Renæssancen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Trokkerfin.....?!
Tags: Visuel redigering Mobilredigering Mobilwebredigering
Rihcbejrkcbo
Tags: Emoji Visuel redigering Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 7: Linje 7:
Renæssancen var inspireret af [[antikken]], som varede fra omkring [[750 f.Kr.|750 f.kr.]] til [[500 f.Kr.|500 e.kr.]], og dermed en genfødsel af denne tidsperiode. For de lærde i renæssancen var antikken en blomstrende tid, hvor [[videnskab]], [[filosofi]], [[litteratur]], [[demokrati]], [[kunst]] og [[politik]] blev sat i fokus.
Renæssancen var inspireret af [[antikken]], som varede fra omkring [[750 f.Kr.|750 f.kr.]] til [[500 f.Kr.|500 e.kr.]], og dermed en genfødsel af denne tidsperiode. For de lærde i renæssancen var antikken en blomstrende tid, hvor [[videnskab]], [[filosofi]], [[litteratur]], [[demokrati]], [[kunst]] og [[politik]] blev sat i fokus.


Verden udvidede sig for europæerne, og horisonten blev større. [[Marco Polo]] udforskede mod [[Asien]], mens [[Christoffer Columbus]] rejste mod vest og opdagede [[Nordamerika]] i 1492. Trokkerfin.....?!
Verden udvidede sig for europæerne, og horisonten blev større. [[Marco Polo]] udforskede mod [[Asien]], mens [[Christoffer Columbus]] rejste mod vest og opdagede [[Nordamerika]] i 1492. Trokkerfin.....?! Det var mig der skrev trokkerfin😂


== Italienske bystater ==
== Italienske bystater ==

Versionen fra 19. sep. 2018, 12:12

Renæssancen (fra fransk: renaissance, genfødsel) er en periode fra det 14. til det 17. århundrede, der betragtes som broen mellem middelalderen og moderne tid. Det begyndte som en kulturel bevægelse i Italien i den sene middelalder og bredte sig til resten af Europa. Nogle gode tidlige eksempler var udviklingen af perspektiv i oliemalerier og genanvendt viden om, hvordan man laver beton.

Som en kulturel bevægelse omfattede det en opblomstring af latin og folkesprogslitteratur fra det 14. århundrede. Det betød genopblussen af læring baseret på klassiske kilder, udvikling af lineære perspektiv og andre teknikker til at give en mere naturlig realitet i malerier; og dertil gradvise, men udbredt uddannelsesreformer i mange europæiske lande.

Den senere europæiske renæssance fra det 16. til det 17. århundrede var et opgør mod den oprindelige italienske renæssance, og havde ikke genfødsel som mål. Betydningen genfødsel refererer til antikken og kommer fra re-, som betyder igen og naissance, som betyder fødsel (italiensk; ri-nascimento). Betegnelsen stammer fra Vasari og den franske historiker Jules Michelet i det 19. århundrede.

Renæssancen var inspireret af antikken, som varede fra omkring 750 f.kr. til 500 e.kr., og dermed en genfødsel af denne tidsperiode. For de lærde i renæssancen var antikken en blomstrende tid, hvor videnskab, filosofi, litteratur, demokrati, kunst og politik blev sat i fokus.

Verden udvidede sig for europæerne, og horisonten blev større. Marco Polo udforskede mod Asien, mens Christoffer Columbus rejste mod vest og opdagede Nordamerika i 1492. Trokkerfin.....?! Det var mig der skrev trokkerfin😂

Italienske bystater

Renæssancen begyndte i Norditalien, omkring Venedig, Genova, Milano og Firenze.

Firenzes rige overklasse var begejstret for de nye ideer og støttede de mange kunstnere og humanister i byen. I renæssancen var befolkningen i Firenze glad for den republikanske styreform og støttede op for betegnelsen ”renæssancemennesket”. Fremtiden skulle bygges på idealer fra det antikke Grækenland og Rom. Idealer, som langsomt førte mennesket bort fra det traditionelle, kirkeligt bestemte verdensbillede, og frem mod en verden bygget på fornuft og rationalitet.

Kunst

Kunsten undergik en stor udvikling: Man gik fra at tegne en tegning, uden perspektiv, til at tegne med perspektiv. Dermed blev det muligt at fremstille bygninger i en ny form, som aldrig var blevet set før. Forsvindingspunkter blev et essentielt begreb inden for kunsten.

Derudover hentede man inspiration fra antikken, og mange gamle elementer blev moderne igen.

Ydermere blev kuplen i Firenze færdiggjort i renæssancen grundet den nye perspektiv opfindelse, af Filippo Brunelleschi (1377-1446).  

Verdensbilledet i Renæssancen

Verdensbilleder var førhen inspireret af Aristoteles, som havde en forestilling om, at Jorden var verdens stillestående centrum, hvorom Solen, stjernerne og planeterne bevægede sig. Dette såkaldte geocentriske verdensbillede står i modsætning til det senere heliocentriske verdensbillede, hvor Solen betragtes som centrum. Omkring 200 f.kr. foreslog Aristarchos fra Samos, at det heliocentriske verdensbillede var en hypotese, men fik først afgørende indflydelse med Kopernikus samme hypotese (1543).

Byerne og handelen i Renæssancen

Økonomien steg i takt med handel. Dette medvirkede til, at der kunne dyrkes flere afgrøder, eftersom klimaet ændrede sig. Når økonomien steg, blev der skabt mere handel, mellem forskellige parter. Handlen kom oftest fra de nordeuropæiske lande, og der blev også eksporteret mere fra de mellemøstlige lande, eksempelvis krydderier.

Øget handel medførte vækst i byerne. Byerne blev mere attraktive, virksomheder opstod og skabte arbejdspladser. Eftersom byerne bliver større, blev borgerskabet interesseret i byerne, da det blev et centrum for alt aktiviteten i landet. Alt dette medførte til dynamik i byerne, og dermed opstod nye tanker og ideer.

Renæssancen vs. middelalderen

Middelalderen og renæssancen var to forskellige perioder i verdenshistorien. Den schweiziske kulturhistoriker Jacob Burckhardt adskiller disse perioder fra hinanden, men dette blev senere omdiskuteret, eksempelvis af amerikaneren Charles H. Haskins i 1920’erne. Diskussionen omhandlede, hvornår renæssancen opstod, og hvorvidt middelalderen var en tilbagestående periode, eller om middelalderen nærmere i sig selv stod for store nybrud, som kunne måle sig med renæssancen.

I diskussionen fremhæves, at grænsen mellem perioderne ikke er særlig fast, og at perioderne overlappede hinanden.

Se også

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Eksterne henvisninger

KulturSpire
Denne artikel om kultur er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Napoleon BonaparteSpire
Denne artikel om Europas historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Europa