Forskel mellem versioner af "Lovgivende magt"

Spring til navigation Spring til søgning
1 byte tilføjet ,  for 2 år siden
ingen redigeringsopsummering
m ())
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Den '''lovgivende magt''' er et organ med [[parlament]]ariske beslutningsprocesser, der har magt til at vedtage love. I en [[Danmark|dansk]] sammenhæng vil den lovgivende magt referere til [[Folketinget]], i [[Storbritannien]] til [[Det britiske parlament|Parlamentet]] og i [[USA]] til [[Kongressen (USA)|Kongressen]]. I parlamentariske systemer er den lovgivende magt overordnet den [[udøvende magt]], idet den lovgivende magt har myndighed til at ind- hhv. ind-og afsætte den udøvende magt.
 
I f.eks. præsidentialsystemer betragtes den lovgivende magt som sideordnet med og uafhængig af den udøvende magt og den dømmende magt. Den lovgivende magt har som hovedregel eneret på at vedtage love, og har derudover typisk eneret på at vedtage nationale budgetter og skatter. Den lovgivende magt skal ofte godkende krigserklæringer og tilslutning til visse internationale aftaler (så som nye EU-traktater). De nærmere rammer for den lovgivende magts kompetencer fremgår af forfatningen. I Danmark kan man opfatte [[grundloven]] som en central del i forfatningen, og der er da også i denne lov beskrevet mange af Folketingets opgaver.
I de fleste parlamentaristiske tokammer-systemer er Underhuset kendetegnet ved at have den bredeste valgret. I Storbritannien er Overhuset ikke demokratisk valgt, i Danmark var der både øgede økonomiske og aldersmæssige restriktioner på at stemme til Landstinget. Underhuset har også som hovedregel den største magt; Overhuset har typisk en rådgivningsfunktion og mulighed for at nedlægge veto mod Underhusets lovforslag. I præsidentialsystemer er de to kamre almindeligvis sideordnede.
 
I Danmark er den lovgivende magt samlet i Folketinget og Kongen (Dronningen), mens den udøvende magt er hos Kongen, der formelt udpeger regeringen. Da Kongen i Danmark således også formelt set har en lovgivende rolle (idet Kongen stadfæster love vedtaget af Folketinget), følger Danmark således ikke fuldt ud ideen om [[Magtadskillelse|magtens tredeling]], som [[Charles-Louis de Secondat Montesquieu|Montesquieu]] fremførte den.
 
== Se også ==
26.191

redigeringer

Navigationsmenu