Wikipedia:Landsbybrønden: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Arkiveret september
M.I.S. (diskussion | bidrag)
Tilføjelse
Linje 19: Linje 19:
{{Brønd|Overskrift=Store Danske Encyklopædi o.a.}}
{{Brønd|Overskrift=Store Danske Encyklopædi o.a.}}
{{Brønd|Overskrift=The Community Wishlist Survey}}
{{Brønd|Overskrift=The Community Wishlist Survey}}
{{Brønd|Overskrift=Rugbrød}}
<!--
<!--
Landsbybrønden er konverteret til et mere The Danish village pump has been changed to a
Landsbybrønden er konverteret til et mere The Danish village pump has been changed to a

Versionen fra 3. nov. 2018, 03:02

Landsbybrønden Nybegynderforummet Teknisk forum Opslagstavlen

Landsbybrønd

Velkommen, nye og gamle brugere, til Landsbybrønden, Dansk Wikipedias generelle forum. Her foregår de overordnede og tværgående diskussioner, nye ideer og tiltag præsenteres og diskuteres og meget andet. Alt i håbet om at opnå konsensus og et endnu bedre Wikipedia, til glæde for alle.

Udover Landsbybrønden er der også andre opslagssteder til spørgsmål og dialog

Siden er senest opdateret: tirsdag kl 21:59. Tryk her for at opfriske siden, hvis dette ikke nogenlunde svarer til hvad klokken er nu.

OBS!: Spørgsmål og svar bliver ikke på denne side. Efter et stykke tid bliver de flyttet til de kronologiske arkiver og eventuelt også de tematiske arkiver.

Sådan skriver man et indlæg på Landsbybrønden

Nye diskussioner oprettes som undersider, som man linker til fra Landsbybrønden, så de også fremstår her. Man skal altså ikke skrive sit indlæg direkte på selve Landsbybrønden-siden.

En ny underside oprettes ved at skrive emnet (uden specialtegn) efter den sidste skråstreg i boksen, trykke på knappen og følge de anvisninger, man får:

Når du er færdig med undersiden, så klik på knappen herunder og følg vejledningen i de første tre af de fire punkter nederst på den fremkomne side:

Benyt ikke det rediger-link, der er nederst på Landsbybrønden. Det vil placere dit indlæg sammen med den hidtil nyeste, men uvedkommende diskussion. Husk at angive en sigende redigeringsopsummering.

Mere rutinerede brugere vil typisk oprette undersiden i forvejen, som en ny side Wikipedia:Landsbybrønden/Overskrift for emne, men hvis du gør det, så husk at indsætte {{Brønd|Overskrift=Overskrift for emne}} her på Landsbybrønden bagefter, så andre kan se diskussionen. Linket bliver ikke indsat automatisk. Sørg også for at indlede undersiden med en overskrift med samme navn som undersiden og at kategorisere den med [[Kategori:Landsbybrønden|Overskrift for emne]].

Hvis ovenstående giver dig problemer, så gør du det bare så godt du kan, så kommer der sikkert en mere rutineret bruger og retter det til for dig.

Se også den detaljerede vejledning.

Genvej:
WP:L


Arkiverede debatter

Tematiske arkiver

Disse arkivsider indeholder emner der er blevet diskuteret flere gange. Arkiveres en debat her, skal den også arkiveres i et kronologisk arkiv.

Kronologiske arkiver

Samtlige debatter på Wikipedia:Landsbybrønden, arkiveret mere eller mindre kronologisk.


Kategorier og skabelon

Kære alle. Jeg kom til at tænke på, om det ikke er muligt at lave en skabelon ala {{FD}} til alle kategorier til en artikel? Altså i stedet for at skulle skrive:
[[Kategori:Fodboldspiller fra F.C. København]]
[[Kategori:Fodboldspiller fra Slagelse B&I]]
[[Kategori:Fodboldspiller fra Manchester United F.C.]]
så kunne skriver {{Kategori|Fodboldspiller fra F.C. København|Fodboldspiller fra Slagelse B&I|Fodboldspiller fra Manchester United F.C.}} eller hvis den skal være sportsspecifik {{Kategori|Fodbold|F.C. København|Slagelse B&I|Manchester United F.C.}}. Førstnævnte var tænkt som generel brug i artiklerne til alle kategorier. Sidstnævnt kunne bruges som sportsspecifik - altså at 1. parameter definerer "sportsgrenspiller fra", og de næste parametre definere klubberne. Jeg er selvfølgelig bekendt med Hotcat, men tænkte stadig at dette kunne være hjælp. Hvad tænker resten? mvh Tøndemageren (diskussion) 4. sep 2018, 10:44 (CEST)

På kategorien kan tilføjes en sorteringsparameter, så som [[Kategori:Fodboldspiller fra F.C. København|Arnesen, Albert]]. Den mulighed bør i givet fald også tilbydes på {{kategorier|sort=Arnesen, Albert|...}} (flertal foretrækkes). -- Poul G disk. 4. sep 2018, 11:18 (CEST)
Det er rigtigt, det glemte jeg selvfølgelig at nævne. Men den mulighed er også en del af {{FD}} - så det tænker jeg sagtens kan lade sig gøre. mvh Tøndemageren (diskussion) 4. sep 2018, 11:43 (CEST)
Jeg har lidt mere vildrere forslag. Der er snak om, at infoboksen for fodboldspillere bør kunne hente oplysninger om klubber fra wikidata. Hvis det angivet i wikidata, at der findes en kategori for spillere fra den klub (kunne også bruges til trænere og andre idrætsgrene), så kunne man automatisk sætte artiklen i de relevante kategorier. Pt. mangler en egenskab til det formål i wikidata. Men det kan lade sig gøre at få det....
Jeg ikke vild med få sorteringsnøgle ind skabeloner - for personer bør det kun angives i {{FD}}. Der er ingen god grund at angive det for de fleste personer på kategori-niveau. --Steen Th (diskussion) 4. sep 2018, 12:01 (CEST)
Angående sorteringsnøgle så er den ikke det vigtigste for mig - så hvis en der er klogere end mig på området, synes det er en dårlig idé, så stoler jeg på det. Angående infoboksen, så er det også en tanke jeg har haft - var dog ikke klar over om det kunne lade sig gøre. Måske Kartebolle kan se på det også? Og sidst, så er "fodboldspillere" eksemplet blot et eksempel. Det jeg helst ønsker er at vi har en skabelon (ala dem jeg nævnte ovenfor), hvor vi kan sætte kategorierne (der ikke automatisk føres ind andetstedsfra i artikel) ind hvad enten det er Kategori:Jorden måne, Kategori:Politik eller hvilken som helst anden kategori. Hvad tænker I om det? mvh Tøndemageren (diskussion) 4. sep 2018, 12:11 (CEST)
Min første tanke er at det er lidt overflødigt hvis kategorierne alligevel alle skal nævnes (evt. i forkortet form) i skabelonen. De få sparede tasteanslag berettiger næppe den øgede kompleksitet og uigennemskuelighed for hvad der sker. Som Steen siger kan man også for sportsfolk finde skabeloner for medlemsskab af sportsklubber ud fra kluboplysningerne på Wikidata, men der vil være mulighed for fejl da der ikke en property/egenskab for "kategori for medlemmer af klubben". Den kan oprettes som Steen også siger, men mit gæt at det vil møde en vis modstand på Wikidata da det er en ren Mediawiki-ting som ikke afspejler noget i verden udenfor. I stedet kan man lave kvalificerede gæt på kategorinavne ud fra navnene på sportsklubberne, og så teste om kategorierne findes. Det skulle være ligetil at programmere. Er der interesse for det? --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 4. sep 2018, 13:57 (CEST)
Fra min side er der stort interesse for det. mvh Tøndemageren (diskussion) 4. sep 2018, 14:30 (CEST)
Jeg flækkede lige hurtigt noget sammen, så det kan sikkert forbedres:
Person Kode Resultat
René Toft Hansen {{Sportskategorier|q=Q1364383|test=ja}} Kategori:Håndboldspillere fra THW Kiel
Kategori:Håndboldspillere fra AG København
Kategori:Håndboldspillere fra MKB Veszprém KC
Kategori:Håndboldspillere fra Viborg HK
Frank Arnesen {{Sportskategorier|q=Q353969|test=ja}} Kategori:Fodboldspillere fra AFC Ajax
Kategori:Fodboldspillere fra Valencia CF
Kategori:Fodboldspillere fra PSV Eindhoven
Kategori:Fodboldspillere fra RSC Anderlecht
Kategori:Fodboldlandsholdsspillere fra Danmark
Kategori:Fodboldspillere fra Fremad Amager
Mark Anderson {{Sportskategorier|q=Q6766541|test=ja}} Kategori:Amerikansk fodbold-spillere fra Buffalo Bills
Kategori:Amerikansk fodbold-spillere fra Chicago Bears
Kategori:Amerikansk fodbold-spillere fra New England Patriots
Kategori:Sportshold har mere end en medlemskategori angivet på Wikidata
Kategori:Amerikansk fodbold-spillere fra Houston Texans
Hvis "q=Qxxx" udelades, bruges Wikidata-siden som artiklen med skabelonen er tilknyttet. Hvis "test=ja" udelades i eksemplerne, kommer Landsbybrønden i en masse sportskategoier. Skabelonen finder kun klubhold. Der er mulighed for at udvide med landshold, og deltagelse og medaljer ved OL og VM etc. på et tidspunkt. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 4. sep 2018, 20:59 (CEST)
Det ser da meget godt ud - og det er bare at smide {{Sportskategorier}} ind i bunden af artiklerne? Og tænker de ting du nævner helt sikkert vil være en god idé på et tidspunkt. Virker den også til cykelryttere eksempelvis? mvh Tøndemageren (diskussion) 4. sep 2018, 21:05 (CEST)

[redigeringskonflikt

Jeg kan ikke se fordelen ved at bruge skabeloner til at indsætte kategorier. På den måde er man tvunget til at skrive hele kategorinavnet for hver kategori. Med hotcat er det klaret i et snuptag, for den kan gætte sig til kategorien efterhånden som man skriver. Den vil komme med flere forslag efterhånden som man skriver mere og mere af kategorinavnet. Man kan så vælge den rette, når den dukker op. Desuden kan man søge efter både over- og underkategorier. Man kan indsætte, fjerne eller redigere flere kategorier med ét gem, og man kan derudover også redigere i selve artiklen, for til sidst at gemme ændringen. Jeg står dog ikke i vejen for at kluboplysninger i infoboksen kan frembringe relevante kategorier, hvis det kan lade sig gøre.
- Sarrus (db) d. 4. sep 2018, 21:09 (CEST)

