Phineas Gage: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Tilføjede Kategori:Døde i 1860 ved hjælp af Hotcat
m Tilføjede Kategori:Personer fra USA ved hjælp af Hotcat
Linje 11: Linje 11:
[[Kategori:Født i 1823]]
[[Kategori:Født i 1823]]
[[Kategori:Døde i 1860]]
[[Kategori:Døde i 1860]]
[[Kategori:Personer fra USA]]

Versionen fra 15. sep. 2018, 22:02

Phineas P. Gage (1823-1860) var en amerikansk Jernbanearbejer, der blev udsat for en alvorgelig ulykke, men som overlevede alligevel.

Baggrund

Den 13 september 1848 i Vermont i USA var Phineas Gage ved at fjerne klipper og sten, så der kunne blive lagt spor til jernbanen. På den tid når man skulle fjerne en klippe, borede man et hul og så brugte man en lang jernstang til at mase sprængstof godt ned, inden man sprængte klippen væk. Det der skete den dag, var at Phineas Gage var i fuld gang med mase sprængstof ned med jernstangen, men på et tidspunkt, skrabede stangen mod klippen og antændte en gnist, så sprængstoffet sprang i luften. Den 1 meter lange jernstang blev skudt lige op under Phineas Gages venstre øje og den fortsatte ind gennem hans kranium og landede tredive meter ude på den anden side. Phineas Gage lå livløs på jorden i ca to min, før han blev hjulpet op på en oksekærre, og han blev kørt ind til det nærmeste hospital. Her blev han behandlet og levede i tolv år ydeligere. Ulykken betød dog, at han mistede synet på det ene øje, samtidig med at han ændrede sin personlighed. Skaden på hans hjerne gjorde, at han blegyndte at bande meget, kom med dumme komentaterer og var meget stresset.

I 1860 døde Phineas Gage og syv år senere blev hans skelet og jernstangen som han var blevet begravet sammen med gravet op og er nu udstillet på Warren Anatomical Museum i USA.