Tamilsagen: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
46 bytes tilføjet ,  for 3 år siden
tekniske rettelser
(tekniske rettelser)
{{citat2|Der er ikke fejet noget ind under [[gulvtæppe]]t|Poul Schlüter}}
 
== Sagens baggrund ==
Sagen begyndte i [[1987]], da mulighederne for at holde igen på antallet af familiesammenføringer for tamilske flygtninge blev diskuteret på et ministermøde. Et par måneder efter ministermødet præsenterede Ninn-Hansen en plan om bl.a. [[repatriering]], som regeringens flygtningeudvalg var positiv over for. Denne plan blev dog aldrig realiseret. Men Ninn-Hansen gav umiddelbart efter mundtlig ordre til, at man indstillede behandlingen af sager om familiesammenføring med tamilske flygtninge på trods af [[retskrav]]et om familiesammenføring.
 
Man undersøgte ansvarsforholdene, og der blev rejst [[tjenestemandssag]]er mod fire embedsmænd: Den for udlændingeområdet ansvarlige afdelingschef [[Claus Tornøe]] [[Justitsministeriet]], direktøren for Direktoratet for Udlændinge [[Frederik Schydt]], [[statsministeriet]]s [[departementschef]] og en [[kontorchef]]. Disse blev bl.a. forflyttet og irettesat, men undgik egentlig straf. Der blev rejst [[tiltale]] for Rigsretten mod Ninn-Hansen, hvilket er temmelig alvorligt.
-->
 
== Sagens forløb ==
Sagens meget snirklede forløb, skitseret i de væsentlige offentlige bidrag,<ref>Flemming Rønø, [http://muis.skysite.dk/?side=23323 muis.skysite.dk]</ref>
 
| url = http://politiken.dk/debat/kroniker/ECE1311270/toegers-falske-fremstilling-af-tamilsagen/
}}</ref>
* Den 8. maj 1990 kræverkrævede Centrum-Demokraterne og [[Erik Ninn-Hansen]]<nowiki/> uafhængigt af hinanden en kommissionsundersøgelse, der sættesblev sat i gang af statsminister [[Poul Schlüter]].<ref>Beretning om Tamilsagen, bd. 1, kap. 1, s. 2</ref>
* Advokat Kristian Mogensen afgav 6. december 1990 en 14 sider lang klage til Menneskerettighedskommissionen over kommissionsundersøgelsen på vegne af Ninn-Hansen – bl.a. over, at undersøgelsen foregik for lukkede døre. Klagen førte til, at undersøgelsen blev offentlig.
* I løbet af januar 1991 opnår sagsfremlæggelsen stor mediedækning.
1.679

redigeringer

Navigationsmenu