[redigeringskonflikt]  Ja, den kan bruges, men der er poblemer i alle tre eksempler:
  1. René Toft Hansen har spillet for flere klubber, men kun Kiel er nævnt på Wikidata.
  2. Der er en sporingskategori for Frank Arnesen (rød indtil den oprettes) fordi Kategori:Fodboldspillere fra Fremad Amager ikke kunne findes. Artiklen om klubben hedder Boldklubben Fremad Amager, så skabelonen kiggede efter kategorien Kategori:Fodboldspillere fra Boldklubben Fremad Amager og fandt at den kategori ikke findes.
  3. Der er en sporingskategori fordi der ikke er en dansk artikel om en af klubberne som Mark Anderson har spillet for. Så har skabelonen ikke noget til at gætte på navnet på en medlemskategori.
Så der er ingen garanti for rigtige eller komplette resultater, og man bør tjekke sporingskategorierne for mulige problemer. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 4. sep 2018, 21:22 (CEST)
@Sarrus:Hvis skabelonen laves ordentligt, er du netop ikke nødt til at skrive hele kategorien. Hotcat er et rigtigt fint værktøj - jeg oplever bare personligt, at det ikke kan bruges i givne situationer. Det har altså sine begrænsninger (eksempelvis ved artikel-oprettelse). Her kan skabelonen hjælpe mere efter min mening. Men det er også okay er vi er uenige.
@Kartebolle:Det giver mig umiddelbart to spørgsmål/kommentarer: 1) Hvis det indføres, så skal vi i starten sørge for at de røde kategorier oprettes eller flyttes til mere korrekt sted? 2) Dette giver vel også anledning til at vi får kigget på om kategorierne korresponderer med artikelnavnet? Dit eksempel med Fremad Amager er jo glimerende til at illustrere en udfordring vi skal have løst? Jeg mener det samme umiddelbart gør sig gældende med Kategori:Fodboldspillere fra S.S. Lazio som pt. står under Kategori:Fodboldspillere fra SS Lazio (artiklen ligger under S.S. Lazio). mvh Tøndemageren (diskussion) 5. sep 2018, 08:18 (CEST)
@Tøndemageren: 1) Sporingskategorierne skal oprettes og markeres som skjulte kategorier som vores mange andre sporingskategorier. Så vil de kun blive vist på en side som er i kategorien, hvis man i sine indstillinger har valgt at se skjulte kategorier. 2) Hvis der er gode grunde til en klub skrives på en anden måde i kategorien for spillere fra klubben end i navnet på artiklen om klubben, eller hvis det er for besværligt at rette kategorinavnet, kan man lave en omdirigering fra det kategorinavn som skabelonen kigger efter, til den kategori som skal bruges. Skabelonen følger ikke omdirigeringer nu, men det vil være nemt at tilføje til skabelonkoden. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 5. sep 2018, 09:40 (CEST)
Opfølgning jeg oprettede Kategori:Fodboldspillere fra Boldklubben Fremad Amager som en omdirigering, og rettede skabelonen så den nu følger omdirigeringer. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 5. sep 2018, 10:11 (CEST)
@Dipsacus fullonum: Nej - lav ikke omdirigering på kategorier - det er ikke nogen holdbar løsning. Den bliver konverteret til en omstillingskategori, som jeg helst så slettet. Det er svært at mappe klubber og kategorier - jeg har prøvet det. Men der er mange klubber, hvor der ikke oprettet artikler til. Jeg har lavet en liste her - Bruger:Steenth/Tjek sportsfolk efter klub - hvor jeg også har prøvet at linke fra kategori til klub. --Steen Th (diskussion) 5. sep 2018, 10:53 (CEST)
[redigeringskonflikt]  Ligesom Sarrus mener jeg ikke en skabelonhåndtering af kategorier er en god ide. For mig handler det ikke om nødvendighed, men om funktionalitet. Når en kategori er defineret via. en skabelon kan den ikke fjernes eller ændres af HotCat. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 5. sep 2018, 10:54 (CEST)
Jeg vil gå efter, at det er brug af data, som alligevel er der, som bruges til at danne kategorier. Hvis det er en skabelon, hvor bare er klubnavne, som angives, så får vi ikke noget fordel ud af det - der er hotcat stadig den bedste metode til at håndtere kategorier. Derfor bør vi brugd oplysninger, som i forvejen er i infoboksen og/eller wikidata - helst det sidste. --Steen Th (diskussion) 5. sep 2018, 12:17 (CEST)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Jeg vidste ikke at vi havde en bot til at omdanne kategoriomdirigeringer til omdirigeringskategorier. Jeg ændrede skabelonen så den i stedet tester om der er medlemskategorier som bruger et klubnavn der findes som et alias for klubnavnet på Wikidata. Man vil se det i kraft i eksempeltabellen herover hvis nogen sletter kategoriomdirigeringen. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 5. sep 2018, 13:47 (CEST) PS. Man bør nok bør også ændre, så Wikidata-label og aliaser testes hvis der ikke er en artikel om klubben. Jeg vil vente med det indtil det afklares om skabelonen overhovedet skal bruges, da flere har talt imod.

En tanke - kan skabelonen indarbejdes i selve infoboksen i stedet? mvh Tøndemageren (diskussion) 5. sep 2018, 16:07 (CEST)
En lille note - det ville være lækkert med automatisk kategorisering ud fra taxobokse, så man ikke f.eks. både skal skrive Familie = Arum-familien og Kategori:Arum-familien (hvis altså det er sådan vi kategoriserer arter). Det betyder også at man vil kunne undgå at folk kategoriserer forskellige taxa på forskellig måde. --Honymand (diskussion) 5. sep 2018, 22:32 (CEST)
Note til Honymands note: Man behøvede egentlig slet ikke at skrive familien. Stort set alt i taksobokse (billede, taksonomi, autor, udbredelseskort, iucn-rødliststatus) kan hentes fra Wikidata. Det eneste der mangler er status på den danske rødliste. Man kunne godt lave en autotaksoboks-skabelon som lavede en komplet taksoboks og en familie-kategori uden nogen parametre. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 6. sep 2018, 00:26 (CEST)
@Dipsacus fullonum: Jeg har igen kigget på kategorierne. Der er en del egenskaber, som er mærket med Wikidata-egenskab om Wikimedia-kategorier (Q18667213), som fx er brugt til kategori for alumni i uddannelsesinstitution (P3876) og kategori for medarbejdere i en organisation (P4195) - det noget af det, som ligner det, som jeg vil gøre med kategorier med trænere og spillere. --Steen Th (diskussion) 13. okt 2018, 18:16 (CEST)
Som tillæg til det overstående, så findes kategorien kombinerer emnerne (P971), som også kan bruges tilformål. Forskellen at den egenskab er på kategorien, mens de nye egenskaber er på klub-artiklen. --Steen Th (diskussion) 14. okt 2018, 07:58 (CEST)

Oprettelse af egenskab

@Dipsacus fullonum, Tøndemageren, Sarrus, InsaneHacker og Poul G: Jeg har tilladt mig at foreslå at en egenskab bliver oprettet til formål på Wikidata. Og et skabelon/modul, som udnytter det, bør kun medtage de kategorier, som er oprettet på dawiki. Der er en del småklubber, som jeg synes er lige meget, om der bliver oprettet en kategori for spillere for dem. Første omgang kunne det være et lille modul som håndtere det. Men sigt skal oversigten over de klubber, som en spillere for, vises i infoboksen ud fra oplysninger i wikidata. --Steen Th (diskussion) 2. nov 2018, 10:28 (CET)

Ud fra min ringe forståelse for dette, synes jeg det ser rigtigt godt ud/virker rigtigt godt - ser frem til at det forhåbentligt kan introduceres. mvh Tøndemageren (diskussion) 2. nov 2018, 17:30 (CET)
Egenskaben kategori for sportsfolk på hold (P6112) blev oprettet i nat og jeg har lavet en liste over de kategorier for spillere, som bruges på dawiki på Bruger:Steenth/Autoliste/kategorier for sportsfolk på hold. Jeg vil tjekke op og tilføje den nye egenskab så mange steder som mulig i løbet af ugen. Men der bliver en restliste, hvor der hverken er en artikel eller emne på wikidata. Mest fordi klubben er ret lille. Det kunne overveje om de kategorier for spillere børvære der, når klubben/holdet nok ikke notabel.
Der er nogle klubber, som har flere hold - fx Brøndby IF som har både et herre- og kvindehold. Eller hold i flere sportsgrene. Her må man oprette et emne i wikidata (evt. også en artikle) for hvert hold.
Jeg har lavet nogle lister over fodboldspillere på lands- og klubhold på Wikipedia:WikiProjekt Fodbold/lister. Det kan også gentages for håndbold og andre sportsgrene. Det kan hjælpe med få overblik over spillere, som spiller eller har spillet for et hold.
Jeg kan se nogle trænerne på listerne. Men de bør flyttes fra medlem af sportshold (P54) til træner for sportshold (P6087).
Det næste trin kunne får igang i programmeringen, som udnytter den nye egenskab. --Steen Th (diskussion) 13. nov 2018, 15:49 (CET)

Status efter import

@Dipsacus fullonum, Tøndemageren, Sarrus, InsaneHacker og Poul G: Jeg har tilføjet 1339 kategorier fra dawiki i wikidata med kategori for sportsfolk på hold (P6112) og listen kan ses på Bruger:Steenth/Autoliste/kategorier for sportsfolk på hold. Der er med sikkerhed mange ting, som skal rettes til. Fx tilføjelse af labels, hvor det mangler og tilretning af sportsgrene mv.

Der mangler 173 kategorier at blive tilføjet. De kan ses på Bruger:Steenth/Tjek sportsfolk efter klub. I må meget gerne gå i gang med at se på hvordan det løses:

  • Ved de 52 er problemet at håndere at der er flere kategorier til samme wikidata-emne. Fx hvis en klub har aktiviteter i flere sportsgrene - her må der deles op. Ellers der være fussioner som fx Mors-Thy Håndbold, hvor de oprindelige artikler er blevet sammenskrevet med den fussioneret klub. Men i wikidata bør der være et emne for hvert gammel klub ud over den fussioneret klub, hvor spillerne tilhørsforhold kan registres.
  • Resten mangler enten en artikle eller bare der skal oprettes et emne for de manglede klubber. Ellers bør de kategorier slettes.
  • Jeg har fundet et par dubletter. En er allerede slettet. Kategori:Fodboldspillere fra Como Calcio 1907 bør sammenlægges med Kategori:Fodboldspillere fra Calcio Como. Har nogen input til hvad for en skal slettes?

Så næste trin at at programmeringa af et modul, som kan udnytte egenskaben. --Steen Th (diskussion) 20. nov 2018, 17:41 (CET)

Det lyder rigtigt godt - godt arbejde Steen. Jeg tygger lige på de andre ting du er kommet med - men i forhold til kategorinavn, hælder jeg mest til det mest præcise vi kan lave (og dermed også det længste navn), fordi så vil jeg mene at risikoen for dubletter er mindre. Men er heller ikke noget jeg har stærke følelser for. mvh Tøndemageren (diskussion) 21. nov 2018, 07:49 (CET)
@Tøndemageren og Steenth: Jeg har opdateret Modul:Sportskategorier så det bruger kategori for sportsfolk på hold (P6112). Resultatet kan ses i tabellen ovenfor. Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 30. mar 2019, 03:18 (CET)
Kan godt være dette er meget dumt, men betyder det så nu, at bruges {{Infoboks fodboldspiller}} og parameteren |clubs1=, så vil klubben der nævnes her, fremgå i kategorien? Eller hvilken praktisk betydning har det? mvh Tøndemageren (diskussion) 30. mar 2019, 10:20 (CET)
@Tøndemageren: Foreløbig betyder det ikke noget da Modul:Sportskategorier og den tilhørende Skabelon:Sportskategorier ikke bruges nogen steder. Men hvis man indsætter "{{Sportskategorier}}" i artiklen for en sportsudøver, vil artiklen automatisk placeres i de kategorier for spillere på klubhold og landshold som kan findes på Wikidata ved hjælp af P54 (medlem af hold) og P6112 (kategori for spiller på sportshold). Endvidere vil artiklen placeres i Kategori:Ingen lokal kategori for personer i sportsklub hvis kategorien findes på Wikidata, men ikke er oprettet her på dawiki, og i Kategori:Kategori for personer i sportsklub ikke angivet i Wikidata hvis klubben/holdet ikke har en spillerkategori angivet på Wikidata. Disse to kategorier bør oprettes som skjulte sporingskategorier. Der er ingen sammenhæng mellem modulet og skabelonen og infoboksene. Hvis der er enighed om at begynde at bruge dem, vil jeg flække nogen dokumentationssider for modulet og skabelonen sammen. Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 30. mar 2019, 10:46 (CET)
Som udgangspunkt er jeg meget positivt stemt over for hvad der er skabt - godt arbejde. For min skyld må du gerne "flække nogen dokumentationssider" sammen ;) mvh Tøndemageren (diskussion) 30. mar 2019, 10:48 (CET)
Som det er nu og her dannes kategorier ud fra de klubber medlem af sportshold (P54) er registeret i wikidata - det simpel. Det kunne være det sted, hvor vi startede. Mit forslag kunne være at indlejret i de relevante infobokse.
Din tanke var at bruge parametrene club1, club2 mv. Det er mulig at bruge det som input. Men jeg synes det vil være bedre at få importeret de oplysninger i Wikidata, hvad for nogle klubber en spiller har spillet i. Det vil være et spørgsmål om hvordan vi håndtere det.
Min tanke på længere sigt er at de oplysninger, som vi nu skrive i infoboksen, flyttes vedligeholdelsen over i Wikidata, så visning af klubber, som en spiller har spillet i med tidsperiode, antal kampe og mål o.lign hentes der fra. Men det kræver en del arbejde med hvad er ungdomshold og landshold...
Ellers synes jeg ikke vi har brug for sporingskategorier for manglede oprettelse af kategorier. Det må være et valg pr. klub om kategorien skal oprettes. Fx kan de være for en klub, som er i en række, som for os er uinteressant. Jeg kan se mange af kategorier for spillere, er der flere af de danske klubber som hverken er oprettet med artikel eller emne i wikidata. Der også fejl i wikidata - jeg har set spillere sat på Sønderjysk Elitesport (Q750200) - det er der pt. ryddet op i.
Jeg har tjekket Frank Arnesen - de spillerkategorier som mangler er for U/17, U/19 og U/21 landshold. --Steen Th (diskussion) 30. mar 2019, 11:09 (CET)
Hvis din tanke, Steen, kan indføres - så vil det være helt fantastisk. En opdatering via WD vil gøre det hele meget nemmere fremadrettet. Jeg aner desværre intet om hvordan man gør det, men hvis I kan klare det så vil det være fantastisk. mvh Tøndemageren (diskussion) 30. mar 2019, 11:39 (CET)
Jeg har flikket dokumentationssider for skabelon og modul sammen (ikke "flækket" som jeg fejlagtigt skrev før, og som er noget helt andet). Jeg overvejer muligheden for en hel- eller halvautomatisk infoboks for fodboldspillere og evt. også sportsfolk som dyrker andre sportsgrene. Det skal i givet fald være et samarbejdsprojekt for brugere fra alle Wikipediaer på Wikidata så det ikke kun bliver de relativt få aktive brugere på dawiki som skal opdatere Wikidatasiderne for alle sportsfolkene. Jeg kan ikke love noget på nuværende tidspunkt. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 31. mar 2019, 00:34 (CET)
@Tøndemageren: Jeg har kigget lidt på hvilke oplysninger i fodboldspillerinfobokse som på nuværende tidspunkt kan tages fra Wikidata. Jeg kan umiddelbart se 2 problemer/mangler: 1) Infoboksene skelner mellem ungdoms- og seniorkarriere, men Wikidata gør ikke. Hvordan skelnes mellem ungdom og senior? Hvis det er alderen alene som afgør det, kan det beregnes. 2) Der er ofte angivet forskellige trænerroller i infoboksene (assistenttræner m.fl.). På Wikidata er der træner for sportshold (P6087) som kun bruges for cheftrænere. Andre trænerpositioner mangler. Indtil det er løst, kan trænerfeltet i infoboksene ikke udfyldes fra Wikidata. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 31. mar 2019, 09:48 (CEST)
1) Det er groft sagt afhængigt af land - i Danmark går ungdom til 19 år, men det er forskelligt fra land til land. Med det sagt, så handler det også om hvilket hold man spiller på. Hvis du spiller på et hold der er en del af en senior-struktur, så er det senior-fodbold, uafhængigt af din alder. Det vil sige, spiller du for F.C. Københavns førstehold i Superligaen, så vil du have spillet en senior-kamp, selvom du kun er 16 år. Så den del handler meget om hvilket specifikt hold de er tilknyttet. Wikidata har ikke mulighed for at have en "youthclubs" og "clubs" parameter?
2) De forskellige trænerroller er oftest angivet i parentes. Jeg ved ikke om det kan lade sig gøre at tilføje parameteren |managerrole1= og indføre den på wikidata også? mvh Tøndemageren (diskussion) 31. mar 2019, 10:40 (CEST)
Jeg vil foreslå vi deler diskussion op. Så jeg har lavet 3 nye overskifter for at opdele debatten. --Steen Th (diskussion) 2. apr 2019, 15:51 (CEST)

