Forskel mellem versioner af "Lübeck"

Spring til navigation Spring til søgning
2.235 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
udvidet artikel oversat fra wiki de.
(→‎Seværdigheder: udvidet artikel oversat fra wikipedia de)
(udvidet artikel oversat fra wiki de.)
}}
[[File:Lubeck panorama.JPG|thumb|260px|Lübecks bymidte]]
'''Hansestaden Lübeck''' eller '''Lybæk''' er en af de [[Tyskland|tyske]] [[hansestad|hansestæder]] beliggende ud til [[Østersøen]]. cirka 60 kilometer [[NØ|nordøst]] for [[Hamborg]]. Byen er med sine 216.712 indbyggere (2016) den næststørste by i [[delstat]]en [[Slesvig-Holsten]]. Lübecks [[marcipan]] er kendt i hele verden. De nærmeste større byer er [[Hamborg ca. 65 kilometer sydvestlig, [[Kiel]] omkring 78 kilometer nordvestlig og [[Schwerin]] omkring 68 kilometer mod sydøst. Siden april 2012 har den været at regne til den europæiske [[metropolregion Hamburg]].
 
Byen er placeret ved floden [[Trave (flod)|Trave]]. Den gamle del af byen er en [[ø]] omgivet af floden og kanalforbindelsen. Byen har en havneby, [[Travemünde]], som ligger cirka 15 kilometer nordøst for den gamle del af byen. Navnet Lübeck kommer af [[Vendisk (sprog)|vendisk]] '''Liubice''' (= elskelig).<ref>[http://www.surnamedb.com/Surname/Lubeck Surname Database: Lubeck Last Name Origin<!-- Bot genereret titel -->]</ref>
 
DenAltstadt den gamle bymidtebydel, medder sineligger mange kulturmonomenterøen eri Trave har siden 1987 været en del af [[UNESCO's Verdensarvsliste]]. 1226 blev Lübeck erklæret for at være en [[fri rigsstad]] i [[Det tysk-romerske Rige]] og som en [[bystat]] i [[Det Tyske Forbund]], dette endte i 1937 med [[Loven om Stor-Hamborg]].
== Geografi ==
Byen ligger som en del af den nordtyske slette /lavland på den nedre del af Trave, der er udmunder i Østersøen 17 kilometer fra centrum ved [[Travemünde, og som er sejlbar fra Lübeck og mod Østersøen. Den gamle bydel ligger på en høj, der danner kaj imellem floderne [[Trave (flod)|Trave]] og [[Wakenitz]]. Lidt længere fra centrum løber kanalen [[Elbe-Lübeck-Kanal]] igennem byen fra [[Krummesse]] til Trave. Det omgivende landskab hører til det østholstenske bakkelandskab (tysk: Ostholsteiner Hügelland), som er dannet i Weichsel-istiden. Beliggenheden tæt ved Traves udmunding, ikke langt fra, hvor den baltiske højderyg bryder igennem, har begunstiget udviklingen af en Østersøhavn og er årsag til byens hastige opstigen til et nordeuropæisk magtcentrum i middelalderen.
 
== Historie ==
 
Lübeck var sæde for statsøvrigheden, landretten med et kammer for handelssager, en amtsret, et hovedtoldkammer og en forsikringsanstalt. Af undervisningsanstalter fandtes et gymnasium (grundlagt allerede i 1531) med realgymnasium, to realskoler, et privat progymnasium, en offentlig og en privat handelsskole, en teknisk skole, en maskinistskole, en privat teknisk skole for kvinder og en navigationsskole. Der fandtes talrige og rige velgørenhedsanstalter, der i blandt en sindssygeanstalt, et døvstummeinstitutt, et vajsenhus, Helligånds-hospital og jomfruklosteret Skt Johannis. Byen havde et museum, hvis bygning blev opført 1889—91 og sammenbygget med domkirken, og som omfattede seks samlinger foruden en maleri- og møntsamling, endvidere stadsbiblioteket med ca. 100.000 bind og et rigt statsarkiv.
 
[[Tyske Kejserrige|Det tyske kejserrige]]s sammenbrud i efteråret [[1918]] førte også i Lübeck til kampe mod styret, men hvor [[matrosoprøret i Kiel]] var samfundsomstyrtende, var man i Lübeck mere fokuseret på demokratiske rettigheder. Borgmestre og senatorer forblev alle på deres pladser, men samtidig blev der indført almen valgret og i maj 1920 en demokratisk forfatning.
 
