Forskel mellem versioner af "Münchenaftalen"

Spring til navigation Spring til søgning
31 bytes tilføjet ,  for 2 år siden
m
Datomaerker kilde mangler-skabeloner
(lidt mere faktuelt og med kilder)
m (Datomaerker kilde mangler-skabeloner)
== Hitlers krav ==
I marts 1938 havde [[Nazi-Tyskland]] brudt alle aftaler og [[Østrig under nationalsocialismen|annekteret Østrig]], det såkaldte "[[Anschluss]]". Der var en bred opfattelse af, at Hitlers næste krav ville blive Sudeterland med dets store tyske befolkning. Både Frankrig og Sovjetunionen havde alliancer med Tjekkoslovakiet, men ingen af dem var materielt eller politisk forberedt til en militær konfrontation med Tyskland. I Vesteuropa var der interesse for undgå endnu en altødelæggende krig i Europa, og politikerne ville have svært ved at overbevise befolkningen om en krig på bekostning af Sudeterland.
[[Josef Stalin]] var mere mistroisk over for de kapitalistiske vestmagter end over for Hitler.{{kmkilde mangler|dato=september 2018}}
 
Tjekkoslovakiet havde i 1935 indgået en [[traktat]] med Sovjetunionen om gensidig assistance i tilfælde af trusler mod hvert af landenes sikkerhed.<ref>[http://www.forost.ungarisches-institut.de/pdf/19350516-1.pdf Traktat af 16. maj 1935 mellem Tjekkoslovakiet og Sovjetunionen om gensidig bistand] {{en sprog}}</ref> Sovjetunionen var villig til at leve op til sine forpligtelser i henhold til traktaten, men ønskede, at Frankrig og England ligeledes støttede Tjekkoslovakiet.<ref name=britannica>[https://www.britannica.com/event/Munich-Agreement Opslag "Munich Agreement", Britannica.com]</ref> Dertil kom, at Sovjetunionen ikke kunne sende tropper til Tjekkoslovakiet uden at skulle passere Polens eller Rumæniens territorium, hvilket ingen af de to lande ønskede.
53.793

redigeringer

Navigationsmenu