E (tal): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
→‎e med 3717 decimaler: Nogen relevans overhovedt?
Efter længere overvejelser om hvor mange decimaler, der skal være i indledning til dette uendelige tal. Og efter at havde studeret rettelse loggen, hvor teksten >>HEJ<< kommer efter så mange decimale at jeg ikke gad og opgav at tælle til så mange. Besluttede jeg at vi skulle matche den internationale stile, som er minimum fem decimaler, valgte jeg syv. Det passer bl.a. også med SI 1/7 enheder og princippet om magtens tredeling 1/3, men vi kan da og vælge kun at havde seks eller øge det.
Linje 1: Linje 1:
{{lille forbogstav i titel}}
{{lille forbogstav i titel}}
Tallet '''e''' (også kaldet '''Eulers tal''', opkaldt efter matematikeren [[Leonhard Euler]]) er et [[transcendente tal|transcendent tal]], der har denne afkortede og tilnærmede værdi på 2,718.
Tallet '''e''' (også kaldet '''Eulers tal''', opkaldt efter matematikeren [[Leonhard Euler]]) er et [[transcendente tal|transcendent tal]], der har denne afkortede og tilnærmede værdi på 2,7182818.


== Definitioner ==
== Definitioner ==

Versionen fra 12. jan. 2019, 16:15

Tallet e (også kaldet Eulers tal, opkaldt efter matematikeren Leonhard Euler) er et transcendent tal, der har denne afkortede og tilnærmede værdi på 2,7182818.

Definitioner

Der er forskellige definitioner for tallet e, men den mest grundlæggende er, at hældningskvotienten for tangenten af et tilfældigt givent punkt på funktionen altid er lig med y.

e er det eneste tal, for hvilket det gælder, at eksponentialfunktionen opfylder relationen

Desuden er e grundtallet for den naturlige logaritme, på Københavns Universitet skrevet log x, i engelsktalende lande som regel skrevet ln(x); altså opfylder e følgende:

Af konstruktive definitioner kan blandt mange nævnes

Notation

Eksponentialfunktionen skrives somme tider med funktionen exp:

Dette bruges især på computere, for eksempel i programmeringssprog og regneark, hvor brugen af hævet skrift er besværlig eller ikke-tilgængelig.

MatematikSpire
Denne artikel om matematik er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.