Lübeck var endnu under Weimarrepublikken efter [[1. verdenskrig]] en fristat. Fristatens forfatning var republikansk og grundede sig på forordningen af 23. maj 1920, ifølge hvilken senatet og borgerskabet dannede begge de øverste statsfaktorer. Borgerskabet (''bürgerschaft'') bestod af 80 medlemmer, valgt på 3 år af befolkningen ved lige, almindelig og hemmelig valgret. Senatet havde den udøvende magt, det var sammensat af 12 medlemmer, valgt af Borgerskabet på 12 år. Senatets præsident (borgmesteren) blev valgt for 2 år af Senatet. Staten havde en stemme i forbundsrådet og sendte en deputeret til rigsdagen. Før 1879, da den tyske retsforfatningslov trådte i kraft, var Lübeck sæde for en overappellationsret for de tre fri hansestæder, senere var en landret, under hvilken også den oldenburgske republik Lübeck hørte, samt en amtsret; den højere instans dannede den hanseatiske overlandsret i Hamborg.
=== Lübeck under nationalsocialismen ===
[[File:Bundesarchiv Bild 146-1977-047-16, Lübeck, brennender Dom nach Luftangriff.jpg|thumb|200px|Luftangrebet på Lübeck 1942]]
 
Den 26. oktober 1932 var "Det nationalsocialistiske tyske arbejderparti", [[NSDAP]] det næststørste parti efter [[SPD]].
 
I marts 1933 påbegyndte begyndte NSDAP den såkaldte Gleichschaltung (da: ensretning), hvor SPD-borgmesteren Paul Löwigt blev afsat, hvilket også skete for de øvrige socialdemokratiske senatorer, og de demokratiske principper blev sat ud af kraft.
 
Lübeck var en selvstændig bystat fra 1226 til 1937. Under [[Det Tredje Rige]] afskaffedes byens selvstændighed ved lov, I 1937 gennemførte nazisterne Gross-Hamburg-Gesetz (da: [[Loven om Stor-Hamborg]]), der betød, at Lübeck mistede sin 711 år gamle status med territorial selvstændighed og herefter blev blev byen indlemmet i den preussiske provins Schleswig-Holstein, nu delstaten af samme navn i [[Forbundsrepublikken Tyskland]].
=== Nyere tid ===
Lübeck var en selvstændig bystat fra 1226 til 1937. Under [[Det Tredje Rige]] afskaffedes byens selvstændighed ved lov, idet den blev indlemmet i den preussiske provins Schleswig-Holstein, nu delstaten af samme navn i [[Forbundsrepublikken Tyskland]] – måske fordi Lübecks myndigheder afslog at lade [[Hitler]] holde tale i byen under [[valgkamp]]en i 1932. Han tog i stedet til Bad Schwartau, og omtalte senere Lübeck som "''den lille by i nærheden af Bad Schwartau''".<ref>[http://www.hitlerpages.com/pagina55.html Schlesw.-Holstein - Hamburg<!-- Bot genereret titel -->]</ref> Natten mellem den 28. og 29. marts [[1942]] − natten før [[palmesøndag]] − blev Lübeck ramt af det første større britiske strategiske bombardement (tæppebombardement) af en tysk by under [[2. Verdenskrig]]. Der opstod betydelige skader i den gamle bydel, bl.a. brændte domkirken, samt [[Mariekirke (Lübeck)|Mariekirken]] med den berømte [[frise]] kaldet Dødedansen eller "[[Døden fra Lübeck]]". Det [[dannebrog]]sflag, lübeckerne i 1427 havde taget som [[krigsbytte]] fra [[Erik af Pommern]], blev ligeledes ødelagt.<ref>[http://www.denstoredanske.dk/Rejser,_geografi_og_historie/Tyskland,_%C3%98strig,_Schweiz_og_Liechtenstein/Tyske_byer/L%C3%BCbeck?highlight=l%C3%BCbeck Gyldendal - Den Store Danske<!-- Bot genereret titel -->]</ref>
 