Forslag til første trin

Jeg synes at vi tager {{Sportskategorier}} i brug, som det første trin. Jeg vil indlejre den i {{Infoboks fodboldbiografi}}, {{Infoboks håndboldspiller}} og {{Infoboks ishockeyspiller}}. Hvis der findes flere infoboks, hvor det er relevant, så sætter vi skabelonen ind.

Men inden vi sætter det i drift, så synes jeg at de 2 sporingskategorier fjernes: Kategori:Ingen lokal kategori for personer i sportsklub og Kategori:Kategori for personer i sportsklub ikke angivet i Wikidata - de vil være i masser af artikler, hvor det ikke er relevant at oprette kategorierne på dawiki, som fx små klubber og udenlandske klubber, som har mindre betydning i dansk sammenhæng.

Omvendt - men den er ikke nødvendig. Det kunne rart med en kategori, hvor kategori for sportsfolk på hold (P6112) er defineret 2 gange for en klub. Men det fanges også af egenskabsbegrænsning.

Jeg ser det trin som overskuelig imens der arbejdes med en mere udvidet løsning. --Steen Th (diskussion) 2. apr 2019, 15:51 (CEST)

De to sporingskategorier er nu udskiftet med Kategori:Sportshold har mere end en medlemskategori angivet på Wikidata. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 2. apr 2019, 16:16 (CEST)

Første resultat

Jeg har indsat Skabelon:Sportskategorier i Skabelon:Infoboks fodboldbiografi - de kategorier, som er vokset mest er på den følgende liste:

Top 50 fodbold-spillerkategorier, som er vokset mest

Jeg er overrasket, at det er et landshold som i toppen. Men de japanske klubber overrasker ikke med den tilvækst af spillere med tilknytning til det land.

Jeg tager Skabelon:Infoboks håndboldspiller, som den næste. --Steen Th (diskussion) 8. apr 2019, 22:22 (CEST)

@Dipsacus fullonum: Jeg kan godt forklare den - jeg har flyttet et et antal artikler - det har forurenet resultatet, da de kommer til at tælle som nye. Det kan være, at jeg skal trække dem ud i en nye kørsel. --Steen Th (diskussion) 8. apr 2019, 23:01 (CEST)
@Dipsacus fullonum: Så jeg har en korrektion, så det er den samme mængde af spillere --Steen Th (diskussion) 8. apr 2019, 23:21 (CEST)
Jeg tænker årsagen til landshold er øverst, er at mange spillere har blot har stået under Kategori:Fodboldspillere fra England tidligere? mvh Tøndemageren (diskussion) 9. apr 2019, 08:40 (CEST)

Kategorier for spillere i wikidata

Jeg har taget alle de kategorier, som er på listen Bruger:Steenth/Tjek sportsfolk efter klub, hvor er ikke er en kategori for sportsfolk på hold (P6112), som peger på dem og lagt dem ind i wikidata ved brug af egenskab kategorien kombinerer emnerne (P971) med værdierne sportsfolk som har spillet for denne klub (Q58840094) ellse fodboldspillere som spiller for denne klub (Q56465024) - de kategorier er kommet på listen Bruger:Steenth/Autoliste/kategorier for sportsfolk på hold p6112 mangler. Der er nogen efterbehandling af den liste... Og når der nye kategori vil jeg fange dem og få dem mærket i wikidata på samme måde. --Steen Th (diskussion) 2. apr 2019, 15:51 (CEST)

Trænerrollen og ungdomsspiller

Jeg har tjekket nogle eksempler på hvordan trænere er registeret i wikidata:

Her bruges position på holdet (P413) med medlem af sportshold (P54) som kvalifikator

SELECT ?item ?itemLabel ?klubLabel ?traenderemneLabel
  WHERE { 
    ?item p:P54 ?statement .
    VALUES ?traenderemne { wd:Q41583 wd:Q3246315 wd:Q11703711 }
    ?statement pq:P413 ?traenderemne .
    ?statement ps:P54 ?klub .
    SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "da,en" }
}

Prøv det!

Her bruges arbejdsgiver (P108) med embede (P39) som kvalifikator

SELECT ?item ?itemLabel ?klubLabel ?traenderemneLabel
  WHERE { 
    ?item p:P108 ?statement .
    VALUES ?traenderemne { wd:Q41583 wd:Q3246315 wd:Q11703711 }
    ?statement pq:P39 ?traenderemne .
    ?statement ps:P108 ?klub .
    SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "da,en" }
}

Prøv det!

Hvis der er flere træner-roller, end dem jeg har fundet, så må i gerne tilføje dem..

Jeg prøvet at finde disskusioner om det:

Men vi skal rejse hvordan brugen af cheftræner (P286) skal være på wikidata. Jeg synes det er bedre at omdefinere det, hvis vi kan fik konsensus om det. Eller finde en bedre måde at gøre det på.

Omkring ungdomsspiller. Muligvis bør det være i kvalifikator, som angiver det. --Steen Th (diskussion) 2. apr 2019, 15:51 (CEST)

Jeg ville gerne byde ind med et kvalificeret input, men ved simpelthen ikke nok om det, til det vil give mening. Så umiddelbart tænker jeg, at hvis du har en god idé Steen, så skal du endelig gøre det :) mvh Tøndemageren (diskussion) 8. apr 2019, 13:14 (CEST)
Det er ovre på Wikidata det skal håndteres. Og der skal en debat igang der ovre i et relevant forum. Og det får jeg ikke gjort i den nærmeste fremtid. --Steen Th (diskussion) 8. apr 2019, 17:28 (CEST)


Kategorien Nordisk middelalder

Jeg har kigget på Kategori:Nordisk middelalder, og jeg synes, at det er noget af en rodebutik med den diffus afgrænsning. Overkategorien er pt. et sammensurium af perioder, begivenheder, bygninger, borge og slotte, byer, klostre, museer, lidt arkæologiske fund og meget andet. Jeg kunne godt tænke mig, at lave nogle underkategorier i et forsøg på at få lidt mere orden på det hele og gøre det klart, hvad der hører til og hvad der ikke skal inkluderes i kategorien. Jeg vil dog lige høre min medskribenter inden jeg går igang. Jeg forestiller mig følgende:

Følgende underkategorier bør også findes for svenskere og nordmænd:

I den forbindelse kan jeg ikke helt se formålet med kategorien Danskere fra før år 1500, da vi har særskilte kategorier til de enkelte århundreder. Derudover indeholder den Egtvedpigen og Skrydstruppigen som ganske vist er fundet på dansk jord, men som dårligt kan siges at være danskere, da nationen slet ikke var etableret, da de levede. Hvis den slags arkæologiske fund af "personer" skal have en kategori, kunne man kalde den Danskere fra forhistorisk tid og inkluderer alt inden vikingetiden.

Hvad mener i andre? Giver kategorierne mening og er der andre ideer? Jeg vil gerne have et par tilkendegivelser inden jeg begynder at flytte rundt på kategorier og oprette en masse. Mvh. Toxophilus (diskussion) 25. sep 2018, 11:04 (CEST)

Det ser rigtig fornuftigt ud. Jeg går dog ud fra, at du mener Kategori:Genstande fra nordisk middelalder (der er ikke noget "fra" i dit forslag).
Jeg er også enig i, at nationaliteter fra før middelalderen er en vanskelig ting, og i det hele taget har jeg det svært ved kategorier som "Danskere fra xxxx-tallet". Jeg har svært ved at se anvendelsen, og kategorierne skygger mest for de rigtig relevante kategorier. I hvert fald synes jeg, at kategorien "Danskere fra forhistorisk tid" er uheldigt navngivet. Bedre er formodentlig noget i retning af "Personer fra forhistorisk tid i det nuværende Danmark", men denne titel sidder heller ikke lige i skabet og er i øvrigt ret klodset.
Det skal ikke skygge for, at jeg bakker op om oprydningen! —Arne (Amjaabc) (diskussion) 25. sep 2018, 12:03 (CEST)
For nogle år siden forsøgte undertegnede en oprydning i kategorien "Middelalder". Det har siden da været min holdning, at "Nordisk middelalder" er et underligt regionalt appendiks, fordi personer og begivenheder for overskuelighedens skyld bør være integreret i kategorien "Middelalder". Alternativet er en uhensigtsmæssig dobbeltkategorisering. Gjorde af tidsmæssige grunde ikke mere ved sagen dengang, men hører gerne, om der nu skulle være basis for en sammensmeltning af kategorierne. Venlig hilsen Rsteen (diskussion) 25. sep 2018, 13:48 (CEST)
" "Nordisk middelalder" er et underligt regionalt appendiks", ja.
(At kategorien ikke haver sproglenke/ interwiki, er det verdt en tanke?) 178.232.41.193 25. sep 2018, 16:27 (CEST)
@Amjaabc: Tak for rettelsen til kategorien om genstande. Angående personer fra forhistorisk tid, så er spørgsmålet, om den overhovedet behøves. Man kunne i stedet lave en kategorie i stil med "Moselig fra Danmark" eller "Arkæologiske fund fra Danmark". Jeg kan ikke umiddelbart se nogen artikler, hvor det ikke vil være dækkende, for personer fra før vikingetiden. Ellers er det sagnkonger, og dem har vi også en kategori til. Angående problemet med at "Danskere fra XXXX-tallet" skygger for andre kategorier, så forsøger jeg altid at få den slags årstalsbaserede kategorier til at stå sidst. Så synes jeg, at de er mindre i vejen. Jeg ved ikke om man kan sætte en bot til at gøre det konsekvent for alle artikler.
@Rsteen: Du har i grunden fuldstændigt ret i, at "nordisk middelalder" er en spøjs størrelse. Vi har jo underkategorier for alle landene, og der findes heller ikke kategorier som "middelalder i Benelux" eller "middelalder i Balkan". Så spørgsmål er, om den skal sløjfes helt, og så skal indholdet spredes ud på de relevante overkategorier. Mvh. Toxophilus (diskussion) 26. sep 2018, 08:13 (CEST)
@Toxophilus: Forslaget vil indebære en klar forenkling af strukturen, og det er svært at få øje på negative effekter. Der er ikke engang en artikel, der definerer "nordisk middelalder". Deltager gerne efter evne i omkategorisering og oprydning. Venlig hilsen Rsteen (diskussion) 26. sep 2018, 08:43 (CEST)
Jeg har lige genlæst debatten, og er kommet til konklussionen, at hvis man fjerne kategorien "Nordisk middelalder", som i hvert fald Rsteen er med på, så bør man ligeledes fjerne termen "nordisk middelalder" fra de kategorier, som jeg har foreslået, og i stedet sprede dem ud på de respektive lande med én overkategori som følger:

