Lyngbyfortet: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Datomærker skabeloner
Linje 47: Linje 47:


[[Kategori:Københavns Befæstning]]
[[Kategori:Københavns Befæstning]]
[[Kategori:Kongens Lyngby|Fortet]]
[[Kategori:Bygninger, konstruktioner og anlæg i Kongens Lyngby|Fortet]]

Versionen fra 24. jan. 2019, 12:56

Lyngbyfortet

Lyngby fortets opførelse

Lyngbyfortet er opført i årene 1886 til 1892 som en del af nordfronten i Københavns landbefæstning efter planer af oberstløjtnant E.J. Sommerfelt. Det var foreningen ”fædrelandets Forsvar” som startede arbejdet, men på grund af pengemangel var foreningen nødt til at få staten til at overtaget arbejdet. Der var staten der færdiggjorde arbejdet og de samlede omkostninger udgjorde 1.166.500kr.

Fortet ligger syd for Lyngby og er et betonstøbt trekanstford.

Hvad var Lyngbyfortets opgave?

Fortet skulle beskyde terrænet fra Bagsværd Fort over den sydlige del af Furesøen og området nord og øst for Lyngby til Garderhøjfortet.

Fortets indretning

Fortet er bygget med et trekantet grundlag. Det trekantet grundlag gjorde at beskydning fra fjenden blev besværligt. Fortet var gravet ned i jorden på toppen af en bakke og var derfor gemt væk fra fjenden. Man havde derfor også en del besvær med at indstille kanonerne rigtig fra selve fortet. Skydningen foregik derfor fra en kikkertstation i nærheden.

Fortet er omgivet af en betonmur og oven på muren var et jerngitter. I midten af det trekantet grundlag lå en betonbygning bestående af 2 etager.

Bevæbning

Fortet var bevæbnet med fire lange kanoner i pansertårne og tre korte kanoner i panser lavetter beregnet på henholdsvis fjerne og mindre fjerne mål. Både de korte og lange kanoner havde en diameter på 15 centimeter som var de største og stærkeste som fortet kunne forvente at skulle forsvare sig mod. De i alt 7 kanoner skød ud fra fem pansertårnes kupler og tårnene kunne dreje rundt om en lodret akse.

For at kunne beskytte de nære mål havde fortet to 75 millimeter hurtigskydende kanoner i forsvindingstårnene. De kunne skyde flere skud i minuttet. Forsvindingstårnene var som regel sunket ned i en brønd og dermed usynligt for fjenden. Til grav flankering var der 4 kanoner med 47 millimeter i diameter, 6 mitrailleuser med 8 millimeter i diameter og 8 rekylgeværer med 8 millimeter i diameter. Fortet var bemandet med 200 artillerister.

Nedlæggelsen

Fortet blev nedlagt som et militært anlæg i 1929 og havde derefter flere private ejere der fjernede alt som kunne sælges. Det var både kanoner, pansertårne og alt jern og stål bortset fra portene og skodderne.

Der har også været flere former for beboelse og erhverv. I 1940 blev der opført en villa på toppen af fortet.

I 1979 blev fortet købt af Lyngby-Taarbæk kommune, Københavns amt og fredningsstyrelsen. Her blev villa fjernet og en renovering af facaden blev udført.

Ekstern henvisning

Oversigt over Københavns Befæstning
I vestVestvolden I nordGarderhøj Fort,
Lyngbyfortet og Fortunfortet
I nordøstTaarbæk Fort,
Hvidøre og Charlottenlund FortI sydøst på Amager lå Prøvestenen,
Kastrup Fort, Dragør Fort
og Kongelundsfortet
Bygherre: J.B.S. Estrup
(grønt for land - blåt for vand)
I sydMosede Fort


Københavns befæstningSpire
Denne artikel om Københavns Befæstning er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Det er særlig relevant hvis du kan bidrage med billeder (historiske eller nuværende) eller koordinater for de omtalte anlæg, også for de anlæg hvor der ikke mere er synlige spor.

Koordinater: 55°45′39.9″N 12°29′26.3″Ø / 55.761083°N 12.490639°Ø / 55.761083; 12.490639