LübeckUnder var en selvstændig bystat fra 1226 til 1937. Underden [[Det Tredje2. Rigeverdenskrig]] afskaffedesvar byens selvstændighed ved lov, idetLübeck den blevførste indlemmetstorby i den preussiske provins Schleswig-HolsteinTyskland, nuder delstatenblev afoffer sammefor navndet ibritiske [[ForbundsrepublikkenArea Tyskland]]Bombing – måske fordi Lübecks myndigheder afslog at lade [[Hitler]] holde tale i byen under [[valgkamp]]en i 1932. Han tog i stedet til Bad SchwartauDirective, og omtalte senere Lübeck som "''denrettede lillesig bymod i nærhedenfladebombardementer af Badtyske Schwartau''"beboelsesområder.<ref>[http://www.hitlerpages.com/pagina55.html Schlesw.-HolsteinBombardementet -fra Hamburg<!--[[Royal BotAir genereret titel -->Force]]</ref> Nattenforegik mellem den 28. og 29. marts [[1942]] − natten før [[palmesøndag]] − blev Lübeck ramt af det første større britiske strategiske bombardement (tæppebombardement) af en tysk by under [[2. Verdenskrig]]. Der opstod betydelige skader i den gamle bydel, bl.a. brændte domkirken, samt [[Mariekirke (Lübeck)|Mariekirken]] med den berømte [[frise]] kaldet Dødedansen eller "[[Døden fra Lübeck]]". Det [[dannebrog]]sflag, lübeckerne i 1427 havde taget som [[krigsbytte]] fra [[Erik af Pommern]], blev ligeledes ødelagt.<ref>[http://www.denstoredanske.dk/Rejser,_geografi_og_historie/Tyskland,_%C3%98strig,_Schweiz_og_Liechtenstein/Tyske_byer/L%C3%BCbeck?highlight=l%C3%BCbeck Gyldendal - Den Store Danske<!-- Bot genereret titel -->]</ref>
Enestående arkivmateriale var blevet evakueret til en saltmine i [[Sachsen-Anhalt]] og havnede efter fredsslutningen dels i [[Potsdam]] og dels i [[Moskva]]. Længe anså man ''die Oberstadtbücher'' (kaldt sådan, fordi de stod i rådhusets øverste etage) fra 1284 og fremefter <ref>[http://books.google.co.uk/books?id=V_0xfZsdsn0C&pg=PA89&lpg=PA89&dq=die+oberstadtb%C3%BCcher+l%C3%BCbeck&source=bl&ots=NZlUL--jse&sig=D3cU6IGPY95AsNKcNHaMa0cdzHs&hl=en&sa=X&ei=sTyET4L4Eofe4QSVt6HOBw&ved=0CD4Q6AEwAw#v=onepage&q=die%20oberstadtb%C3%BCcher%20l%C3%BCbeck&f=false Michael North: Records of Lūbeck and Hamburg c. 1250-1330"] {{en sprog}}</ref> som tabt, men i slutningen af 1980'erne blev arkiverne tilbageført til Lübeck.
 
Allerede for 350 år siden blev juletraditionerne i Lübeck nævnt som noget ganske særligt. I dag har [[julemarked|Lübecks julemarked]] bredt sig ud over det meste af byen med kreative dekorationer.
 
Den gamle del af Lübeck rummer en lang række middelalderbygninger, og byen er dermed kommet på [[Verdensarvsliste|UNESCO's verdensarvliste]]. Blandt de væsentligste bygninger er de fem [[kirke (bygning)|kirker]], hvoraf de ældste er fra det [[13. århundrede|13.]] og [[14. århundrede]]. De mest berømte er [[Mariekirke (Lübeck)|Mariekirken]], [[Lübeck Domkirke]], [[Jakobikirke (Lübeck)|Jakobikirken]].
 
De syv tårne på de fem gotiske hoved-kirker i den gamle by er vartegnet for Lübecks middelalderlige ansigt. De syv kirketårne i rødstensgotik er de fem [[kirke (bygning)|kirker]], hvoraf de ældste er fra det [[13. århundrede|13.]] og [[14. århundrede]]. på de 5 kirker: [[Lübeck Domkirke]], [[Jakobikirke (Lübeck)|Jakobikirken]], [[Mariekirke (Lübeck)|Mariekirken]], [[Sankt Petri-kirke (Lübeck)|Petri-kirke]] og Aegidienkirche (Lübeck)|Sankt Ægidien-kirke]]. De højeste af tårnene – tvillingetårnene på Mariekirken, har en højde 125 meter.
 
