Institution: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
1.363 bytes tilføjet ,  for 3 år siden
Gav en bedre beskrivelse af institutioner
m (Tilføjer {{Ingen kilder|dato=marts 2018}})
(Gav en bedre beskrivelse af institutioner)
'''Institutioner''' er betegnelse for [[social struktur|sociale strukturer]] eller mekanismer til styring og/eller regulering af flere [[individ]]ers samarbejde på en måde, der regulerer flere [[person]]ers [[adfærd]] eller optræden i forhold til hinanden eller i en kombination med det omkringliggende samfund.
 
Institutioner er karakteriseret ved at have et bestemt fastlagt formål, ofte i en kombination med overdragelse af visse nøjere fastlagte beføjelser fra de tilknyttede individer til den pågældende institution. En institution er fx., at danskere går højre om andre mennesker, når de går forbi dem på gaden. Det er en del af den danske institution, hvor alle, der er med institutionen, ved, at man går til højre om andre mennesker. Dette er dog ikke lovbestemt, men bare sådan mennesker i Danmark er blevet enige om at gøre. I andre lande som England findes denne institution dog ikke, hvor man som udgangspunkt går venstre om andre mennesker. Det, at man ikke kender en institutions spilleregler kan altså lede til forvirring for dem, som ikke kender til institutionen. Andre eksempler på institutioner er, at man rækker hånden op i undervisningen(læreren behøver normalvis ikke at sige det, eleverne ved det bare), og at man giver hånd, når man hilser et nyt menneske. Dog kan institutioner også være meget mindre. Fx er den institution, som findes i et rockermiljø anderledes fra den sociale institution, som er i et kristent miljø. Når en person bevæger sig fra en den kristne institution ind i en anden institution som rockermiljøet, så vil personen oftest ikke vide, hvordan han/hun skal agere. Giver om man fx hånd, spiser man sammen, og hvad snakker man om, er spørgsmål, som kun dem, som er medlem af institutionen kan svare på. I samfundsvidenskaben er der en hel gren, som arbejder med institutioner som hedder [[institutionalisme]].
Institutioner er karakteriseret ved at have et bestemt fastlagt formål, ofte i en kombination med overdragelse af visse nøjere fastlagte beføjelser fra de tilknyttede individer til den pågældende institution.
 
Institutioner er af central betydning for alle former for samfundsmæssige reguleringer og påvirkninger, og vil derfor indgå i omfattende [[jura|juridiske]] og [[politik|politiske]] sammenhænge.
184

redigeringer

Navigationsmenu