WTO: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Fjerner version 9325386 af 83.94.34.23 (diskussion) Hærværk
opdaterer, omformulerer sætning om formål, tilføjer sætning om forgængeren GATT og om frihandel
Linje 1: Linje 1:
'''WTO''' ({{lang-en|'World Trade Organisation'}}, {{lang-da|Verdenshandelsorganisation}}) er en international [[organisation]], der arbejder for at hjælpe producenter, eksportører og importører [[Verdens lande|verden over]] med at udføre deres respektive hverv.
'''WTO''' ({{lang-en|'World Trade Organisation'}}, {{lang-da|Verdenshandelsorganisation}}) er en international [[organisation]], der regulerer den internationale handel ved at opretholde et forum for forhandlinger om handelsaftaler og afgørelser om handelsstridigheder.


Organisationen blev stiftet i [[1995]] og har sit hovedsæde i den [[schweiz]]iske by [[Geneve]]. Man opererer i [[2009]] med et [[budget]] på 189 millioner [[schweizerfranc]]. 153 lande er pr. [[23. juli]] [[2008]] medlemmer.
Organisationen blev stiftet i [[1995]], hvor den efterfulgte den hidtidige organisation [[GATT]] ("General Agreement on Tariffs and Trade"), der blev oprettet i 1948. WTO har sit hovedsæde i den [[schweiz]]iske by [[Geneve]]. Man opererede i 2018 med et [[budget]] på 197 millioner [[schweizerfranc]]. I 2018 var 164 lande, der tilsammen stod for 88 % af verdenshandelen, medlemmer af WTO.<ref>[https://www.wto.org/english/thewto_e/whatis_e/who_we_are_e.htm Who we are. Fra WTO's hjemmeside, besøgt 5. november 2018.]</ref>

Såvel GATT som WTO har stået som eksponenter for [[efterkrigstiden]]s internationale trend i retning af større [[frihandel]].

== Kilder ==

{{Reflist}}


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==

{{Commonskat|World Trade Organization}}
{{Commonskat|World Trade Organization}}
* [http://www.wto.org/ WTOs eget netsted] {{sprogikon|engelsk}}
* [http://www.wto.org/ WTOs eget netsted] {{sprogikon|engelsk}}


{{foreningstub}}
{{autoritetsdata}}
{{autoritetsdata}}
{{coord wd|region=CH|type=landmark}}
[[Kategori:Internationale organisationer]]
[[Kategori:Internationale organisationer]]
[[Kategori:Etableret i 1995]]
[[Kategori:Etableret i 1995]]

Versionen fra 5. nov. 2018, 22:17

WTO (engelsk: World Trade Organisation, dansk: Verdenshandelsorganisation) er en international organisation, der regulerer den internationale handel ved at opretholde et forum for forhandlinger om handelsaftaler og afgørelser om handelsstridigheder.

Organisationen blev stiftet i 1995, hvor den efterfulgte den hidtidige organisation GATT ("General Agreement on Tariffs and Trade"), der blev oprettet i 1948. WTO har sit hovedsæde i den schweiziske by Geneve. Man opererede i 2018 med et budget på 197 millioner schweizerfranc. I 2018 var 164 lande, der tilsammen stod for 88 % af verdenshandelen, medlemmer af WTO.[1]

Såvel GATT som WTO har stået som eksponenter for efterkrigstidens internationale trend i retning af større frihandel.

Kilder

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til: