Forskel mellem versioner af "Nordisk Kollegium"

Spring til navigation Spring til søgning
57 bytes fjernet ,  for 2 år siden
m
Retter misvisende formulering omkring renoveringen - vinduerne er ikke som den oprindelige bygnings
m (Rettet opstilling af referencer.)
m (Retter misvisende formulering omkring renoveringen - vinduerne er ikke som den oprindelige bygnings)
 
Indtil [[1971]] kunne kun mænd optages på kollegiet, men den 1. januar 1972 flyttede de to første kvindelige alumner, Aase Bøgh og Eva Flinch, ind på kollegiet efter flere års pres på bestyrelsen fra alumnerne og [[Efor|eforen]] (den daglige leder), Poul Nørregaard Rasmussen. I dag er alumnerne ligeligt fordelt på kvinder og mænd, og der tilstræbes en stor spredning på studier.
 
Kollegiets trefløjede bygning i national [[Funktionalisme (arkitektur)|funkisstil]] er tegnet af [[Hans Jørgen Kampmann]] og opført under [[Besættelsen]] 1941-42 i især rød tegl samt [[Faxe Kalkbrud|Faxe-kalksten]]. Bygningen, der blev indviet den [[29. september]] [[1942]], blev præmieret af såvel [[Københavns Kommune]] som af [[Forskønnelsen|Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse]]. Kollegiets værelser ligger i de to sidefløje og fælleslokalerne især i sidefløjenes kældre samt i stueetagen i den midterbygning, der forbinder de to sidefløje. Resten af Midterbygningen var oprindeligt Nordisk Fjer A/S' administrationsbygning og er nu en kontorbygning uafhængigt af Nordisk Kollegium. De oprindelige vinduer er delvis af [[teaktræ]]. I dele af bygningen (bl.a. hele kontorejendommen) er vinduer og døre blevet skiftet ud, idet den oprindelige udformning dog er blevet fastholdt.
 
Den [[27. april]] [[1945]] blev kollegiet beslaglagt af [[Værnemagt|den tyske besættelsesmagt]] til brug som [[lazaret]] for ca. 500 flygtninge og soldater fra det østlige Tyskland, hvoraf mange døde under opholdet (i den forbindelse blev kollegiets cykelkælder brugt som kapel). Nordfløjen blev taget i brug som kollegium igen i november 1946, og i februar 1947 flyttede der atter alumner ind i sydfløjen.
111.163

redigeringer

Navigationsmenu