Scandlines: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m nye ejere
No edit summary
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 26: Linje 26:
|Fodnote =
|Fodnote =
}}
}}
'''Scandlines Danmark ApS''' er det datterselskab til [[Scandferries]] Holding ApS, der driver [[færge|færgerne]] på ruterne Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock mellem [[Danmark]] og [[Tyskland]]. Selskabet besejler to færgeruter og betjener fire [[havn]]e i Tyskland og Danmark. Færgerne under samme navn på ruten Helsingør-Helsingborg blev solgt til investeringsfonden First State i 2015 og drives i dag af selskabet HH Ferries, hvilket kan virke forvirrende, da færgerne stadig bærer navnet "Scandlines".
'''Scandlines Danmark ApS''' er det datterselskab til [[Scandferries]] Holding ApS, der driver [[færge|færgerne]] på ruterne Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock mellem [[Danmark]] og [[Tyskland]]. Selskabet besejler to færgeruter og betjener fire [[havn]]e i Tyskland og Danmark.


I 2016 transporterede Scandlines-færgerne i alt 15 mio. [[passager]]er og 4,8 mio. [[køretøj]]er.<ref>Scandlines.dk</ref>
I 2016 transporterede Scandlines-færgerne i alt 15 mio. [[passager]]er og 4,8 mio. [[køretøj]]er.<ref>Scandlines.dk</ref>

Versionen fra 14. nov. 2018, 11:13

Scandlines ApS
"Prinsesse Benedikte" på vej ind i Puttgarden fra Rødbyhavn
Virksomhedsinformation
Grundlagt 1998 ved fusion
Grundlægger DSB Rederi A/S og Deutsche Fährgesellschaft Ostsee GmbH
Hovedsæde Danmark Danmark: København
Antal salgssteder
Betjener 6 havne
Virksom i
Tyskland Tyskland
Danmark Danmark
Sverige Sverige
Nøglepersoner Adm. dir. Søren Poulsgard Jensen
Produkter Drift af færger:
Transport af biler og tog med/uden passagerer.
Restauranter og detailhandel
Regnskab
Omsætning 470 mio. EUR (2016)
Resultat 180 mio. EUR (2016)
Organisation
Ejer 3i Group
Datterselskaber Tyskland Tyskland: Scandlines Deutschland GmbH
Danmark Danmark: Scandlines Danmark ApS
Eksterne henvisninger
http://www.scandlines.dk
CVR-nummer 35487131 Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/35487131 Rediger på Wikidata

Scandlines Danmark ApS er det datterselskab til Scandferries Holding ApS, der driver færgerne på ruterne Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock mellem Danmark og Tyskland. Selskabet besejler to færgeruter og betjener fire havne i Tyskland og Danmark.

I 2016 transporterede Scandlines-færgerne i alt 15 mio. passagerer og 4,8 mio. køretøjer.[1]

Historie

Navnet Scandlines kom første gang i anvendelse i 1991, hvor DSB og det svenske Sweferry, brugte navnet da de sammenlagte deres ruter på HelsingørHelsingborg.

I 1995 blev færgedriften udskilt til DSB Rederi A/S og i 1997 ændredes navnet på rederiet til Scandlines A/S. Det danske selskab blev sammenlagt med Deutsche Fährgesellschaft Ostsee GmbH (DFO) 21. august 1998.

Rederiet var ejet af Trafikministeriet i Danmark og Deutsche Bahn AG, som hver havde en andel på 50 %. Den 19. juni 2007 blev der indgået aftale om salg af selskabet til den britiske kapitalfond 3i (andel på 40 %), det tyske investeringsselskab Allianz Capital (antal på 40 %) og rederiet Deutsche Seereederei (andel på 20 %).

Rederiet har datterselskaberne Scandlines Danmark ApS og Scandlines Deutschland GmbH, som driver aktiviterne i de to hovedlande.

Det svenske Scandlines AB, var oprindelig ejeret af Statens Järnvägar og i 1999 blev selskabet solgt til Stena Line. Dog mente Scandlines AG, at de have en forkøbsret, som stoppede salget, indtil en voldgift afgjorde, at selskabet måtte sælges til Stena Line.

Med virkning fra 1. januar 2008 solgtes ruterne Spodsbjerg−Tårs, Bøjden−Fynshav og Esbjerg−Fanø til Clipper Group.[2]

I maj 2012 solgtes alle godsruter i Østersøen, Travemünde-Ventspils, Travemünde-Liepaja, Nynäshamn-Ventspils, Rostock-Trelleborg og Sassnitz-Trelleborg samt Scandlines' Bordershop i Sassnitz til Stena Line.

I februar 2015 har Scandlines og Stena Line solgt deres andele i overfarten Helsingør-Helsingborg inkl. de fem færger til investeringsfonden First State. Det er en pengetank, der investerer i infrastruktur og primært repræsenterer europæiske pensionskasser, men er en del af Commonwealth Bank of Australia. Ruten har indtil videre bevaret navnet Scandlines Helsingør-Helsingborg og drives af HH Ferries.

Som led i Scandlines' grønne vision 'Fra hybrid til zero emission' blev M/F Prinsesse Benedikte på ruten Rødby-Puttgarden ombygget til hybridfærge i 2013. I 2014 blev de resterende tre færger på ruten også ombygget til hybrid, hvor traditionel dieseldrift kombineres med elektrisk batteridrift. På denne måde kan udledningen af CO₂ ifølge rederiet reduceres med op til 15 %. Samtidig har alle færger fået en installeret en såkaldt scrubber, som vasker mindst 90 % af svovl og partikler ud af færgens udstødning.

Sideløbende har Scandlines udviklet yderligere to hybridfærger til ruten Gedser-Rostock: M/F Berlin og M/F Copenhagen. De to hybridfærger, der er de største i verden, blev indsat på ruten i 2016. Samtidig med et reduceret energiforbrug har de nye færger fordoblet kapaciteten på ruten.

I foråret 2018 blev virksomheden solgt til et konsortium bestående af First State Investments, First State Management og 3i.

Overfarter

HelsingørHelsingborg

Drives siden 2015 af selskabet HH Ferries, men sejler under navnet Scandlines

RødbyPuttgarden

Scandlines-færge M/F Berlin (hybridfærge)

Gedser−Rostock

Tidligere ruter

RostockHangö

TrelleborgRostock

Trelleborg-Sassnitz

NynäshamnVentspils

TravemündeVentspils

TravemündeLiepāja

BøjdenFynshav

DragørLimhamn 1960−1999

EsbjergFanø

SpodsbjergTårs

Billeder

Se også

Referencer

  1. ^ Scandlines.dk
  2. ^ Scandlines fik rekordår – Scandlines Presserum, 11. januar 2008  (Webside ikke længere tilgængelig)
  3. ^ http://sejlmedstrommen.dk/ hentet d. 2017-09-14

Eksterne henvisninger