Derudover skal følgende kategorier oprettes til personer fra de respektive lande, så de ikke figurerer i en fællesnordisk kategori:

Det bliver jo en herlig masse kategorisering. Hvad siger I andre? Jeg kunne godt tænke mig at høre om Palnatoke har en holdning, da han ofte har nogle velovervejede bidrag til, hvilke konsekvenser den slags kan have, og Steenth, da han må kunne komme på et bud på om det kan automatisere ved brug af hans bot. Mvh. Toxophilus (diskussion) 27. sep 2018, 14:02 (CEST)

Man skal passe på, ikke at opdele bare for at opdele. De flerste byer og kirker er grundlagt i middelalderen uden der er en kategori på det. Det har været noget tilfældig om en kirke eller by er kommet med i en middelalderkategori. Og den nye struktur vil ikke løse det problem. Hvis det er vanskelige at gøre en kategori komplet med de oprettet artikler, så synes jeg at vi bør lade være at oprette dem.
Og generelt bør Bygnings-kategorier være i en del af Kategori:Bygninger, konstruktioner og anlæg - dvs. Kategori:Bygninger, konstruktioner og anlæg fra nordisk middelalder
Jeg kan ikke se et mønster i de 140 artikler, som kan gøre det lettere at håndtere flytning af de artikler. Der skal mere til at de vil være en fordel at brug en bot til det. --Steen Th (diskussion) 27. sep 2018, 15:51 (CEST)
@Steenth: Tak for input, du har selvfølgelig ret i, at kategorien skal følge str, da de mange tusinde landsbykirker fra perioden jo mange gange en infoboks, hvor der er et felt kaldet "Opført". Min tanke var, om man kunne udnytte år fra infoboksen som "1200-tallet" eller "o. 1230" til at sætte dem i "kirker fra middelalderen"-kategorien med en bot. Det skulle så gælde for alle kirke op til år 1500. Hvis ikke kirkerne skal have en kategori, så vil jeg mene, at de også skal udelades fra "bygninger, konstruktioner og anlæg", da det vil blive totalt vilkårligt, hvilke kirker der kommer med, og hvilke der ikke gør. Mvh. Toxophilus (diskussion) 27. sep 2018, 16:22 (CEST)
Diskussionen har ligget lidt stille i en uges tid. Skal forstås sådan, at det bare er, at gå igang med kategoriseringen? Har Tøndemageren, Pugilist, Villy Fink Isaksen, Nico, Kjeldjoh og KnudW en mening? Undskyld at jeg pinger jer alle, men vil bare sikre mig, at der ikke er nogen, som føler sig overset. Mvh. Toxophilus (diskussion) 5. okt 2018, 10:40 (CEST)
Tak for ping, men jeg melder pas.--Kjeldjoh (diskussion) 5. okt 2018, 10:47 (CEST)
Har pt. ikke det store overblik over det, og derfor heller ikke specifikke indvendunger. - Nico (diskussion) 5. okt 2018, 11:07 (CEST)
Har sammen melding at melde ind med, som Nico. mvh Tøndemageren (diskussion) 5. okt 2018, 11:08 (CEST)
Samme her. --Pugilist (diskussion) 5. okt 2018, 11:13 (CEST)
@Steenth: hvad anbefaler du mht. kategorier til byer og kirker? På engelske findes kirkekategorier baseret på århundreder og sågar inddelt ned til årstal for færdiggørelse. Jeg kunne godt se mening i en kategorier baseret på århundreder. Mht. byer er jeg nok mest stemt for helt at fjerner danske byers middelalder-kategorisering. Alle øvrige artikler fra Nordisk middelalder, er blevet omkategoriseret, så kategorien er næsten klar til sletning. Mvh. Toxophilus (diskussion) 8. okt 2018, 13:17 (CEST)

Jeg har nu fjernet alle artikler i kategorien, så den kan slettes af én, som har powers til det. Toxophilus (diskussion) 12. okt 2018, 14:21 (CEST)

Gjort Så er den væk. —Arne (Amjaabc) (diskussion) 12. okt 2018, 19:53 (CEST)


Retning af "gamle" skabelonnavne

For et godt stykke tid siden var jeg med til at gennemføre sammenfletningen af skabelonerne {{taxobox2}}, {{taxobox}} og {{taksoboks}}, således at de to første viderestiller til den sidste. I den forbindelse tænkte jeg at jeg ville lave en søg-og-erstat på disse skabeloner, og havde i den forbinelse [https://da.wikipedia.org/wiki/Brugerdiskussion:Steenth/Arkiv_40#Erstatning_af_gammel_template denne udveksling med Steenth:

Hej Steenth
I forbindelse med min anmodning om botstatus skrev du, i forbindelse med min plan om at rette Taxobox2 og Taxobox til Taksoboks: " Selve det at ændre fra et skabelonnavn til et andet gør vi normalt ikke". Jeg efterspurgte efterfølgende en begrundelse, men fik ingen. Kan du uddybe? NisJørgensen (diskussion) 14. feb 2018, 00:24 (CET)
Det er ikke nødvendig at ændre det. Teknisk kan softwaren kan håndtere omstillinger uden det kan mærkes. Det, som kan mærkes, er masserettelser. Det kommer på folkes overvågningslister.... --Steen Th (diskussion) 14. feb 2018, 23:07 (CET)
Du mener uden at det kan mærkes for artikel-læseren. Tre forskellige navne for den samme skabelon betyder ekstra forbrug af mentale kræfter og kommunikation for dem der arbejder med skabelonerne, skriver om dem, diskuterer dem etc. Nye skribenter skal igennem en opdagelses- eller indlæringsfase, før de ved at skabelonerne er synonyme. Vil man søge i alle sider der anvender skabelonerne, skal man huske på hvilken af skabelonerne der er den primære (og kende søgefunktionen "hastemplate:"). Denne situation skal vi så leve med i resten af Wikipedias levetid ... Dette overfor "det kommer på folks overvågningslister". Jeg troede ellers at ideen med botflaget var at rettelserne IKKE kommer på folks overvågningsliste? Hvad er problemet? NisJørgensen (diskussion) 14. feb 2018, 23:43 (CET)

Jeg fik ikke noget svar på mit sidste skriv. Jeg vil derfor gerne have en "second opinion" på, om vi virkelig skal operere med 3 forskellige navne for den samme skabelon i resten af dawiki's levetid. NisJørgensen (diskussion) 25. sep 2018, 20:30 (CEST)

Jeg kan som skribent ikke se noget specielt problem i at en skabelon bruges med flere forskellige navne gennem omdirigeringer. Hvis man vil bruge eller studere skabelonen, og derfor går ind på skabelonsiden kommer man jo til skabelonen og dens dokumentation uanset om det er direkte eller gennem en af omdirigeringerne. Jeg ville ikke modsætte mig det hvis nogen ønsker at rette skabelonnavne i artikler væk fra omdirigeringerne, men personligt synes jeg at det er overflødigt. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 26. sep 2018, 00:17 (CEST)
Jeg kan godt genkende de problemer med flere navne for samme skabelon som NisJørgensen beskriver. Det ville være rart hvis en bot rettede overalt til samme navn, så man derefter kunne slette de andre navne. Til gengæld synes jeg at problemet med overvågningslisten er lille. Jeg har netop sat hak ud for "Skjul robotter fra overvågningslisten" i mine indstillinger. Andre opfordres hermed til at gøre det samme, så botten ikke kommer til at forstyrre, hvis man har mange sider med taksobokse på sin overvågningsliste.--Weblars (diskussion) 26. sep 2018, 11:44 (CEST)

Opsummering:

  • 2 personer er tilhængere af at fjerne de gamle aliaser
  • 1 person ser intet behov men vil ikke modsætte sig
  • 1 person er direkte imod - men har ikke uddybet sin modstand.

Resten af Wikipedianerne er formodentlig enten hovedsageligt eller komplet ligeglade. Umiddelbart har jeg lyst til at konkludere, at der ikke er nogen konsensus der taler IMOD at lave de omtalte rettelser. Men i dette tilfælde er den der er imod en af de mest erfarne skabelonsnedkere (og bot-operatører) på dawiki, muligvis med forståelse for tekniske detaljer, som jeg ikke kan gennemskue. Så jeg vil gerne komme med endnu en opfordring: Bruger:Steenth, vil du ikke uddybe, hvad problemet er med disse rettelser, hvis de er markeret med botflag? NisJørgensen (diskussion) 12. okt 2018, 20:09 (CEST)

@NisJørgensen: Det er stadig en stor kørsel, som belaster systemet. Og den spammer overvågningslisterne. Jeg overvåger en række rapporter, så jeg kan ikke fjerne bot-rettelser fra min overvågningsliste. Mediawiki-software kan godt håndtere omstillinger uden problemer. --Steen Th (diskussion) 13. okt 2018, 15:57 (CEST)


Multiple issues-skabelon?

Halløj! Jeg gik ind på en:wiki-skabelon Template:Multiple issues, og ledte efter den danske version nede i "Sprog". Men jeg kunne ikke finde den. Så jeg prøvede at bruge {{Multiple issues}} på en side, der havde flere problemer, men der dukkede bare "Skabelon:Multiple issues" i rød frem. Hvad skal jeg gøre? (Skrev Biscuit-in-Chief (diskussion • bidrag) 1. okt 2018, 21:16. Husk at signere dine indlæg.)

Det er ikke, fordi du gør noget forkert – skabelonen er bare aldrig blevet oprettet her på DA-wiki. Så vidt jeg husker, har det været diskuteret flere gange, men foreløbig må vi altså nøjes med at bruge de enkelte skabeloner på Wikipedia:Skabeloner/Generelle, medmindre nogen vil gå i gang. Vh. SorenRK (diskussion) 1. okt 2018, 22:44 (CEST)
Den kan godt blive en udfordring, da den skabelon bygger på {{Ambox}} og de skabeloner, som skal angives i denne skabelon, for det meste bygger på hønsedesign-skabelonen. Så det er ikke en nybegynder skabelon at gå igang med. --Steen Th (diskussion) 1. okt 2018, 23:38 (CEST)


Template: Unreferenced vs. Skabelon:Kilder

Halløj igen, wikipedianere på landsbybrønden (hvorfor hedder den egentlig det?)

Jeg lagde mærke til, at Skabelon:Kilder svarer til Template:Unferenced på en:wiki, når man kiggede under "Sprog". Men faktisk burde den linke til Template:More citations needed, da denne passer mere præcist til Skabelon:Kilder. Og så burde Template:Unreferenced svare til Skabelon:Ingen kilder. Problemet er bare, at jeg ikke ved hvordan man ændrer dette. Kan I hjælpe mig? :) --Biscuit-in-Chief --Bidrag-- Klik her hvis du har noget at sige til mig :-)

Jeg har fixet det. Du skal klikke "edit links" nederst i sproglisten - og så lige lære hvordan wikidata fungerer :-) NisJørgensen (diskussion) 4. okt 2018, 22:47 (CEST)
Et gæt på navnet Landsbybrønden kunne være, at brønden var det sted, hvor man traf sammen, når man skulle hente vand, og snakkede om det ene og det andet. Om man har haft landsbybrønde i ret mange danske landsbyer, ved jeg ikke-Ditlev Petersen (diskussion) 5. okt 2018, 10:19 (CEST)
Okay, tak for svarene. @NisJørgensen: Jeg kan godt se, hvad du mener - Jeg burde have undersøgt siden lidt grundigere, inden jeg skrev inde på Landsbybrønden. Men tak alligevel. Der lærte jeg jo noget nyt. --Biscuit-in-Chief --Bidrag-- Klik her hvis du har noget at sige til mig :-)
@Biscuit-in-Chief: Jeg tror du misforstår mig. Jeg mener ikke, at du burde vide (eller kunne regne ud) hvordan wikidata eller interwikilinks fungerer - men blot at der kan være en halvstejl læringskurve, hvis man "bare lige" skal rette et enkelt sproglink. NisJørgensen (diskussion) 6. okt 2018, 00:54 (CEST)
@NisJørgensen: Nå, okay, jeg forstår dig godt nu. Det må jeg jo så se at få kigget på :) --Biscuit-in-Chief --Bidrag-- Klik her hvis du har noget at sige til mig :-)


Negativ indlæg

Bør der skrives ind i konsensus, at negative oplysninger skal stå sidst i artikler?
Mvh Mads Haupt (diskussion) 7. okt 2018, 14:13 (CEST)

Nej. De skal stå der hvor det er relevant i artiklens kontekst. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 7. okt 2018, 14:23 (CEST)
Negativitet har altid mindst relevans i DK
Ville være godt, hvis man havde en standard - er træt af, at folk bare sletter indholdet uden at skrive om de flytter det
Mvh Mads Haupt (diskussion) 7. okt 2018, 23:43 (CEST)
Jeg tænker at stilmanuallen godt kan beskrive at kritik af en artikels emne som oftestses er mest relevant enten at at samle i et "kritik-afsnit" sidst i artiklen, eller i forbindelse med de enkelte underafsnit i artiklens brødtekst, men at det generelt er upassende at beskrive kritikken allerede i artiklens indledning.--Kjeldjoh (diskussion) 8. okt 2018, 08:04 (CEST)
Mener ikke det bør være en generel regel, det kommer helt an på den konkrete artikels opbygning osv. Som forklaret her og her på den engelsksprogede Wikipedia er det i visse situationer fornuftigt, mens det i andre situationer er kan anses som POV/upassende og bør flettes ind i et generelt handlingsforløb. Synes også der er en uheldig tendens i retning af standardisering på tværs af alle 240.000 artikler gennem stilmanualen, og det mener jeg ikke bør gøres her, især når udgangspunktet ikke giver mening (»negativitet har altid mindst relevans i DK«). -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 8. okt 2018, 08:16 (CEST)
Enig. —Pugilist (diskussion) 8. okt 2018, 08:21 (CEST)


Forældede skabeloner og udfasning

Der er to forskellige etiketter, vi kan give til skabeloner, som vi helst ikke vil have at folk bruger længere: "Under udfasning" og "Forældet". Jeg vil her skitsere min forståelse af, hvordan de bør bruges:

  • "Under udfasning" betyder, at der er konsensus om, at vi gerne vil af med skabelonen, og hvad der skal sættes i stedet (om noget). Tiltag til at gennemføre ændringen hilses velkommen, nye artikler med skabelonen er vi ikke glade for, og målet er i sidste ende at udrydde al brug af skabelonen i artikelnavnerummet.
  • Når der ikke er - eller bør være - flere artikler der bruger skabelonen (direkte eller indirekte), kan den markeres som "forældet". Nye artikler, der bruger skabelonen, betragtes som direkte fejlredigeringer, og bør rettes når man opdager dem.

Bemærk, at I begge tilfælde er det kun artikelnavnerummet der fokuseres på. Brug på diskussionssider o.l. vil ofte være diskussion af skabelonen - og kan beholdes, selvom skabelonen

Med ovenstående in mente, vil jeg gerne foreslå følgende ændringer til den nuværende situation:

  • Kategori:Artikler som bruger forældet skabelon tilføjes på oprydningssiden. Samtidig sikres, at den virker korrekt. Jeg kan se at en del skabeloner inkluderer {{Forældet skabelon}} i et noinclude-tag - dvs at artiklerne IKKE sættes i kategorien.
  • Der oprettes en tilsvarende kategori Kategori:Artikler som bruger skabelon under udfasning, som indsættes gennem {{Udfasning}}, og som også tilføjes oprydningssiden..
  • Skabeloner som ikke er i brug længere, flyttes fra "Under udfasning" til "Forældet". Det gælder svjks alle de nuværene "under udfasning", med undtagelse af {{Taxobox2}}.
  • Skabeloner som er i brug (på så mange sider, at det ikke lige kan fikses), flyttes fra "Forældet" til "Under udfasning". Det gælder fx {{Note}} og {{Ref}}.
  • Der findes en løsning for {{Taxobox2}} (og eventuelt andre omdirigerede skabeloner).

Nogen kommentarer, eller protester hvis jeg går i gang med dette? NisJørgensen (diskussion) 7. okt 2018, 17:54 (CEST)

Omdirigering skal ikke have nogen skabelon som {{Udfasning}}. En omdirigering er et synonym på en side - om det er en artikel, skabeloner elle andet betydninger ikke noget. Skabelon {{Udfasning}} bør fjerne fra {{Taxobox2}}. Jeg ved du gerne vil have ændre alle forekomster af Taxobox2 - men det berettiger ikke til har bruge den skabelon der.
Forældret skabeloner kan bruges enten i artikler eller som en del af en anden skabelon. Derfor sættes Kategori:Artikler som bruger forældet skabelon i de artikler i de skabeloner som skal afvikles. Jeg kan se at {{Forældet skabelon}} er ændres, så Kategori:Artikler som bruger forældet skabelon skulle sættes i artikler - det virker ikke, da den skabelon kun bruges af de skabeloner, er mærket af skabelonen og den overhovedet ikke bruges af de artikler, som bruger den forældret skabelon.
Det er meget få skabeloner, hvor artikler skal ændres. Der har jeg valgt at Kategori:Artikler som bruger forældet skabelon, hvor det er mest relevant af få brugen af skabelonen afviklet. Navngivning af kategorien er tilpasset skabelonen. Netop de 2 skabeloner, som sætter den kategori, bruger en stil, som ikke er vedligeholdelsesvenlig. Nogle enkelte af de andre skabeloner kunne også bruge den kategori, men dem, som har erklæret dem som forældet, har ikke gjort det. Og efter hvad jeg kan se, er det pt. ikke nødvendig, da de ikke bruges i artikler. Andre skabeloner er kun mærkeret af historiske grunde, da de ikke bliver brugt mere på nye sider og skal ikke afvikles.
Og jeg har ikke haft et behov for at skele imellem, hvad der er forældet og hvad der er under udfasning - de er alle forældet, men nogle prøver nogle at fase dem ud. Reelt bruges mange af de skabeloner i sandkasser o.lign, hvor det muligvis ikke er tiden vær at udrydde dem. Og er der kun 21 skabeloner - let at overskue. Så jeg har ikke reelt behov at ændre brugen, som det er nu. --Steen Th (diskussion) 7. okt 2018, 21:12 (CEST)
Hej Sten
Mht Taxobox2: Enig i at den ikke skal have {{Udfasning}} - jeg fjerner den. Det lader ikke til at der er så mange der har en mening om hvorvidt de gamle skabelonnavne skal "udfases". Jeg savner for øvrigt stadig svar fra dig på mit sidste indlæg i vores samtale om den.
Mht Kategori:Artikler som bruger forældet skabelon: Jeg havde overset instruktionen om at sætte {{forældet}} i <noinclude />. Jeg mener at funktionalitet i stil med den engelske "deprecated template"-skabelon vil gøre arbejdet med udfasning af "forældede" skabeloner nemmere. Men det kræver at vi er enige om hvad "forældet" betyder for praksis. Betydningen af ordet er jo noget bredere end "deprecated".
Jeg er lidt forundret over, at du ikke ser noget behov for at skelne mellem "forældet" og "under udfasning", da det er dig selv der har oprettet skabelonen {{Udfasning}}. Jeg kan dog se, at det ikke er dig der har tilføjet instruktionen om at erstatte med {{Forældet skabelon}} når udfasningen er afsluttet.
Du skriver, at du "ikke har behov for at ændre brugen". Jeg er i tvivl om, hvad du mener at "brugen" er i dag. Som jeg forstår dig, kan {{Forældet skabelon}} bruges til to forskellige ting: Skabeloner der bør udfases helt, og skabeloner der ikke bør bruges fremadrettet. I begge tilfælde kan de enten være brugte eller ubrugte. Der er ikke umiddelbart nogen måde, man kan se hvilke af delene der er tilfældet. Den første af disse betydninger er derudover dækket af {{udfasning}}. Er det nogenlunde korrekt opfattet?
Jeg synes at det virker ulogisk og unødigt kompliceret. Jeg er ikke sikker på, at det jeg skitserer er den bedste løsning, men som minimum vil jeg gerne kunne skelne mellem 3 situationer:
  • Skabelonen bør ikke bruges i nye artikler, men er harmløs hvor den forekommer.
  • Skabelonen bør udryddes i alle artikler hvor den forekommer
  • Skabelonen er ikke længere i brug, og bør ikke bruges igen.
Det hele kunne sådan set klares med én skabelon, og et par switches. NisJørgensen (diskussion) 7. okt 2018, 23:27 (CEST)


Museet for Søfarts digitale billedarkiv og ophavsret

Nu hvor der pr. 1. oktober 2018 endelig er oprettet et dansk 'chapter' af Creative Commons vil jeg gerne vide om der bliver arbejdet for indgåelse af en sær-aftale med Museet for Søfarts meget store digitale billedarkiv om share-alike (CC BY-SA) licens, som beskrevet her:

Som tidligere diskuteret i Landsbybrønden er der allerede indgået særlig aftale med Nationalmuseet om denne licens-type, men jeg erfarer, at Museet for Søfart har opfattelse af, at Commons kun er for værker med helt udløbet copyright og man derfor fra museets side ikke har oploadet billeder af nyere dato, selvom der er oplyst, at billederne frit kan downloades til privat brug.

Er kreditering med indsættelse af skabelonen {{Cc-by-sa-2.5-dk}} tilstrækkelig, skal link til betingelserne på hjemmesiden http://mfs.dk/velkommen-ms-videnscenter/billedarkiv tilføjes, eller vil det danske chapter indgå en mere specifik og opdateret aftale med museet, med klarere retningslinjer? --Ribewiki 10. okt 2018, 15:28 (CEST)

MfS er frit stillede til at udgive under CC-BY-SA ift. fotografier af public domain-værker, og evt. værker som ansatte har udarbejdet som led i deres arbejde og som de har overgivet til museet i en ansættelseskontrakt eller lign. Andre billeder er det ikke sikkert de bare kan udgive under en sådan licens. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 10. okt 2018, 15:36 (CEST)


Afdøde wikipedianere

Hvordan håndterer vi afdøde wikipedianere? Jeg har lige set på Facebook at PerV var på for en time siden, vel fordi konen brugte computeren. Burde man ikke spærre kontoen og lægge en mindeside? --Madglad (diskussion) 17. okt 2018, 17:53 (CEST)

Det er det man gør på de fleste andre wikier. Heriblandt enwiki, svwiki og nowiki. --EeveeSylveon 17. okt 2018, 17:58 (CEST)
Kan godt lide det meste af en:Wikipedia:Deceased Wikipedians/Guidelines. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 17. okt 2018, 18:15 (CEST)
Enig i, at den engelske guideline bør kunne benyttes også på dawp. --Pugilist (diskussion) 17. okt 2018, 18:33 (CEST)
Kan en eller anden, fx EeveeSylveon ikke lave et udkast til en sort minde-skabelon? Gerne så folk kan tilføje mindeord. --Madglad (diskussion) 17. okt 2018, 19:01 (CEST)
Den "engelske løsning" er for mig fin. Hvis nogen vil kreere en skabelon, oversætter jeg gerne den engelske tekst.--Ramloser (diskussion) 17. okt 2018, 19:46 (CEST)
En rigtig fin idé. --Per Meistrup (diskussion) 21. okt 2018, 15:42 (CEST)
Støtter forslaget fra InsaneHacker. --Glenn (diskussion) 21. okt 2018, 16:13 (CEST)
Støtter også forslaget. Jeg vil også gøre opmærksom på, at Bruger:IbRas (se også Ib og Jørgen Rasmussen) døde sidste år, se endvidere som kilde http://furesoe.lokalavisen.dk/nyheder/2018-01-08/Furesø-By-og-Land-“2017-vil-blive-husket”-976167.html og mine redigeringskommentarer i historikken til artiklen om ham ved hans dødsfaldBrams (diskussion) 24. okt 2018, 23:33 (CEST)


Reparation af infoboks

Rep. af Infoboks musiker har jeg gjort et par gange uden at vide var fejlen var/er - men nu tror jeg at jeg har opdaget problemet, se min rettelse https://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Sada_Vidoo&type=revision&diff=9705111&oldid=9454574 Her er der en modstrid imellem label "Beskæftigelse" anført i infoboksen og "Beskæftigelse" anført i wikidata. Kan en bot rette sådanne fejl? Villy Fink Isaksen (diskussion) 18. okt 2018, 10:10 (CEST)

