotese, men fik først afgørende indflydelse med Kopernikus samme hypotese (1543).

Byerne og handelen i Renæssancen

Økonomien steg i takt med handel. Dette medvirkede til, at der kunne dyrkes flere afgrøder, eftersom klimaet ændrede sig. Når økonomien steg, blev der skabt mere handel, mellem forskellige parter. Handlen kom oftest fra de nordeuropæiske lande, og der blev også eksporteret mere fra de mellemøstlige lande, eksempelvis krydderier.

Øget handel medførte vækst i byerne. Byerne blev mere attraktive, virksomheder opstod og skabte arbejdspladser. Eftersom byerne bliver større, blev borgerskabet interesseret i byerne, da det blev et centrum for alt aktiviteten i landet. Alt dette medførte til dynamik i byerne, og dermed opstod nye tanker og ideer.

Renæssancen vs. middelalderen

Middelalderen og renæssancen var to forskellige perioder i verdenshistorien. Den schweiziske kulturhistoriker Jacob Burckhardt adskiller disse perioder fra hinanden, men dette blev senere omdiskuteret, eksempelvis af amerikaneren Charles H. Haskins i 1920’erne. Diskussionen omhandlede, hvornår renæssancen opstod, og hvorvidt middelalderen var en tilbagestående periode, eller om middelalderen nærmere i sig selv stod for store nybrud, som kunne måle sig med renæssancen.

I diskussionen fremhæves, at grænsen mellem perioderne ikke er særlig fast, og at perioderne overlappede hinanden.

Se også

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Eksterne henvisninger

KulturSpire
Denne artikel om kultur er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Napoleon BonaparteSpire
Denne artikel om Europas historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Europa