Smykke: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m småret, udvid
m Flertydige WL: trætræ (materiale)
Linje 2: Linje 2:
[[Fil:Kenyan man.jpg|thumb|Mand fra Kenya bærende forskellige smykker på hovedet, halsen og ørerne]]
[[Fil:Kenyan man.jpg|thumb|Mand fra Kenya bærende forskellige smykker på hovedet, halsen og ørerne]]
[[Fil:Parure_della_regina_maria_amelia,_parigi,_1800-15_poi_1850-75_ca.jpg|thumb|Franske kronjuveler, 19 årh.]]
[[Fil:Parure_della_regina_maria_amelia,_parigi,_1800-15_poi_1850-75_ca.jpg|thumb|Franske kronjuveler, 19 årh.]]
Et '''smykke''' er en mindre pyntegenstand, der bæres som dekoration direkte på kroppen, såsom [[fingerring]], [[halskæde]] eller [[øreringe]]. Smykker er en af de ældste former for personlig kropsdekoration siden stenalderen.<ref name="bbcnewsdiscovery">[http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/5099104.stm Study reveals 'oldest jewellery'], ''[[BBC News]]'', June 22, 2006.</ref> Typisk laves smykker af [[metal]]ler, ofte med indfattede [[smykkesten]], eller som kæder af [[perle]]r af [[træ]], [[rav]], skaller og andet materiale. Smykker bruges af følgende årsager:
Et '''smykke''' er en mindre pyntegenstand, der bæres som dekoration direkte på kroppen, såsom [[fingerring]], [[halskæde]] eller [[øreringe]]. Smykker er en af de ældste former for personlig kropsdekoration siden stenalderen.<ref name="bbcnewsdiscovery">[http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/5099104.stm Study reveals 'oldest jewellery'], ''[[BBC News]]'', June 22, 2006.</ref> Typisk laves smykker af [[metal]]ler, ofte med indfattede [[smykkesten]], eller som kæder af [[perle]]r af [[træ (materiale)|træ]], [[rav]], skaller og andet materiale. Smykker bruges af følgende årsager:
* dekorationsmykke (kropspynt)
* dekorationsmykke (kropspynt)
* funktionel smykke (holder tøjet eller håret på plads)
* funktionel smykke (holder tøjet eller håret på plads)

Versionen fra 25. sep. 2018, 17:42

Smykkekæde med perler af rav
Mand fra Kenya bærende forskellige smykker på hovedet, halsen og ørerne
Franske kronjuveler, 19 årh.

Et smykke er en mindre pyntegenstand, der bæres som dekoration direkte på kroppen, såsom fingerring, halskæde eller øreringe. Smykker er en af de ældste former for personlig kropsdekoration siden stenalderen.[1] Typisk laves smykker af metaller, ofte med indfattede smykkesten, eller som kæder af perler af træ, rav, skaller og andet materiale. Smykker bruges af følgende årsager:

  • dekorationsmykke (kropspynt)
  • funktionel smykke (holder tøjet eller håret på plads)
  • betalingsmiddel eller valuta-reserve
  • tegn på social status, velhavenhed eller magt (krone, diadem, kronjuveler)
  • tegn på personlig status eller succes, som vielsesring sportsmedalje, hip-hop-halskæde
  • tegn på tilhørsforhold - etnisk, religiøs, eller social tilhørsforhold
  • tegn på proffesion eller laug (dommer-halskæde, medalje, signetring for laug)
  • som symbol for ens personlige følelser eller værdier (kærlighed, sorg)
  • kunstnerisk udtryk
  • overtro og religion (talismaner, amuletter, lykkebringere)[2]

Smykker er forskellige i størrelse, oftest små i forhold til den bærendes krop. Antallet, størrelse samt vægt af smykkerne er kun begrænset af den smykke-bærendes egen kropstørrelse og bærestyrke.

Funktionelle smykker er historisk opstået som del af beklædning - typisk nåle eller knapper, der holdt tøjet eller håret på plads (slipsenåle, hattenåle, brocher, manchetknapper ol.). Nogle funktionelle smykker sættes derfor på tøjet i stedet for direkte på kroppen. I moderne beklædning er funktionerne ikke længere nødvendige og smykkerne bruges nu kun til pynt (såsom broche eller pyntenål).[3]

Materialer til smykkefremstilling

Siden stenalderen har mennesket brugt alverdens tilgængelige organiske materialer og stenarter til smykker. Typisk ville man samle eller lave perleformer, bore huller igennem perlerne, sætte dem på snor eller træstykke og bære dem. Metal blev først brugt til smykker, da mennesket opfandt metalsmeltning i bronzealderens start, hvor det første metal var kobber. Rent kobber var så blødt, at det kunne kun bruges til smykker og dekoration, herfor også de første metalvåben som små kobberøkser og daggere blev båret som pynt.

Historie

Smykker var brugt allerede af neandertalere og ældste homo sapiens, derfor er smykker noget af det ældste gravgods fundet af ærkeologer. I Europa fandt man neandertaler-smykker fra 115.000 år siden i den spanske grotte Cueva de los Aviones, bestående af perlekæder lavet af små muslingeskaller. Andre smykker lavet af muslingeskaller for 100.000 år siden er også blevet fundet.[4] I Kenya blev der i Enkapune Ya Muto fundet perler af udskårne strudse-æggeskaller lavet for 40.000 år siden. I Denisova-grotten i de siberiske Altai-bjerge fandt man i 2008 blandt andet et armbånd af sten og en fingerring af marmor også fra 40.000 år siden.[5]

Liste over de mest almindelige smykker

Eksterne henvisninger

Kildehenvisninger

  1. ^ Study reveals 'oldest jewellery', BBC News, June 22, 2006.
  2. ^ Kunz, PhD, DSc, George Frederick (1917). Magic of Jewels and Charms. John Lippincott Co.{{cite book}}: CS1-vedligeholdelse: Flere navne: authors list (link) URL: Magic Of jewels: Chapter VII Amulets
  3. ^ Holland, J. 1999. The Kingfisher History Encyclopedia. Kingfisher books.
  4. ^ Forscher entdecken 100.000 Jahre alte Muschelanhänger/Wissenschaft.de
  5. ^ "Stone Bracelet May Have Been Made by Denisovans". 2015.