Jeg forstår slet ikke den "rettelse" du har lavet? Hvis der er information skrevet ind på da.wiki, er der vel ingen grund til at slette den information? mvh Tøndemageren (diskussion) 18. okt 2018, 10:18 (CEST)
Ok - jeg mener at infoboks primært bør trækker info fra wikidata eller også skal der være overensstemmelse med da.wiki og wikidata. Villy Fink Isaksen (diskussion) 18. okt 2018, 10:22 (CEST)
et andet eksempel Uffe Ellemann-Jensen har ikke link til wikidata i bunden af infoboksen, mens Mogens Lykketoft har dette link og de bruger samme infoboks. Villy Fink Isaksen (diskussion) 18. okt 2018, 10:22 (CEST)
Men det er da mig bekendt ikke blevet besluttet at vi primært skal trække info fra Wikidata? Det kræver vel en konsensusbeslutning, førend vi er klar til primært at trække data derfra? mvh Tøndemageren (diskussion) 18. okt 2018, 10:39 (CEST)
Ok - jeg holder mig tilbage med disse rettelse, men ser et problem når infoboks og wikidata ikke er enig. Villy Fink Isaksen (diskussion) 18. okt 2018, 10:44 (CEST)


WP:REF

Så har jeg endelig fået færdiggjort en oversættelse af en.wikis Citing Sources. Udkastet kan ses her. Først og fremmest vil det være fantastisk hvis der er nogen der vil gå det igennem for håbløse oversættelser, slåfejl and what not. Derudover tænker jeg at det kan indføres på WP:REF når der engang er enighed om det der står på siden. Sidst tænker jeg, at alt diskussion om indholdet kan foregå på den tilhørende diskussionsside. Ser frem til et forhåbentligt positivt samarbejde om dette område. mvh Tøndemageren (diskussion) 19. okt 2018, 10:59 (CEST)

Kære alle igen. Jeg håber at der er flere der vil slå vejen forbi ovennævnte side, sådan at den kan godkendes og indføres i WP-navnerummet når alle er tilfreds. mvh Tøndemageren (diskussion) 28. nov 2018, 12:24 (CET)
Jeg vil igen slå et slag for at man kigger forbi sandkassen. Hvis der ikke er mange flere kommentarer vil jeg snarest muligt få rettet de sidste ting til, og derefter indsætte den på WP:REF. mvh Tøndemageren (diskussion) 19. dec 2018, 10:08 (CET)
Jeg har ret god kundskab til engelsk, og jeg tænker, jeg går det igennem, når jeg kommer hjem til min computer (Omtrent kl. 16 i dag). Mvh. Biscuit-in-Chief (diskussion) 19. dec 2018, 12:59 (CET)
@Tøndemageren: Jeg er meget imponeret over længden af den. Dog er der nogle ting, som skal rettes:
Så alt i alt er der stadig nogle ting, som skal rettes. Har du noget imod, at jeg hjælper dig og tjekker den igennem for grammatik og ting som det sidste punkt o.lign., og retter det, jeg finder? --Biscuit-in-Chief (diskussion) 19. dec 2018, 16:59 (CET)
De røde links skal der nok blive rette op på løbende - så linkene skal i hvert fald ikke slettes. Da der er brugt wikis oversætningsværktøj til noget af oversættelsen, kan der dog sagtens have sneget sig røde links med engelske navne ind - disse skal selvfølgelig rettes. Giv den endelig gas - hvis jeg er uenig i en rettelse tager jeg den op (eller retter hvis den er decideret forkert). mvh Tøndemageren (diskussion) 19. dec 2018, 17:04 (CET)
Lige nu er jeg i gang med at rette Bruger:Tøndemageren/Referencer#Typer af referencer, hvor jeg faldt over "Tilføjelser inden i teksten indebærer at tilføje kilden...". Jeg er ret sikker på, at det burde være "Tilføjelser inden i teksten". Dog ikke helt sikker.
Vær opmærksom på dine endelser når du retter - jeg har lige tilbageført "t'er" til dine rettelser - og har ikke kigget resten igennem endnu. mvh Tøndemageren (diskussion) 19. dec 2018, 19:22 (CET)
Mangler der egentlig ikke en liste under "Andre" under "Hvilke oplysninger skal inkluderes"? --Biscuit-in-Chief (diskussion) 19. dec 2018, 20:33 (CET)


Marts 2019

Hvis der ikke er flere der har indsigelser, vil om en uges tid gennemføre indsættelsen af WP:REF og jf. diskussionside flytte WP:Kildeangivelser til Hjælp:Kildeangivelser for nybegyndere. mvh Tøndemageren (diskussion) 13. mar 2019, 10:57 (CET)

Burde der være så mange røde links? --Biscuit-in-Chief (DiskussionBidrag) 13. mar 2019, 16:35 (CET)
Nej, men det vil løbende blive opdateret - det er ikke et problem for selve politiken. mvh Tøndemageren (diskussion) 13. mar 2019, 16:48 (CET)
Det er selvfølgelig rigtigt. Jeg kan godt hjælpe med det. --Biscuit-in-Chief (DiskussionBidrag) 13. mar 2019, 18:56 (CET)
Lad os tage den del løbende. mvh Tøndemageren (diskussion) 13. mar 2019, 19:20 (CET)
Jaja, men genveje og sådan. Der mangler en del genveje til normer/politiker og deres afsnit på dawiki. --Biscuit-in-Chief (DiskussionBidrag) 13. mar 2019, 19:26 (CET)
Jeg er helt med på hvad det er. Men som jeg kan se indtil videre, så fjerner du også enkelte genveje, der med fordel kan opretholdes foreløbigt. Derfor tager vi det stille og roligt - vi skal nok nå det hele. mvh Tøndemageren (diskussion) 13. mar 2019, 20:10 (CET)

Jeg vil gerne gøre indsigelse mod at gennemføre de nævnte flytninger. Hvilke krav der stilles til kilder og hvordan man praktisk angiver kilder er vigtige spørgsmål. Derfor mener jeg, at teksten (der lige nu kan ses i Bruger:Tøndemageren/Referencer) først bør være helt færdigbehandlet. Der findes i øvrigt igangværende debat på Brugerdiskussion:Tøndemageren/Referencer.--Weblars (diskussion) 19. mar 2019, 17:06 (CET)

Hvordan man praktisk angiver referencer (som er det jeg tænker du mener), står beskrevet i teksten. Hvad er du uenig i der? Hvad angår kravene der stilles til kilder, hvad er det så præcist du tænker på her? Den igangværende debat er pt. kun mellem du og jeg - så man kan jo påstå at den "igangværende" debat ikke er igangværende :) mvh Tøndemageren (diskussion) 19. mar 2019, 17:33 (CET)
Jeg ville bare nå at stoppe dig, fordi jeg ikke synes oversættelsen er klar til offentliggørelse. Der er ikke noget i tekstens substans som jeg er uenig i. Jeg læste siden igennem for nogle måneder siden, hvor jeg skrev en kommentar på diskussionssiden. Jeg har ikke indtryk af at andre mennesker har læst siden fra ende til anden. Der bør vel være lidt flere der siger god for siden, når den nu er så vigtig.--Weblars (diskussion) 20. mar 2019, 19:59 (CET)
Så din indsigelse er egentlig bare, at du ikke tror der er andre der har læst den igennem? Dette indlæg har jeg hevet frem tre eller fire gange nu på Landsbybrønden - jeg vil tro at de som ønsker at læse det, også har læst det. Hvis substansen er i orden, synes jeg egentlig bare vi skal hive det over, og løbende få rettet de problematikker der måtte være glemt i farten. Så længe substansen er okay, tænker jeg det andet er mindre vigtigt. mvh Tøndemageren (diskussion) 20. mar 2019, 20:02 (CET)
Når jeg skriver at substansen er i orden, så mener jeg grundlaget i form af den engelske version, men hvis det ikke oversættes rigtigt, så bliver det ikke Ok. Måske kan årsagen til den begrænsede feedback være at det er lidt svært at gennemskue, hvad flytningen af din brugerside kommer til at betyde. Så vidt jeg forstår, kommer den nye tekst i sidste ende til at afløse den nuværende Wikipedia:Kildeangivelser, og denne side henvises der til fra mere end 19.000 andre sider. Er det rigtigt forstået? --Weblars (diskussion) 21. mar 2019, 18:00 (CET)
Ja, og som vi to har diskutteret på Brugerdiskussion:Tøndemageren/Referencer, så vil den nuværende WP:Kildeangivelser blive flyttet. Der er som sådan ikke noget odiøst i det - så din lille stikpille med "henvises der til fra mere end 19.000 sider" betyder faktisk absolut ingenting i den sammenhæng. Derudover er der mig bekendt heller ikke noget i substansen, der går mod den konsensus der er på da.wiki på nuværende tidspunkt. Derudover, så vil jeg ikke begynde at tænke i hvorfor folk ikke reagerer - det må stå for folks egen regning. Indtil videre er du den eneste der har modsat sig (og er stadig ikke helt klar over hvorfor - virker mest for at være på tværs, men kan tage fejl). mvh Tøndemageren (diskussion) 22. mar 2019, 10:12 (CET)
Jeg mener fortsat at det ville være bedre hvis eksemplerne med {{cite journal}}, {{cite book}} og {{Cite news}} blev erstattet med {{kilde}}, men det er kun en lille ting. --Kjeldjoh (diskussion) 22. mar 2019, 11:44 (CET)
@Kjeldjoh: I og med at vi har de specifikke, så tænker jeg det er det vi skal gå med til at starte med. Hvis der så er konsensus om udfasning af de specifikke, kan vi erstatte dem med {{kilde}}? Hvad tænker du om den løsning? mvh Tøndemageren (diskussion) 22. mar 2019, 11:51 (CET)
Jeg tænker at det modsatte ville være bedre, at give eksempler med den generelle, og beholde de specifikke til de tilfælde hvor der er behov. Jeg snakker ikke om udfasning, for f.eks. ved oversættelse af artikler fra andre wiki, giver de stadig mening. Men i en Norm, tænker jeg at det er bedre at bruge den generelle som eksempel. Men igen, det er en lille ting, og hvis du fortsat er uenig, så lukker vi den der.--Kjeldjoh (diskussion) 22. mar 2019, 12:44 (CET)
Umiddelbart tænker jeg netop at en norm skal være så specifik som muligt. Kunne det være smartere at lave en underside, hvor de forskellige reference-skabeloner oplistes og forklares? mvh Tøndemageren (diskussion) 22. mar 2019, 13:53 (CET)
Udkastet er i øjeblikket på over 80.000 bytes. Det er nok begrænset hvor mange, der har læst alt det igennem. Desuden har de erfarne artikelskrivere jo i forvejen deres faste måder at angive kilder på. Så hvis der ikke er tale om deciderede ændringer, vil interessen nok ikke være så stor. Endelig frister de tidligere diskussioner om overskrifter og definitioner ikke lige frem til gentagelser.
Det kunne dog godt være en ide at have listen med skabeloner på en særskilt side. --Dannebrog Spy (diskussion) 22. mar 2019, 15:07 (CET)
Jeg har oprettet Bruger:Tøndemageren/Referencerskabeloner til formålet nu - jeg er dog langt fra færdig, men I skal være velkomne til at tilføje alle referencerskabelonerne der mangler. mvh Tøndemageren (diskussion) 23. mar 2019, 08:08 (CET)
Da alle virker til at være enige i substansen, vil jeg nu føre sandkassen ud i artikelnavnerummet. Samtidig ved at jeg Weblars er igang med siden egen oversættelse. Ændringer herfra kan så blive diskuteret når denne er færdig. mvh Tøndemageren (diskussion) 23. mar 2019, 10:44 (CET)


Kongeriget Danmark vs. Danmark

Der er en tendens til at oprette sider og kategorier, hvor Kongeriget Danmark er anvendt i stedet for Danmark, tilsyneladende for at understrege, at Grønland og Færøerne er indbefattet. Selvom der er en tendens til, at denne sprogbrug vinder frem, finder jeg det uheldigt. Kongeriget Danmark er jo blot den lange, officielle form af staten Danmarks navn, og normalt bruger vi på Wikipedia kortformer af statsnavne, altså Belgien og ikke Kongeriget Belgien osv. Brugen af Kongeriget Danmark giver nogle kluntede kategori- og artikelnavne, som f.eks. Kongeriget Danmarks ambassader. I stedet for at oprette en masse flytningsforslag med det samme, vil jeg imidlertid gerne høre, hvad folk rent principet mener om spørgsmålet. Jeg mener selv, at vores land nu engang hedder Danmark i almindelig omtale, og at Danmark som en enhedsstat med uddelegeret selvstyre til to landsdele også omfatter Grønland og Færøerne. Derfor er "Kongeriget" overflødigt og bør udelades.--Batmacumba (diskussion) 20. okt 2018, 01:55 (CEST)