Lübecks gader er også kendt for sine smukke [[Facade (arkitektur)|façader]]. Efter krigen lod [[Niederegger]] sin gamle bygning genopføre i 1949, hvor Café Niederegger har ligget siden 1880. I dag er der marcipanmuseum på førstesalen. Det var i ældre tid kun muligt at få adgang til byen igennem fire store [[byport]]e. Den mest kendte af disse byporte var [[Holstentor]], som blev bygget i [[1478]].
Lübecks bymure var en del af stor, stjerneformet [[Fæstningsværk|fæstningsmur]], som i det 17. århundrede erstattede det gamle Lübecker fæstningsanlæg som blev bevaret indtil det 19. århundrede.
 
[[Byport]]en [[Holstentor]] [[1478]] er en af byens mest kendte [[vartegn]] og en del af den oprindelige bybefæstning.. Porten blev bygget efter inspiration fra byporte i [[Flandern]]. Holstentor bærer den latinske indskrift ''Concordia domi foris pax'' (enighed hjemme, fred ude). [[1478]]. I porten befinder sig i dag det byhistoriske museum.
 
Den anden bevarede byport, "Burgtor", er integreret i resterne af fæstningsanlægget i udkanten af den nordlige bydel og indgår i Borgklosterets bygningskompleks. Den benyttes stadig som vejen til den indre by fra nord.
 
 
Sankt Petrikirken fungerer ikke mere som kirke, der er udstillinger og musikarrangementer. Første lørdag i hver måned kl. 23 er der en koncert i kirken. Der er elevator op i tårnet.
[[Helligåndshospital (Lübeck)|Heiligengeist Hospital]] bygget i 1286 er en af verdens første institutioner for fattige. Hospitalets beboere var underordnet et klosterlignende regel. Indtil 1970 boede der ældre og syge. I dag er helligåndshospitalet en af byens mest besøgte bygninger.
 
 
Museet Willy-Brandt-Haus Lübeck er et museum og et mindested for den tidligere tyske [[Tyske kanslere|forbundskansler]] og [[Nobels fredspris|Nobelsfredsprismodtager]] [[Willy Brandt]]. Han var tysk kansler for [[SPD]] i årene 1969-74. Museet fortæller om hans flugt til Norge, hans tid som overborgmester i Berlin (1957-69) og tiden som kansler. Bygningen var oprindelig mødested for Zirkelgesellschaft, et af byens fine selskaber. Willy Brandt blev født i St. Lorenz tæt ved banegården.
 
Schiffergesellschaft i Breite Strasse er i nutiden en restaurant, hvor der tidligere var forsamlingshus for kaptajner/skippere. Bygningen har flotte trappegavle, en forgyldte vejrhane og en udsmykket Rococo-dør. Udsmykningen inde i restauranten bærer også et præg af dens tidligere brug. Huset blev købt som foreningshus i 1535 og ombygget indtil 1538.
 
Buddenbrookhaus (Buddenbrookhuset), er en mindeplads og et litteraturmuseum ved Mengstraße 4 i bymidten. Det blev i den anden halvdel af 1800-tallet beboet af familien Mann og blev kendt gennem [[Thomas Mann]]s berømte roman [[Huset Buddenbrook]]. Museet blev indviet i maj 1993 og viser forfatterfamilien Manns og romanfamilien Buddenbrooks historik. I dag har Buddenbrookhuset permanente og tilfældige udstillinger samt for forskning, forelæsninger og workshops.
 
Museet Willy-Brandt-Haus Lübeck er et museum og et mindested for den tidligere tyske [[Tyske kanslere|forbundskansler]] og [[Nobels fredspris|Nobelsfredsprismodtager]] [[Willy Brandt]]. Han var tysk kansler for [[SPD]] i årene 1969-74. Museet fortæller om hans flugt til Norge, hans tid som overborgmester i Berlin (1957-69) og tiden som kansler. Bygningen var oprindelig mødested for Zirkelgesellschaft, et af byens fine selskaber. Willy Brandt blev født i St. Lorenz tæt ved banegården.
 
Lübecks Theaterfigurenmuseum befinder sig i Altstadt på Am Kolk. Det viser en lang række teaterdukker fra teater og- cirkuslivet omkring århundredskiftet.

Navigationsmenu