Odense International Film Festival: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Stavefiks
Uddybende baggrund og historik.
Linje 16: Linje 16:
|datoer3 = [[27. august]] - [[2. september]] [[2018]]
|datoer3 = [[27. august]] - [[2. september]] [[2018]]
}}
}}
'''Odense International Film Festival''' (fork. '''OFF''') er en international [[kortfilm]]sfestival, som finder sted hvert år i august. Festivalen, der blev grundlagt i [[1975]], er Danmarks ældste filmfestival. Filmfestivalen udvikles og administreres af [[Odense Kommune]] med støtte fra en lang række sponsorer. [[HKH]] [[Kronprins Frederik]] er [[protektor]] for festivalen.
'''OFF - Odense International Film Festival''' er en international, oscarkvalificerende [[kortfilm]]sfestival, som finder sted hvert år i august. Festivalen, der blev grundlagt i [[1975]], er Danmarks ældste filmfestival. OFF - Odense International Film Festival udvikles og administreres af [[Odense Kommune]] med støtte fra sponsorer og fonde. [[HKH]] [[Kronprins Frederik]] er [[protektor]] for festivalen. OFF støtter kortfilmkunsten kompromisløst, men er også en publikumsfest med massiv opbakning i lokalmiljøet. OFF arbejder året rundt på at støtte den danske filmkultur, og dyrke og udbrede mangfoldige filmtilbud til folket.
OFF stræber efter at være Danmarks hyggeligste, modigste og mest opfindsomme kortfilmsfestival – derfor tilbydes et varieret og eksperimenterende filmprogram krydret med tankevækkende oplevelser, debatter, workshops, koncerter og meget mere.


== Historie ==
== Historie ==
Festivalen blev startet i forbindelse med 100-året for H. C. Andersens død, og initiativtageren var Bent Aagaard, filmredaktør hos Fyns Stiftstidende. Dengang hed festivalen ’Den Internationale Eventyrfestival’ og var udelukkende for eventyrlige animationsfilm i ånd med H. C. Andersens værker. Det var så stor en succes, at festivalen blev en fast tradition i Odense og skulle afholdes hvert andet år.
Festivalen startede som Den Internationale Eventyrfestival, og det var kun korte animationsfilm, der kunne indsendes. Den blev afholdt hver andet år, og der var der fokus på [[H.C. Andersen]] inspirerede animationsfilm. I 1983 blev der åbnet op for alle typer af fiktionsfilm, og navnet blev ændret til Odense Internationale Film Festival. Dansk Film Festival blev oprettet i 1994, og hvor Odense Internationale Film Festival kun viste internationale film, viste Dansk Film Festival udelukkende danske produktioner. Den blev også afholdt hvert andet år, men i 1997 blev de slået sammen, således at programmet nu bestod af udenlandske korte fiktioner og dokumentarfilm, samt danske korte fiktionsfilm, men også lange dokumentarer. Således inviteres nu filmmagere fra hele verden til at indsende deres kortfilm til konkurrenceprogrammet på Danmarks største kortfilmfestival – eneste formelle krav er, at filmens længde skal holde sig under 30 minutter.
Odense Internationale Film Festival, i folkemunde kaldet OFF, kom i 2013 i det eksklusive selskab af internationale filmfestivaler, der er Oscar-kvalificerende. Den eneste i Danmark og en af blot 75 i verden. OFF blev således en internationalt anerkendt spiller i filmbranchen. To film – vinderen af hovedkonkurrencen og vinderen af den danske konkurrence - sendes direkte fra OFF til Oscar-akademiet.
Det nuværende format for festivalen rummer både animation, dokumentarfilm og korte fiktionsfilm, og konkurrenceprogrammet er delt op i 4: nationale film, internationale film, animationsfilm og børn- og ungdomsfilm. Hver kategori bliver uddelt af en jury bestående af 3 personer.


I 1983 kom det første skift af festivalleder i form af den internationalt anerkendte filminstruktør og manuskriptforfatter Henning Carlsen. Med dette skift kom også en række ændringer for festivalen, den vigtigste værende at festivalen ikke længere udelukkende var for animationsfilm. Kreative film af alle slags blev nu hilst velkommen, og således blev Odense International Film Festival navngivet. Dette skift blev efterfølgende i 1985 cementeret, da Odense International Film Festival med den internationalt prisvindende dokumentarist Jørgen Roos som kunstnerisk leder flyttede festivalen til Brandts Klædefabrik, hvor den siden da er blevet afholdt.
== Organisation ==
Odense Internationale Film Festival er en del af [[Kulturmaskinen]], som igen er en del af By- og Kulturforvaltningen ved Odense Kommune. Der er to ledere af festivalen: den administrative, der sørger for planlægningen af hele festivalen og den kunstneriske leder, som har ansvaret for sammensætningen af programmet.