Ved samme lejlighed kunne vi måske finde konsensus om, hvorvidt artiklen Danmark skal handle om hele kongeriget, eller kun "rigsdelen Danmark". Indledningen er direkte skizofren, og påstår indenfor de første 2 sætninger, at (Kongeriget) Danmark sammen med Grønland og Færøerne udgør Kongeriget Danmark. Infoboksen indikerer heller ikke altid, om den handler om det ene eller det andet.
Udover Danmark har vi så artiklerne Kongeriget Danmark og Rigsfællesskabet, som begge er klare i spyttet om, at de omhandler "hele Danmark".
Mit bud er, at vi skal have to artikler, en om "rigsdelen", og en om "kongeriget" - og at vi ikke kan have en af dem som hovedbetydning, uden at det giver problemer. Derudover måske artikler om "Rigsfællesskabet" og "Kongeriget" som juridiske/konsitutionelle/historiske konstruktioner.
Spørgsmålet har selvfølgelig været debateret før, bl.a. her og her. NisJørgensen (diskussion) 20. okt 2018, 13:37 (CEST)
Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at du inddrager dette forhold, men vil gerne holde fokus på den konkrete problematik med navne på sider og kategorier vedr. den dansk stat (Danmarks rige) uden at brede problemstillingen ud, da det sandsynligvis vil føre til en rodet og ufokuseret diskussion. Ellers er jeg såmænd enig med dig, min foretrukne løsning ville være to artikler: Danmark (stat) og Danmark (rigsdel), men det er bedre at oprette det som et selvstændigt emne.--Batmacumba (diskussion) 20. okt 2018, 14:28 (CEST)
Det er forstået. Jeg mener dog at der er tale om to afledte følger af den samme problematik - nemlig at dansktalende, herunder wikipedianere, bruger "Danmark" om stat og rigsdel i flæng. Dette er Bruger:BALMAINM (og muligvis andre) så gået i gang med at løse på radikal vis, ved at insistere på at staten hedder "Kongeriget Danmark", og rigsdelen blot "Danmark", og strukturere kategoritræerne med sideordnede kategorier for Danmark, Grønland og Færøerne. Din løsning er så vidt jeg forstår at bruge "Danmark" om staten (og have Grønland og Færøerne som underkategorier, hvor de findes). Det er ikke klart hvilken betegnelse du mener skal bruges om rigsdelen, i de tilfælde hvor en artikel eller kategori eksplicit omhandler "Syddanmark". "X i Danmark (rigsdel)" kunne være et muligt mønster. Umiddelbart er det kun underkategorierne under Kategori:Organismer efter lokalitet hvor jeg ser et klart behov for "X i Danmark (rigsdel)" NisJørgensen (diskussion) 20. okt 2018, 21:24 (CEST)
Ja, dilemmaet er jo, at Grønland og Færøerne i modsætning til f.eks. Åland er blevet behandlet som "lande" i hele Wikipedia kategoriseringssystemet, og det lader sig jo ikke ændre. Blandt ikke-selvstændige stater virker det til, at kun Isle of Man på samme måde behandles som et land (og som et crown dependency er de formelt ikke en del af Storbritannien, så det er mere forståeligt. Jeg er nok generelt mere interesseret i artikelnavne, end kategorier. Sådan noget som "Kongeriget Danmarks ambassader" irriterer mig umådeligt. Men "X i Danmark (rigsdel)" er vel fint nok.--Batmacumba (diskussion) 21. okt 2018, 02:56 (CEST)
Der er en distinktion mellem Danmark og Kongeriget. Udenfor Kongeriget anvendes Danmark kortfattet til at beskrive Kongeriget Danmark. For eksempel er Kongeriget i FN identificeret i generalforsamlingen med det kortfattede navn Danmark, mens det langformede navn Kongeriget Danmark kan anvendes i stedet for navnet Danmark i formelle FN-dokumentationer. Internationale traktater forkorter ofte Kongeriget Danmark til Danmark. Det danske navn der vanligvis anvendes er Danmark, som er en entydig form, mens det officielle danske navn Kongeriget Danmark som det engelske navn (Kingdom of) Denmark anvendes i flertalsformen. I praksis forkortes Kongeriget Danmark dog til Kongeriget og ikke Danmark, da det sidstnævnte kan forveksles med Kongerigets rigsdel i stedet for rigets fulde kapacitet. Eksempler på denne praksis kan findes i alle offentlige dokumenter og i presserapporter om anliggender i Kongeriget: Kongeriget Danmarks Arktiske Strategi 2011 - 2020. Den Arktiske Strategi for Kongeriget Danmark forkorter også Kongeriget Danmark til Kongeriget i stedet for Danmark. Set bort fra det faktum, at refereringen til begrebet Kongeriget Danmark som Danmark kan være forvirrende, anvendes udtrykket kongerige også for, at forhindre enhver følelse af dårlig vilje, der kunne være forbundet med brugen af udtrykket Danmark. Anvendelse af udtrykket Danmark for Kongeriget som helhed kan betyde, at Grønland og Færøerne ikke er ligeværdige/ligestillede med Kongeriget's land (rigsdel) i det europæiske fastland og at de to lande (rigsdele) ikke har noget, at skulle have sagt i sager der vedrører Kongerigets anliggender, men istedet er underordnet landet i det europæiske fastland. Selv om øernes indflydelse på Kongerigets anliggender er begrænset, eksisterer det bestemt. Dermed Kongeriget Danmark, almindeligvis kendt som Danmark, for ikke, at forveksle med det pågældende land Danmark, som kun er en rigsdel af Kongeriget. I nogle sammenhænge henviser Danmark til det konstituerende land, i mere formelle sammenhænge kan det henvise til Kongeriget i helhed. Kongeriget er en suveræn stat og konstitutionelt monarki med sit territorium i Nordeuropa og med øer i Nordatlanten: Færøerne; og Grønland i Arktis). Kongeriget beskrives ofte også uofficielt som Rigsfællesskabet (eller rigsenheden) som er den administrative opdeling af Det Danske Rige, omfattende rigsdelene Danmark, Færøerne og Grønland. Rigsfællesskabet er dækket ind under Kongeriget Danmark, hvor alle tre rigsdele indgår. Kongeriget og Rigsfællesskabet anvendes for såvel de formelle relationer mellem Danmark, Grønland og Færøerne. BALMAIN (diskussion) 21. okt 2018, 17:56 (CEST)
Ja, Kongeriget Danmark er staten Danmarks fulde navn, og Danmark er kortformen (ikke "det kortfattede navn"), der anvendes i f.eks. FN. I Wiki-sammenhæng anvender vi generelt kortformer (ikke Republikken Irland el. Kongeriget Belgien).
Sprogbrugen på engelsk (og andre fremmedsprog) er i øvrigt ikke relevant for dansk Wikipedia, så det er der ingen grund til at inddrage.
Kongeriget anvendes - som du siger - for at være hensynsfuld overfor færinger og grønlændere, men det er grundlæggende et stykke ideologi, der ikke ændrer på, at Danmarks rige/Kongeriget Danmark ikke er en forbundstat bestående af flere lande, men en enhedstat, der har givet selvstyre til to landsdele.
Danmark er teknisk set ikke er "konstituerende land", da staten forfatningsmæssigt er en enhedsstat. Konstituerende lande er noget man har i unioner af flere lande som fx UK.
Jeg er helt med på, at der er et forsøg på fra forskermiljøer m.m. at introducere "Kongeriget Danmark" som en samlebetegnelse for de tre rigsdele og dermed noget andet end Danmark (jeg er scient.pol og læser Vestnordiske Studier på Islands Universitet i øjeblikket, så jeg kender jargonen), men det interessante i Wiki sammenhæng er, om det er blevet almindelig sprogbrug (dvs. om det har bredt sig uden snævre akademikermiljøer), og det mener jeg ikke, det har. For den almindelige dansker er Kongeriget Danmark/Danmarks rige og Danmark stadig synonymer, ligesom det er i grundloven, derfor bør vi ikke bruge den kunstige skelnen. For at opsummere. Statsretligt/formelt: Synonymer, samfundsvidenskabeligt ekspertsprogbrug: Skelnen. Folkeligt sprogbrug: Synonymer. Journalistisk sprogbrug: Mit indtryk er overvejende synonymer (men nok ret få eksempler).--Batmacumba (diskussion) 21. okt 2018, 19:03 (CEST)
  • Bør det findes en undertråd eller egen tråd, vedrørende om det er noen relevante endringer relateret til kategori, som bør finde sted - for eksempel:
"Kategori:Grønland i Danmark", bør måske være en kategori, eller en omdirigering?
"Kategori:Færøerne i Danmark"?
Et andet spørgsmål, som avledes af diskussionen:
Omdirigering relateret til Danmark (rigsdel), eller
Rigsdelen Danmark? 176.11.172.26 30. okt 2018, 23:54 (CET)/ 176.11.172.26 30. okt 2018, 23:56 (CET)

Man bør naturligvis bruge almindelige landenavne, medmindre andet er angivet. I Danmarks tilfælde mangler der en genopretning af redirect fra det officielle navn til det almindelige. Ellers ender vi bare med samme kaos som med Nederlandene. Den danske landeside vil altid være en hybrid mellem landet Danmark og den danske rigsdel. Man kan ikke skille de to ad, da den danske rigsdel jo er landet. Der er blot to områder med udvidet selvstyre i landet, og de har jo deres egne sider. Kisualk (diskussion) 22. nov 2018, 14:42 (CET)

Da der ikke længere virker til at være modstand mod en tilbagevenden til standard praksis med redirect fra officielt navn til almindeligt navn, tænker jeg, det er på sin plads at sætte en dato for at genoprette redirect. Vi kan give det en måned mere frem til 1.1.2019 Kisualk (diskussion) 30. nov 2018, 11:18 (CET)
Der er intet galt i (ganske om med Nederlandene) at skelne mellem de to, fordi det nu engang er to forskellige ting. --Palnatoke (diskussion) 30. nov 2018, 11:32 (CET)
Der er ikke tale om to forskellige ting. Der er alene tale om almindeligt navn og officielt navn, som de fleste lande benytter sig af. Den nederlandske side er et meget godt eksempel på, hvor galt det kan gå, når man forsøger at skelne mellem de to. I dag er der kommet nogenlunde orden på den danske landeside. Det er bare standard praksis med redirect fra officielt navn til det almindeligt navn, der pt. er i stykker. Kisualk (diskussion) 1. dec 2018, 20:06 (CET)
Naturligvis gør det en forskel om man taler om et område på 43000 kvadratkilometer eller et område på 2,2 millioner kvadratkilometer. --Palnatoke (diskussion) 1. dec 2018, 20:47 (CET)
På hvilken måde finder du størrelsen af det egentlige Danmark kontra størrelsen af staten Danmark relevant til redirect fra statens officielle navn til det almindelige navn, som det er standard praksis at bruge på Wikipedia? Kisualk (diskussion) 1. dec 2018, 22:39 (CET)
Du hævder at det er samme ting. Det er det åbenlyst ikke. Derfor giver det fint mening at have en artikel om hver af de to emner, hvis der er nok at skrive om hver især. Hvad disse artikler så skal hedde, må afhænge af hvad der giver mening, så der er sammenhæng mellem lemma og artikel. --Palnatoke (diskussion) 1. dec 2018, 22:47 (CET)
Jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener, jeg hævder? Jeg taler alene om genopretning af redirect fra officielt navn (lang form) til almindeligt navn (kort form). Den virker ikke i øjeblikket. Når vi har fået redirect til at virke igen, giver det overordnet set mening med navn og indhold igen. Jeg taler ikke om selve indholdet af den pågældende side, da vi altid kan finde frem til den rette formulering mht. eksempelvis arealstørrelser på sidens egen debatside, så vi undgår, det bliver off topic her. Kisualk (diskussion) 2. dec 2018, 00:14 (CET)

Jeg mener ikke, der findes unikt indhold på siden. I hvert fald ikke mere end hvad der hurtigt kan sættes ind på de relevant sider. Er der nogen, der mener, der er unikt indhold af nogen art? Mvh. Kisualk (diskussion) 13. feb 2019, 13:03 (CET)


