Prinsesse Ingeborg af Danmark: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
sprogret
Linje 19: Linje 19:
|gravsted =
|gravsted =
}}
}}
'''Prinsesse Ingeborg af Danmark''' (''Ingeborg Charlotte Caroline Frederikke Louise'') (født [[2. august]] [[1878]] i [[København]], død [[12. marts]] [[1958]] i [[Stockholm]]) var født prinsesse af [[Danmark]], og blev senere [[Sverige|svensk]]-norsk prinsesse og hertuginde af Västergötland. Hun var mor til [[Norge]]s kronprinsesse [[Kronprinsesse Märtha af Norge|Märtha]].
'''Prinsesse Ingeborg af Danmark''' (''Ingeborg Charlotte Caroline Frederikke Louise'' født [[2. august]] [[1878]] i [[København]], død [[12. marts]] [[1958]] i [[Stockholm]]) var født prinsesse af [[Danmark]], og blev [[Sverige|svensk]]-norsk prinsesse og hertuginde af Västergötland. Hun var mor til [[Norge]]s kronprinsesse [[Kronprinsesse Märtha af Norge|Märtha]].
== Biografi ==
== Biografi ==
Prinsesse Ingeborg var det femte af de otte børn som kong [[Frederik 8.]] af Danmark og dronning [[Louise af Sverige-Norge|Lovisa]] (født prinsesse af Sverige-Norge) fik. Blandt hendes søskende var kong [[Christian 10.]] af Danmark, som efterfulgte faderen på tronen, samt prins Carl, som i [[1905]] blev valgt til konge af Norge under navnet [[Haakon 7. af Norge|Haakon VII]].
Prinsesse Ingeborg var det 5. af kong [[Frederik 8.]] af Danmark og dronning [[Louise af Sverige-Norge|Lovisa]] (født prinsesse af Sverige-Norge) otte børn. Blandt hendes søskende var kong [[Christian 10.]] af Danmark, som fulgte faderen på tronen, og prins Carl, som i [[1905]] blev valgt til konge af Norge under navnet [[Haakon 7. af Norge|Haakon VII]].
[[27. august]] [[1897]] blev prinsesse Ingeborg viet til prins [[Carl af Sverige]], hertug af [[Västergötland]], i [[Christiansborg Slotskirke]] i København. De fik fire børn:
[[27. august]] [[1897]] blev prinsesse Ingeborg viet til prins [[Carl af Sverige]], hertug af [[Västergötland]], i [[Christiansborg Slotskirke]] i København. De fik fire børn:

Versionen fra 10. dec. 2018, 06:07

Ingeborg af Danmark
Prinsesse Ingeborg, ca. 1921.
Prinsesse af Sverige
Ægtefælle Prins Carl af Sverige
Børn Prinsesse Margaretha af Danmark
Kronprinsesse Märtha af Norge
Dronning Astrid af Belgien
Carl Bernadotte
Fulde navn Ingeborg Charlotte Caroline Frederikke Louise
Hus Huset Glücksborg
Far Frederik 8.
Mor Louise af Sverige-Norge
Født 2. august 1878
Charlottenlund Slot, Charlottenlund, Danmark
Død 12. marts 1958 (79 år)
Stockholm, Sverige

Prinsesse Ingeborg af Danmark (Ingeborg Charlotte Caroline Frederikke Louise født 2. august 1878 i København, død 12. marts 1958 i Stockholm) var født prinsesse af Danmark, og blev svensk-norsk prinsesse og hertuginde af Västergötland. Hun var mor til Norges kronprinsesse Märtha.

Biografi

Prinsesse Ingeborg var det 5. af kong Frederik 8. af Danmark og dronning Lovisa (født prinsesse af Sverige-Norge) otte børn. Blandt hendes søskende var kong Christian 10. af Danmark, som fulgte faderen på tronen, og prins Carl, som i 1905 blev valgt til konge af Norge under navnet Haakon VII.

27. august 1897 blev prinsesse Ingeborg viet til prins Carl af Sverige, hertug af Västergötland, i Christiansborg Slotskirke i København. De fik fire børn:

Prinsesse Ingeborg og prins Carl boede i mange år på Djurgården i Stockholm, og hver sommer boede de på feriestedet Fridhem, hvor børnebørnene fra Norge, Belgien og Danmark kunne lege sammen under opsyn af bedsteforældrene.

Prinsesse Ingeborg overlevede to af sine børn, Astrid og Märtha, og var en god støtte for familien ved begge dødsfald. Sorgen var derfor stor, da Ingeborg selv sov stille ind i 1958, 79 år gammel.

Titler, prædikater og æresbevisninger

Titler og prædikater fra fødsel til død

  • 2. august 1878 – 27. august 1897: Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Ingeborg af Danmark
  • 27. august 1897 – 12. marts 1958: Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Ingeborg af Sverige, Hertuginde af Västergötland

Eksterne henvisninger