Odense International Film Festival var så succesfuld en festival, at Odense havde behov for en filmfestival hvert år. Derfor blev Dansk Film Festival oprettet i 1994, der ligesom Odense International Film Festival ville foregå hvert andet år og dermed fylde hullerne mellem festivalerne i Odense. Allan Berg Nielsen overtog den kunstneriske ledelse af Dansk Film Festival, som fokuserede på danske film, modsat Odense International Film Festival, som dengang holdt sig til internationale filmproduktioner.
== Priser ==


Da filminstruktør og forfatter Christian Braad Thomsen trådte til som kunstnerisk leder i 1997, påbegyndte han en markant periode for festivalen. Dansk Film Festival og Odense International Film Festival smeltede sammen til én overordnet festival og beholdte navnet Odense International Film Festival, som fremadrettet ville vise både danske og udenlandske film og nu blev til en årlig festival. Thomsens tid hos OFF varede indtil 2005 og bragte mange nye tiltag og ændringer, deriblandt en selvstændig børnefilmjury. Denne udvikling fortsatte under den efterfølgende kunstneriske leder, Cecilia Lidin, som i 2007 indgik i et samarbejde med den danske animationssammenslutning ANIS om at skabe en konkurrence og præmie for både danske og internationale animationsfilm.
'''Danske film'''


Birgitte Weinberger overtog festivalen i 2009 og fik en ny rolle som leder af både festivalens administrative og kunstneriske opgaver. Festivalen havde ikke før haft en egentlig leder, men en lokal forankret administrator og kunstnerisk chef. I 2009 blev organisationen derved forstærket med en gennemgående leder, der var synlig året rundt. Samtidig blev den nye position som ’kunstnerisk profil’ introduceret. Fremadrettet ville Odense International Film Festival hvert år have en ny højtprofileret person fra filmverdenen i rollen som kunstnerisk profil, som ville fungere som en ekstern bidrager til festivalens program. Denne position udfyldes stadig hvert af af en markant personlighed fra film- og tv-branchen.
''Kortfilmprisen'': Går til den bedste danske film i konkurrencen, og kan tildeles til både dokumentar, fiktion og animation.
<br>Vinderen modtager et OFF diplom samt en check på 25.000 kr.


Birgitte Weinberger ændrede festivalens navn til OFF – Odense International Film Festival og revitaliserede festivalen, både i indhold og udtryk. Festivalen har de seneste 10 år oplevet signifikant vækst som Danmarks internationale kortfilmfestival. Det tydeligste eksempel var, da OFF i 2013 blev Danmarks første og eneste oscarkvalificerende filmfestival. Med denne kvalificering kan festivalen sende vinderne af samtlige af festivalens kortfilmkonkurrencer videre til Oscarakademiets udvælgelsesjury.
''Talentprisen'': Uddeles til den danske kortfilm, der har den stærkeste historiefortæller.
<br>Præmien er et OFF diplom og en check på 15.000 kr.


== Organisation ==
'''Hovedkonkurrence'''
OFF - Odense International Film Festival er en del af [[Kulturmaskinen]], som igen er en del af By- og Kulturforvaltningen ved Odense Kommune. Festivalen ledes af festivalleder og programlægger Birgitte Weinberger.

''HCA Award'': Går til den bedste film i konkurrencen, og kan tildeles til både dokumentar, fiktion og animation.
<br>Vinderen modtager et diplom, en check på 75.000 kr. og en OFF statuette.

''The Storyteller Award'': Går til den film i konkurrencen, der har den stærkeste historiefortæller.
<br>Præmien er et OFF diplom og en check på 15.000 kr.

''The Artist Award'': Uddeles til den film i konkurrencen, der har det bedste kunstneriske udtryk.
<br>Præmien er et OFF diplom og en check på 15.000 kr.

'''Animationsfilm'''

''Børge Ring Award'': Prisen Uddeles til bedste animationsfilm i konkurrencen og kan gives til alle bidrag i konkurrenceprogrammet dvs. både nationale og internationale animationskortfilm.
<br>Præmien er et OFF diplom og en check på 15.000 kr.

''Animationssammenslutningens Talentpris'': [[Animationssammenslutningen ANIS]] uddeler Talentprisen til skaberen af en ekstraordinær kortfilm inden for animationsgenren. Prisen er forbeholdt de nationale animatorer og kan uddeles til både nye og etablerede talenter.
<br>Vinderen får et OFF diplom og en check på 10.000 kr.

'''Børn og unge film'''

''Bedste børne- og ungefilm'': Juryen tildeler prisen til den film, de synes er den bedste i kategorien.
<br>Præmien er et OFF diplom og en check på 15.000 kr.

'''Publikumsprisen'''

I løbet af festivalen får publikum mulighed for at stemme på deres favoritfilm blandt alle de viste konkurencefilm.


