Forskel mellem versioner af "Münchenaftalen"

Spring til navigation Spring til søgning
1.092 bytes tilføjet ,  for 3 år siden
lidt mere faktuelt og med kilder
(ikke særlig præcist, og ikke en forbedring. Den angivne kilde er ikke tilstrækkelig dokumentation for ændringen, der nærmest er POV)
(lidt mere faktuelt og med kilder)
 
== Baggrund ==
Sudeterland var et område af det vestlige Tjekkoslovkiet, hvor etniske tyskere udgjorde et flertal. [[Sudetertysker]]ne havde i forbindelse med opløsningen af det østrig-ungarske rige i 1. verdenskrigs sidste dage forsøgt at forhindre områdets optagelse i det nydannede Tjekkoslovakiet og gennem oprør prøvet at blive en del af den nydannede [[Første østrigske republik]]. [[Ententemagterne]] og Tjekkoslovakiet forhindrede det. Mange sudetertyskere nægtede at tilhøre Tjekkoslovakiet og var forbitrede over, at de var nægtet den selvbestemmelse, som den amerikanske præsidenpræsident Wilson havde fremlagt i sine 14 punkter fra januar 1918. Sudeterland blev en del af Tjekkoslovakiet, fordi det i historisk tid havde været en del af den tjekkiske kerneprovins [[Böhmen]]. Tyskere følte sig som fremmede i Tjekkoslovakiet.
 
== Hitlers krav ==
I marts 1938 havde [[Nazi-Tyskland]] brudt alle aftaler og [[Østrig under nationalsocialismen|annekteret Østrig]], det såkaldte "[[Anschluss]]". Der var en bred opfattelse af, at Hitlers næste krav ville blive Sudeterland med dets store tyske befolkning. Både Frankrig og Sovjetunionen havde alliancer med Tjekkoslovakiet, men ingen af dem var materielt eller politisk forberedt til en militær konfrontation med Tyskland. I Vesteuropa var der interesse for undgå endnu en altødelæggende krig i Europa, og politikerne ville have svært ved at overbevise befolkningen om en krig på bekostning af Sudeterland.
[[Josef Stalin]] var mere mistroisk over for de kapitalistiske vestmagter end over for Hitler.{{km}}
 
Tjekkoslovakiet havde i 1935 indgået en [[traktat]] med Sovjetunionen om gensidig assistance i tilfælde af trusler mod hvert af landenes sikkerhed.<ref>[http://www.forost.ungarisches-institut.de/pdf/19350516-1.pdf Traktat af 16. maj 1935 mellem Tjekkoslovakiet og Sovjetunionen om gensidig bistand] {{en sprog}}</ref> Sovjetunionen var villig til at leve op til sine forpligtelser i henhold til traktaten, men ønskede, at Frankrig og England ligeledes støttede Tjekkoslovakiet.<ref name=britannica>[https://www.britannica.com/event/Munich-Agreement Opslag "Munich Agreement", Britannica.com]</ref> Dertil kom, at Sovjetunionen ikke kunne sende tropper til Tjekkoslovakiet uden at skulle passere Polens eller Rumæniens territorium, hvilket ingen af de to lande ønskede.
Hitler spillede højt spil og lod til ikke at være bange for at sætte alt ind på et kort.
 
Hitler havde den 22. september 1938 på et møde med Chamberlain forlangt, at tyske tropper skulle besætte de tyske områder i Tjekkoslovakiet og at den tjekkiske befolkning skulle deporteres fra områderne senest den 28. september. Chamberlain lovede at bringe meddelelsen videre til Tjekkoslovakiets præsident Benes, der imidlertid blankt afviste kravet, ligesom den britiske og franske regering afviste kravet.<ref name=britannica/> Eskaleringen førte til, at Tjekkoslovakiet foretog generalmobilisering, og at Frankrig foretog en begrænset [[mobilisering]].<ref name=britannica/>
Op til konferencen mobiliserede de store nationer i Europa for første gang siden [[1. verdenskrig]]. Nogle troede, at endnu en krig ville komme, og at en fredsaftale ville være umulig.
 
== Selve aftalen ==
127.481

redigeringer

Navigationsmenu