Kaliumpermanganat: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
8 bytes tilføjet ,  for 3 år siden
m
småret i lettere uencyklopædisk artikel
(billede mv)
m (småret i lettere uencyklopædisk artikel)
| [[CAS-nummer]]: || 7722-64-7
|}
|[[Fil:Difuzija kalijum-permanganata.jpg|thumb|Kaliumpermanganat opløses i vand]]
'''Kaliumpermanganat''' er en [[kemisk forbindelse]] af [[kalium]], [[mangan]] og [[ilt]]: Ved stuetemperatur og atmosfærisk tryk er stoffet et granulat af sorte eller mørk violette rhombeformede krystaller, evt, med en blålig glans. Stoffet indeholder meget ilt (fire iltatomer), Mn er derfor i højeste oxidationstal (OT = + VII) og virker derfor stærkt oxiderende ("brandnærende").
 
== Tekniske anvendelser ==
Kaliumpermanganat bruges som [[iltningsmiddel]] i organiske reaktioner og synteser, som blege- og [[rengøringsmiddel]] og som lugtfjerner.<br />
 
Pulveriserede blandinger af kaliumpermanganat og enten [[magnesium]] eller [[aluminium]] reagerer pludseligt og under afgivelse af stærke lysglimt: Denne proces blev brugt som [[blitz]] i [[fotografi]]ets barndom.
 
== Sundhed og sygdom ==
Kaliumpermanganat er giftigt – indtagelse af 10 gram af stoffet kan være dræbende. Dog finder man antagelig tids nok ud af at stoffet ikke er spiseligt, når man opdager, at det ætser [[hud]] og [[slimhinde]]r. Selv om spildt kaliumpermanganat ikke kommer i direkte kontakt med mennesker, skal man være opmærksom på at indånding af støv giver svie i luftvejene, hoste og åndedrætsbesvær.
 
Hvis stoffet kommer i kontakt med hud, f.eks. hænder – sørg da for at fjerne det værste med noget papir, og derefter skylle godt efter med vand. Stoffet farver utrolig meget og den violette farve vil senere skifte mod den mere brunlige farve. Den brune farve skyldes at permanganationen(mangan(VII)ion) bliver reduceret til brunsten(mangan(IV)oxid). Flere tror fejlagtigt at brunsten på huden skal slides væk da man ikke kan vaske det væk med almindelig sæbe. Brunsten kan dog godt vaskes væk ved tilsættelse af et reduktionsmiddel og en syre da brunstenen reagerer med reduktionsmidlet og bliver reduceret til mangan(II)ion(Mn2+). Metaller opløst på ionform kan let vaskes væk med vand. En kilde til både et reduktionsmiddel og en svag syre de fleste har ved hånden er saften fra citroner eller appelsiner. Skylles og gnubbes huden med denne saft vil man effektivt fjerne brunstenen.
 
138.433

redigeringer

Navigationsmenu