Riber Ret: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m bot: ret brugen af Skabelon:Harflertydig
sprogret
Linje 1: Linje 1:
{{harflertydig}}
{{harflertydig}}
'''Riber Ret''' (Ribe byret) blev udstedt [[26. juni]] [[1269]] af [[Erik 5. Klipping]] på [[danehof|danehoffet]] i [[Nyborg]]. [[Ribe]] var ikke den første by, som dermed fik egen lov. [[Slesvig By|Slesvig]] havde fra ca. år [[1200]] som den første by egen lov, og denne var udstedt på et tidspunkt, hvor [[Valdemar 2. Sejr]] endnu var [[hertug]] i [[Sønderjylland]]. År [[1241]] udgav han som konge ''[[Jyske Lov]]''.
'''Riber Ret''' (Ribe byret) blev udstedt [[26. juni]] [[1269]] af [[Erik 5. Klipping]] på [[danehof|danehoffet]] i [[Nyborg]]. [[Ribe]] var ikke den første by, som fik egen lov. [[Slesvig By|Slesvig]] havde fra ca. år [[1200]] som den første by egen lov, og denne var udstedt på et tidspunkt, hvor [[Valdemar 2. Sejr]] var [[hertug]] i [[Sønderjylland]]. År [[1241]] udgav han som konge ''[[Jyske Lov]]''.


Slesvigs [[lovbog]] støttede sig til de samme gamle [[vedtægt]]er, som Jyske Lov udgik fra.
Slesvigs [[lovbog]] støttede sig til de samme gamle [[vedtægt]]er, som Jyske Lov udgik fra.
Linje 6: Linje 6:
I forhold til ''Jyske Lov'' udviste Riber Ret større strenghed i sine straffe for sår og drab, f.eks. åbnede ''Jyske Lov'' mulighed for at dømme en forbryder [[Fredløshed|fredløs]], hvor Riber Ret idømte [[dødsstraf]].
I forhold til ''Jyske Lov'' udviste Riber Ret større strenghed i sine straffe for sår og drab, f.eks. åbnede ''Jyske Lov'' mulighed for at dømme en forbryder [[Fredløshed|fredløs]], hvor Riber Ret idømte [[dødsstraf]].


[[København]], [[Roskilde]] og [[Lund (Sverige)|Lund]] havde også egen [[lovgivning]]. I forhold til disse var Ribes love mere udførlige.
[[København]], [[Roskilde]] og [[Lund (Sverige)|Lund]] havde også egen [[lovgivning]]. Men Ribes love var mere udførlige.


På grund af Ribes hårdere straffe opstod talemåden "''Tak du din Gud, min søn, sagde kællingen, at du ikke kom for Riber Ret''" – hun så sin søn hænge i [[Varde]] [[galge]] ved [[Tinghøj (Varde Sogn)|Tinghøj]].
På grund af Ribes hårdere straffe, opstod talemåden "''Tak du din Gud, min søn, sagde kællingen, at du ikke kom for Riber Ret''" – hun så sin søn hænge i [[Varde]] [[galge]] ved [[Tinghøj (Varde Sogn)|Tinghøj]].


Den oprindelige Riber Ret indeholdt tres artikler, som efterfølgende udvidedes til flere. Det originale [[pergament]]sblad, hvor der er skrevet på begge sider, opbevares på [[Det Kongelige Bibliotek]]
Den oprindelige Riber Ret indeholdt 60 artikler, som øgedes. Det originale [[pergament]]sblad med loven skrevet på begge sider opbevares på [[Det Kongelige Bibliotek]]


== Kilder ==
== Kilder ==

Versionen fra 24. nov. 2018, 00:25

For alternative betydninger, se Riber Ret (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Riber Ret)

Riber Ret (Ribe byret) blev udstedt 26. juni 1269 af Erik 5. Klippingdanehoffet i Nyborg. Ribe var ikke den første by, som fik egen lov. Slesvig havde fra ca. år 1200 som den første by egen lov, og denne var udstedt på et tidspunkt, hvor Valdemar 2. Sejr var hertug i Sønderjylland. År 1241 udgav han som konge Jyske Lov.

Slesvigs lovbog støttede sig til de samme gamle vedtægter, som Jyske Lov udgik fra.

I forhold til Jyske Lov udviste Riber Ret større strenghed i sine straffe for sår og drab, f.eks. åbnede Jyske Lov mulighed for at dømme en forbryder fredløs, hvor Riber Ret idømte dødsstraf.

København, Roskilde og Lund havde også egen lovgivning. Men Ribes love var mere udførlige.

På grund af Ribes hårdere straffe, opstod talemåden "Tak du din Gud, min søn, sagde kællingen, at du ikke kom for Riber Ret" – hun så sin søn hænge i Varde galge ved Tinghøj.

Den oprindelige Riber Ret indeholdt 60 artikler, som øgedes. Det originale pergamentsblad med loven skrevet på begge sider opbevares på Det Kongelige Bibliotek

Kilder