Diskussion:Spillekort: Forskelle mellem versioner

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Linje 36: Linje 36:
Personligt mener jeg at farve er den korrekte standardterm på dansk for de fire grupper, og at kulør er et mindre brugt synonym, men på wikipedia er der åbenbart flest, der mener, at farver er rød/sort. Det er ikke så logisk, da kulør og farve jo betyder det samme rent sprogligt. (det ene er bare et fransk fremmedord, og det andet et ældre tysk låneord)
Personligt mener jeg at farve er den korrekte standardterm på dansk for de fire grupper, og at kulør er et mindre brugt synonym, men på wikipedia er der åbenbart flest, der mener, at farver er rød/sort. Det er ikke så logisk, da kulør og farve jo betyder det samme rent sprogligt. (det ene er bare et fransk fremmedord, og det andet et ældre tysk låneord)
--[[Bruger:Eberfeld|Eberfeld]] 14. nov 2006 kl. 23:56 (CET)
--[[Bruger:Eberfeld|Eberfeld]] 14. nov 2006 kl. 23:56 (CET)

:Enig--[[Bruger:Thomas Thorsen|Thomas Thorsen]] 15. nov 2006 kl. 09:11 (CET)

Versionen fra 15. nov. 2006, 10:11

Disse middelalderhelte - hvilke kort er de på? Jeg har aldrig set dem. --Palnatoke 3. nov 2004 kl. 21:12 (CET)

Jeg satte teksten ind, fordi jeg opfattede den franske original sådan sådan, at de billeder, vi alle har set så mange gange, skal forestille disse personligheder - idealiseret tør det nok siges, men det er vel interessant, at man har glemt, hvem "Spar Konge" egentlig skal foerstille at være?
Er der mon en tilsvarende historie bag skakbrikkerne? Jeg mindes, at "løberen" med det skrå snit i toppen vist nok skal forestille en biskop, men passer det?
Mvh. --Sten Porse 3. nov 2004 kl. 21:17 (CET)
Franske kort har meget ofte navnene påtrykt. Denne skik bruges stort set ikke andre steder. Måske kan man overveje at lade oversigten udgå eller gøre det klart at det er en skik der anvendes i Frankrig. Det er næppe sandsynligt at kortene oprindelig skulle forestille disse personligheder. Det er mere tænkeligt at de er tilføjet på et senere tidspunkt.--Thomas Thorsen 19. jan 2006 kl. 12:47 (CET)
Den engelske artikel (muligvis også andre, jeg kiggede kun der) nævner, så vidt jeg kan se, at navnene skulle være opstået i 1500-tallet i Rouen. Der kunne nok med fordel hentes lidt fra den artikel. --Heelgrasper 19. jan 2006 kl. 21:41 (CET)

Jeg har forsøgt at systematisere artiklen + tilføjet oplysninger om de forskellige sæt spillekort. Jeg har i den forbindelse slettet en smule info, som jeg fandt ikke passede ind. Jeg har desuden ændret serie spillekort til sæt, som efter min opfattelse er den korrekte term. Hvis nogen er uenig i dette, så lad os diskutere det, før I ændrer det tilbage.


Vh--Eberfeld 12. nov 2006 kl. 00:24 (CET)

Jeg finder det hensigtsmæssigt at der står en anelse om tarot, selvom der er en selvstændig artikle om emnet, fordi tarotkort også er traditionelle vestlige spillekort.

Vh--Eberfeld 12. nov 2006 kl. 00:37 (CET)

Franske kort

Betegnelsen "franske spillekort" er i bedste fald dobbelttydig. Det kan betyde a) spillekort med franske symboler (spar, hjerter, ruder og klør) eller b) spillekort med franske billeder (adskiller sig fra fx de engelske som er de mest almindelige) og betegnelser (1 for es, R for konge osv.).--Thomas Thorsen 13. nov 2006 kl. 08:44 (CET)

hej Thomas

Franske spillekort er et uheldigt ordvalg. Det bør være det franske sæt, så er betydningen utvetydig, nemlig franske symboler. Franske kort var mest for at få lidt sproglig variation.

Vh --Eberfeld 14. nov 2006 kl. 23:52 (CET)

Kulør eller farve

Bridge bruger betegnelsen "farver" for de fire grupper af spillekort. Kulør er næppe en mere korrekt betegnelse end farve. Nogen litteratur bruger ganske vist farve om den konkrete farve på kortene (rød/sort) og kulør om de fire grupper, men andre steder gøres det stik omvendte.--Thomas Thorsen 13. nov 2006 kl. 08:44 (CET)

Personligt mener jeg at farve er den korrekte standardterm på dansk for de fire grupper, og at kulør er et mindre brugt synonym, men på wikipedia er der åbenbart flest, der mener, at farver er rød/sort. Det er ikke så logisk, da kulør og farve jo betyder det samme rent sprogligt. (det ene er bare et fransk fremmedord, og det andet et ældre tysk låneord) --Eberfeld 14. nov 2006 kl. 23:56 (CET)

Enig--Thomas Thorsen 15. nov 2006 kl. 09:11 (CET)