Forskel mellem versioner af "Slaget ved Sjællands Odde"

Spring til navigation Spring til søgning
m
tilføjet link
m (tilføjet link)
}}
{{Englandskrigene}}
'''Slaget ved Sjællands Odde''' var et søslag udkæmpet mellem den dansk-norske og den britiske flåde udfor [[Sjællands Odde]] i [[1808]]. Den danske flådes eneste linjeskib ''[[Prins Christian Frederik]]'' – under kommando af kaptajn [[Carl Wilhelm Jessen]] – var afsejlet dagen før fra [[Helsingør]] og var på vej vest på nord om [[Sjælland]] da de [[21. marts]] blev indhentet af en større britisk flådestyrke, udgået fra [[Höganäs]], der ankerede op ved [[Røsnæs]], mens det danske skib lå ved [[Sejerø]].
 
Den [[22. marts]] sejlede de engelske skibe mod det danske skib og den danske kaptajn ville prøve, med sit gode lokalkendskab, at undslippe de engelske skibe og nå tilbage til [[Kronborg]] og foretog derfor nogle komplicerede manøvrer nord om Sejerø, der dog blev besværliggjort af den panikslagne lods, der skulle hjælpe ham. Efter en del krydsen frem og tilbage indhentede de engelske skibe ''Prins Christian Frederik'' ved Sjællands Odde omkring ved 18-tiden, og den danske kaptajn lagde skibet tæt ind mod kysten, så det kunne sættes på grund frem for at falde i englændernes hænder. Ved 19-tiden begyndte de første skud og snart var det danske skib omringet og det var i disse indledende træfninger at den danske første officer, [[Peter Willemoes]], faldt da han blev ramt af en kanonkugle i hovedet. Efter 3 timers kamp satte kaptajn Jessen skibet på grund og strøg flaget. De danske sømænd flyttedes over i et af de engelske skibe med henblik på transport til [[England]] i fangenskab. De døde fragtedes over på land. Den [[23. marts]] blev ''Prins Christian Frederik'' sat i brand og da ilden nåede krudtdepottet sprang skibet i luften. De døde sømænd blev alle begravet i en fællesgrav på [[Odden Kirke|Odden kirkegård]] hvor der nogle år senere blev rejst et mindesmærke over de faldne.
Efter en del krydsen frem og tilbage indhentede de engelske skibe ''Prins Christian Frederik'' ved Sjællands Odde omkring ved 18-tiden, og den danske kaptajn lagde skibet tæt ind mod kysten, så det kunne sættes på grund frem for at falde i englændernes hænder.
[[Fil:Odden Kirkegård mindetavle.jpg|thumb|left|Mindepladen på Odden kirkegård]]
Ved 19-tiden begyndte de første skud og snart var det danske skib omringet og det var i disse indledende træfninger at den danske første officer, [[Peter Willemoes]], faldt da han blev ramt af en kanonkugle i hovedet.
Efter 3 timers kamp satte kaptajn Jessen skibet på grund og strøg flaget.
De danske sømænd flyttedes over i et af de engelske skibe med henblik på transport til [[England]] i fangenskab. De døde fragtedes over på land.
Den [[23. marts]] blev ''Prins Christian Frederik'' sat i brand og da ilden nåede krudtdepottet sprang skibet i luften.
De døde sømænd blev alle begravet i en fællesgrav på [[Odden Kirke|Odden kirkegård]] hvor der nogle år senere blev rejst et mindesmærke over de faldne.
== Eksterne kilder/henvisninger ==
| url =* [http://milhist.dk/slaget/slaget-ved-sjaellands-odde/ Slaget ved Sjællands Odde] - http://milhist.dk
* {{cite web
* [http://www.ellingelyng.dk/Slaget%20om%20sj%20odde.htm Prinds Christian Frederik] - http://ellingelyng.dk
| title = Slaget ved Sjællands Odde -
* [http://marinehist.dk/orlogsbib/p/Parker-Rapport1808.pdf Afskrift af G. Parkers rapport til Russel] skrevet 25. marts 1808 ombord på Stately
| url = http://milhist.dk/slaget/slaget-ved-sjaellands-odde/
[[Fil:Odden Kirkegård mindetavle.jpg|thumb|left|Mindepladen på Odden kirkegård]]
| accessdate = 2015-07-04
| publisher = Dansk Millitærhistorie
| first = Claus
| last = Christiansen
}}
* [http://www.ellingelyng.dk/Slaget%20om%20sj%20odde.htm Prinds Christian Frederik]
{{reflist}}
 
4.390

redigeringer

Navigationsmenu