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==

Versionen fra 8. apr. 2019, 14:23

Odense International Film Festival
OFF's logo i 2009
Generelle informationer
Tid på året August og september
Type Kortfilm
Hjemsted Odense, Danmark
Varighed 7 dage
Kvalificerer til Oscaruddelingen
Festivalleder Birgitte Weinberger
Tidligere navn Den Internationale Eventyrfestival
Først afholdt 1975
Sidst afholdt 28. august - 3. september 2017
Afholdes næste gang 27. august - 2. september 2018
Websted http://www.filmfestival.dk/

OFF - Odense International Film Festival er en international, oscarkvalificerende kortfilmsfestival, som finder sted hvert år i august. Festivalen, der blev grundlagt i 1975, er Danmarks ældste filmfestival. OFF - Odense International Film Festival udvikles og administreres af Odense Kommune med støtte fra sponsorer og fonde. HKH Kronprins Frederik er protektor for festivalen. OFF støtter kortfilmkunsten kompromisløst, men er også en publikumsfest med massiv opbakning i lokalmiljøet. OFF arbejder året rundt på at støtte den danske filmkultur, og dyrke og udbrede mangfoldige filmtilbud til folket.

Historie

Festivalen blev startet i forbindelse med 100-året for H. C. Andersens død, og initiativtageren var Bent Aagaard, filmredaktør hos Fyns Stiftstidende. Dengang hed festivalen ’Den Internationale Eventyrfestival’ og var udelukkende for eventyrlige animationsfilm i ånd med H. C. Andersens værker. Det var så stor en succes, at festivalen blev en fast tradition i Odense og skulle afholdes hvert andet år.

I 1983 kom det første skift af festivalleder i form af den internationalt anerkendte filminstruktør og manuskriptforfatter Henning Carlsen. Med dette skift kom også en række ændringer for festivalen, den vigtigste værende at festivalen ikke længere udelukkende var for animationsfilm. Kreative film af alle slags blev nu hilst velkommen, og således blev Odense International Film Festival navngivet. Dette skift blev efterfølgende i 1985 cementeret, da Odense International Film Festival med den internationalt prisvindende dokumentarist Jørgen Roos som kunstnerisk leder flyttede festivalen til Brandts Klædefabrik, hvor den siden da er blevet afholdt.

Odense International Film Festival var så succesfuld en festival, at Odense havde behov for en filmfestival hvert år. Derfor blev Dansk Film Festival oprettet i 1994, der ligesom Odense International Film Festival ville foregå hvert andet år og dermed fylde hullerne mellem festivalerne i Odense. Allan Berg Nielsen overtog den kunstneriske ledelse af Dansk Film Festival, som fokuserede på danske film, modsat Odense International Film Festival, som dengang holdt sig til internationale filmproduktioner.

Da filminstruktør og forfatter Christian Braad Thomsen trådte til som kunstnerisk leder i 1997, påbegyndte han en markant periode for festivalen. Dansk Film Festival og Odense International Film Festival smeltede sammen til én overordnet festival og beholdte navnet Odense International Film Festival, som fremadrettet ville vise både danske og udenlandske film og nu blev til en årlig festival. Thomsens tid hos OFF varede indtil 2005 og bragte mange nye tiltag og ændringer, deriblandt en selvstændig børnefilmjury. Denne udvikling fortsatte under den efterfølgende kunstneriske leder, Cecilia Lidin, som i 2007 indgik i et samarbejde med den danske animationssammenslutning ANIS om at skabe en konkurrence og præmie for både danske og internationale animationsfilm.

Birgitte Weinberger overtog festivalen i 2009 og fik en ny rolle som leder af både festivalens administrative og kunstneriske opgaver. Festivalen havde ikke før haft en egentlig leder, men en lokal forankret administrator og kunstnerisk chef. I 2009 blev organisationen derved forstærket med en gennemgående leder, der var synlig året rundt. Samtidig blev den nye position som ’kunstnerisk profil’ introduceret. Fremadrettet ville Odense International Film Festival hvert år have en ny højtprofileret person fra filmverdenen i rollen som kunstnerisk profil, som ville fungere som en ekstern bidrager til festivalens program. Denne position udfyldes stadig hvert af af en markant personlighed fra film- og tv-branchen.

Birgitte Weinberger ændrede festivalens navn til OFF – Odense International Film Festival og revitaliserede festivalen, både i indhold og udtryk. Festivalen har de seneste 10 år oplevet signifikant vækst som Danmarks internationale kortfilmfestival. Det tydeligste eksempel var, da OFF i 2013 blev Danmarks første og eneste oscarkvalificerende filmfestival. Med denne kvalificering kan festivalen sende vinderne af samtlige af festivalens kortfilmkonkurrencer videre til Oscarakademiets udvælgelsesjury.

Organisation

OFF - Odense International Film Festival er en del af Kulturmaskinen, som igen er en del af By- og Kulturforvaltningen ved Odense Kommune. Festivalen ledes af festivalleder og programlægger Birgitte Weinberger.

Eksterne henvisninger