Præcision på koordinater

Vi har en del artikler, hvor geografiske koordinater er opgivet med MEGET høj præcision. Det gælder særligt listerne på [[Fredede (fortidsminder|bygninger) i <X> kommune]], hvor koordinaterne for fortidsminderne er opgivet med 13 (!) decimaler. Da en grad kan svare til op til 112 km (mindre ved længdegrader væk fra ækvator), er præcisionen her nede i tiendedele af en mikrometer. Jeg mener at antallet af decimaler bør holdes på maks 6, svarende til en præcision på 1,11 meter. Jeg kan ikke umiddelbart komme på tilfælde, hvor der er brug for mere. Jeg har fundet 43 artikler, ud over de 200 fredningslister, hvor der er anvendt 7 decimaler eller mere. Er der opbakning til at skære ned på antallet? NisJørgensen (diskussion) 24. okt 2018, 22:13 (CEST)

Det lyder fornuftigt at skære ned, som du foreslår. Den ekstreme "præcision" skyldes formentlig, at nogen har plottet et sted ind på et kort og så fået et tal, som bare er blevet kopieret over i artiklen. Vh. SorenRK (diskussion) 24. okt 2018, 22:35 (CEST)
Hvad skulle formålet være. Hvorfor overhovedet bruge tid på det, når der mange andre ting at gøre. Hans Scherfigs gravsten er vel circa 30 cm lang og ikke indhegnet, men ligger i et krat. Den skal ikke stedsangives med kun 1,1 meters nøjagtighed. --Madglad (diskussion) 25. okt 2018, 00:22 (CEST)
Til "formålet": For at få en bedre encyklopædi. De overdrevent lange koordinatsæt fylder ekstra (forurener) i artiklerne, og giver indtryk af en præcision som ikke er der. Generelt bruges antal decimaler netop til at angive, hvor præcis målingen er.
Til "hvorfor bruge tid på det": Af samme grund som nogen bruger tid på at sikre, at alle fodboldspillerne i den engelske andendivision har korrekt angivet øjenfarve, eller at alle afsnit af Den Store Bagedyst har angivet korrekte opskrifter for de enkelte deltageres bidrag. Det er vigtigt (nok) for dem. (For en sikkerheds skyld: Det er tænkte eksempler)
Til Hans Scherfigs gravsten: Kan du finde nogen kilder, der angiver dens placering med denne præcision? Eller pålidelige kilder, der angiver positionen af noget som helst med mere end 7 decimaler? NisJørgensen (diskussion) 25. okt 2018, 00:48 (CEST)
@NisJørgensen Kan du give eksempler på at artiklers layout generes af koordinaterne?
Gravstedet var kun ment som eksempel på små punkter, der skal angives med større præcision end 1 m. Men det kunne da være fint hvis en Wikipedianer med GPS lagde positionen for Scherfigs grav ind en dag. --Madglad (diskussion) 25. okt 2018, 01:04 (CEST)
Seks decimaler må være så aldeles rigeligt. Mvh. Toxophilus (diskussion) 25. okt 2018, 07:16 (CEST)
Godt træk at se på det. Bemærk at 55°40′31″N 12°34′14″Ø / 55.67517°N 12.57051°Ø / 55.67517; 12.57051 har en præcision på ca. 1,1 m, men 55°40′30.6″N 12°34′13.8″Ø / 55.675167°N 12.570500°Ø / 55.675167; 12.570500 har en præcision på ca. 3,1 m. Jeg har selv opgivet koordinaterne på flere øer med en præcision på 3 m, det er ikke nødvendigt. --Kjeldjoh (diskussion) 25. okt 2018, 09:48 (CEST)
@Madglad: Layoutet i fredningslisterne forrykkes med de ekstra tegn. I fx Fredede_fortidsminder_i_Brønderslev_Kommune bliver den sidste kolonne skåret af med min nuværende skærmopløsning - hvis koordinaterne fyldte mindre, ville jeg have plads til hele tabellen på skærmen. Men min hovedanke er at de tager mental plads - der er 14-16 cifre der kalder på min opmærksomhed i stedet for 5-8 - og at den angivne præcision ikke svarer til virkeligheden.
Som @Kjeldjoh gør opmærksom på, havde jeg derudover regnet en faktor 10 forkert i mit første indlæg. Jeg vil derfor gerne modificere mit udsagn til "antallet af decimaler bør holdes på maks 5, svarende til en præcision på *(højst) 1,11 meter". Det er ca 270 ekstra artikler med præcis 6 decimaler. NisJørgensen (diskussion) 25. okt 2018, 16:38 (CEST)
Antallet af betydende cifre, her antallet af decimaler, skal naturligvis afspejle præcisionen. Er der tale om koordinater der er hentet ved at sidde og klikke på Google maps eller med GPS er 5-6 koordinater rigeligt - formentlig i overkanten. En præcision på 1m eller bedre kan normalt kun opnås med landmåling eller DGPS. Citerer man derfor kilder der angiver flere decimenaler, og hvor der er grund til at tro at præcisionen er så høj som angivet, bør man naturligvis medtage det større antal decimaler - i hvert fald hvis den kan siges at have nogen form for relevans. Hvad angår listen af fortidsminder, så kunne netop disse jo godt have fået deres centerpunkt fastlagt ved landmåling - men angivelsen af 13 decimaler tyder dog ikke på det. --Honymand (diskussion) 25. okt 2018, 22:46 (CEST)
I langt de fleste tilfælde vil en usikkerhed på 1-3 meter være tilstrækkeligt. Bevares, hvis man skal finde en bestemt grav på en kirkegård eller et bestemt hus i en miniby, kan det da være godt være, at man har brug for mere præcision. Men den slags er sjældent relevante emner for artikler. Tværtimod er de geografiske emner her typisk så store, at man nemt kan få øje på dem, når man først er ved det angivne punkt. Det er straks værre, hvis der kun er angivet to decimaler, for så er der en usikkerhed på en-to kilometer. Det er et problem, der af og til ses ved koordinater fra Wikidata. Her er koordinater ofte importeret fra en given artikel men kun med de første to decimaler, selvom der er flere i artiklen. Her kan det være nødvendigt med rettelser på Wikidata. --Dannebrog Spy (diskussion) 25. okt 2018, 23:12 (CEST)
Der tegner sig en rimeligt klar opbakning til at skære ned til 5-6 cifre, i hvert fald hvis der ikke er en pålidelig kilde med højere præcision. Det bliver lidt mere speget, hvis vi har en kilde, som opgiver de ekstra decimaler, uden specifikt at angive at de svarer til præcisionen. Dette er tilfældet med fredningslisterne. Disse stammer fra downloads fra http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Download/ (og en tilsvarende for bygninger, går jeg ud fra) - og i disse er præcisionen som i vores artikler. Ligegyldigt om der vælges et ene eller det andet tilgængelige koordinatsæt, er der ca 15 betydende cifre. Dog er der hvis man vælger UTM-koordinater en del af koordinaterne, som "kun" har 1-10 cms præcision, og enkelte kun 1 meter. Dette tyder på at disse data oprindeligt er født i UTM-systemet. Jeg har skrevet til Slots- og Kulturstyrelsen, og spurgt om de har nogen info om præcisionen - generelt eller specifikt. Jeg har dog ikke de store forhåbninger. Mit forslag er at vi runder af til 5 decimaler, og så evt tilføjer dem igen hvis vi en dag får specifik info om højere præcision. NisJørgensen (diskussion) 27. okt 2018, 18:21 (CEST)
Godt initiativ. Og enig i din konklusion vedr. "oprindelige UTM koordinater". De større antal decimaler er formentlig fremkommet ved konverteringen. --Honymand (diskussion) 27. okt 2018, 20:39 (CEST)
Jeg ikke specielt glad for at pile data, som vi bruger andre steder. Selvom præcisionen er for høj. Nogle af os bruger de data andre sammenhænge. De er lavet til WLM formål og vi arbejder på en omlægning i løbet af næste år. Jeg har et større problem, når præcisionen er for lav.... Jeg har koordinater på byer, hvor der er ramt meget langt ved siden af pga. den manglede præcisionen. --Steen Th (diskussion) 28. okt 2018, 12:12 (CET)
Pointen er jo også at fjernelse af overflødige eller misvisende koordinater ikke på nogen måde forringer den faktiske præcision. Og hvis der er tale om byer kan det jo ikke have nogen betydning at man reducerer til 4 eller 5 koordinater, da det er en meget lille by hvis den ikke fylder mere end f.eks. 10 kvadratmeter. Er der imidlertid tale om andre projekter hvor man også regner med at rette op på overflædige eller misvisende koordinater, så skal der selvfølgelig koordineres. --Honymand (diskussion) 28. okt 2018, 18:56 (CET)
Steen, jeg have ændret den første stak, inden du kommenterede. Jeg holder hesten ift resten. NisJørgensen (diskussion) 28. okt 2018, 20:37 (CET)

Fra Slots- og Kulturstyrelsen har jeg fået følgende svar:

Hej Nis

Generelt vil jeg sige at man kan regne med koordinaten inden for 2-3 meters nøjagtighed. Årsagen til de mange decimaler skyldes ikke præcision, men at koordinaterne er omregnet fra ED50-koordinater til UTM32-koordinater, uden at runde op eller ned. Det giver disse meget lange koordinatsæt.

Thomas Eriksen Konsulent, Landmåler

Fortidsminder, Center for Kulturarv

Mit spørgsmål drejede sig kun om fortidsminderne - ikke fredede bygninger. Jeg kan ikke se, hvor koordinaterne på sidstnævnte kommer fra - de ser ikke ud til at kunne udsøges eller downloades hos styrelsen.

Under alle omstændigheder: Jeg mener at ovenstående støtter forslaget om at skære ned til 5 decimaler i Fredede Fortidsmindr (FF), svarende til ca en meter. Jeg fortsætter konverteringen af FF-artiklerne. NisJørgensen (diskussion) 30. okt 2018, 23:55 (CET)

Ja, det gør det. Han skriver jo præcis det som en eller flere også har påpeget ovenfor - at de mange koordinater ikke er udtræk for præcision, men for omregning (med manglende afrunding). --Honymand (diskussion) 31. okt 2018, 21:16 (CET)


Store Danske Encyklopædi o.a.

Se https://www.berlingske.dk/kultur/usaedvanligt-tvaerpolitisk-initiativ-skal-sikre-danskernes-adgang-til

Her bør da-wiki være proaktive, kontakte initiativ-tagerne og sørge for at hvis der kommer statslige kroner ind så skal informationerne også være frit tilgængelig for alle, dvs. uden copyright.

--Honymand (diskussion) 27. okt 2018, 13:35 (CEST)

Enig i, at vi bør foretage os et eller andet. Men hvem gør det?.--Ramloser (diskussion) 27. okt 2018, 22:58 (CEST)
Vi kan prøve at tage kontakt via Wikimedia Danmark (CC: Steenth, Fnielsen, Twdk, Jan Friberg). -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 28. okt 2018, 13:20 (CET)


The Community Wishlist Survey

30. okt 2018, 12:05 (CET)


Rugbrød

Jeg har opdaget en finurlig lille problemstilling. Den danske side om Rugbrød har 2 tilsvarnde sider på den engelske wikipedia den specifikke en:Rugbrød og den generelle en:Rye bread. Hvis man finder den generelle en:Rye bread, så får man det indtryk at den danske wikipeida ikke har en side om Rugbrød. Problemet er lidt at begge de engelske sider bør linke til den ene danske side, men det lader sig jo ikke umidlebart gøre, for i såfald skal den danske have to links til de to englske sider. MIS (diskussion) 3. nov 2018, 01:59 (CET)

De er vel to forskellige madvarer, så selv om det sikkert kan være forvirrende hvis man som engelsktalende prøver at finde "artiklen om det danske brød lavet med rug", så er det fair nok at holde dem adskilt. -- InsaneHacker 🕊️ (🗨️) 3. nov 2018, 22:55 (CET)
Jeg mener at Rugbrød bør linke til en:Rye bread. Det kan godt være, at vores artikel pt næsten udelukkende beskriver den danske variant, men andre former er nævnt, og titlen angiver at emnet er "rugbrød" generelt.
Det med den manglende 1-1 overenstemmelse mellem linksene er et velkendt problem (her i versionen "subclass of"). NisJørgensen (diskussion) 4. nov 2018, 08:31 (CET)
I grunden er det en sag, som ikke kommer dansk Wikipedia ved, men bør afklares på Wikidata og på engelsk Wikipedia. På Wikidata har man objekterne "rugbrød", "dansk rugbrød" og en række andre varianter, og hvert af disse objekter peger så på de Wikipedia-artikler, der handler om de specifikke emner. På engelsk Wikipedia kan man vælge at lave et link fra en:Rye bread, hvis communityet dér mener at det giver mening. Det gjorde vi før Wikidata, og det kan man stadig gøre. Palnatoke (diskussion) 4. nov 2018, 12:10 (CET)