Syrestyrkekonstant: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
(diskussion | bidrag)
wikilink ligevægtskonstant
No edit summary
Linje 7: Linje 7:
:<math>K_s = \frac{[\mbox{H}_3\mbox{O}^+][\mbox{A}^-]}{[\mbox{HA}]}</math>
:<math>K_s = \frac{[\mbox{H}_3\mbox{O}^+][\mbox{A}^-]}{[\mbox{HA}]}</math>


Bemærk at koncentrationen af vand anses for konstant, og derfor ikke medgår i reaktionsbrøken. mange andre sprog bruges K<sub>a</sub>, hvor ''a'' er begyndelsesbogstavet for ''syre'' flere sprog, heriblandt fransk, engelsk og latin. Typisk angives p''K''<sub>s</sub> = -log(''K''<sub>s</sub>), kaldet syrestyrkeeksponenten, i stedet for K<sub>s</sub> af bekvemmelighedsgrunde. Jo større K<sub>s</sub> (mindre pK<sub>s</sub>) des stærkere er syren. Et molekyles p''K''<sub>s</sub>-værdi (eller p''K''<sub>s</sub>-værdier, hvis molekylet er [[diprot]]), beskriver pH-afhængigheden af ladningen på molekylet.
Bemærk at koncentrationen af vand anses for konstant, og derfor ikke medgår i reaktionsbrøken. Syrestyrkekonstanten angives almindeligvis K<sub>s</sub> dansk mens den angives K<sub>a</sub> på sprog som fransk, engelsk og latin. Typisk angives p''K''<sub>s</sub> = -log(''K''<sub>s</sub>), kaldet syrestyrkeeksponenten, i stedet for K<sub>s</sub> af bekvemmelighedsgrunde. Jo større K<sub>s</sub> (mindre pK<sub>s</sub>) des stærkere er syren. Et molekyles p''K''<sub>s</sub>-værdi (eller p''K''<sub>s</sub>-værdier, hvis molekylet er [[diprot]] eller polyprot) beskriver pH-afhængigheden af ladningen på molekylet.


I [[kemi]], [[lægemiddelkemi]] og [[biokemi]] er p''K''<sub>sS</sub> værdier af organiske molekyler, lægemidler og proteiner af stor betydning for egenskaberne af disse stoffer.
I [[kemi]], [[lægemiddelkemi]] og [[biokemi]] er p''K''<sub>sS</sub> værdier af organiske molekyler, lægemidler og proteiner af stor betydning for egenskaberne af disse stoffer.

Versionen fra 15. mar. 2019, 13:04

En syrestyrkekonstant er ligevægtskonstanten for dissocieringen af en proton fra en syre (svarer til syrens reaktion med vand), typisk i formen

- hvor A- betegner syreresten. Syrestyrkekonstanten er i dette tilfælde

Bemærk at koncentrationen af vand anses for konstant, og derfor ikke medgår i reaktionsbrøken. Syrestyrkekonstanten angives almindeligvis Ks på dansk mens den angives Ka på sprog som fransk, engelsk og latin. Typisk angives pKs = -log(Ks), kaldet syrestyrkeeksponenten, i stedet for Ks af bekvemmelighedsgrunde. Jo større Ks (mindre pKs) des stærkere er syren. Et molekyles pKs-værdi (eller pKs-værdier, hvis molekylet er diprot eller polyprot) beskriver pH-afhængigheden af ladningen på molekylet.

I kemi, lægemiddelkemi og biokemi er pKsS værdier af organiske molekyler, lægemidler og proteiner af stor betydning for egenskaberne af disse stoffer.

Styrken af den korresponderende base

På tilsvarende måde som for syren kan der opskrives et udtryk for styrken, Kb, af den korresponderende base:

Dette er ligevægtskonstanten for reaktionen:

Der gælder tilsvarende som for en syre: pKb = -log(Kb), og jo større Kb (eller mindre pKb) des stærkere er basen.

Sammenhæng mellem styrkekonstanterne

Summen af en syres reaktion med vand og den tilsvarende reaktion mellem syrens korresponderende base og vand svarer til den syre-basereaktion mellem vandmolekyler der kaldes vands autoprotolyse. Ligevægtskonstanten for denne reaktion betegnes Kw. Produktet af Ka og Kb giver Kw:

KsKb = Kw eller:
pKs + pKb = pKw

Da Kw er en konstant, gælder der, at en stærk syre har en svag korrensponderende base, og en stærk base har en svag korresponderende syre.

Beregning af syrestyrkekonstanter

pKa værdier kan beregnes vha. et antal teoretiske metoder hvis strukturen af molekylet er kendt.


KemiSpire
Denne artikel om kemi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.