Forskel mellem versioner af "Svastika"

Spring til navigation Spring til søgning
Ingen ændring i størrelsen ,  for 1 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (Rettet beskrivelse af tilknyttet billede. Piktogrammet er ikke et hagekors, men et venstrevendt svastika. Hagekorset er højrevendt og roteret 45 grader.)
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
[[Fil:Kretominoisches Hakenkreuz asb 2004 PICT3431.JPG|Svastika brugt som udsmykning på keramik, fra den minoiske kultur på [[Kreta]] et par tusind år før Kristi fødsel.|thumb|150px]]
'''Svastika''' (fra [[sanskrit]] svástika स्वस्तिक) er et [[ligesidet]] [[kors]] med arme bøjet i [[Vinkel|rette vinkler]] – enten højre om ({{Unicode|卐}}) eller venstre om ({{Unicode|卍}}). Ordet svastika er sammensat af ordet ''svasti'' = "lykke" og [[suffiks]]et ''-ka'', som samlet giver udtrykket: "det som bringer lykke". Symbolet er et tegn på gode forhåbninger og et af de ældste symboler hos alle folkeslag. Svastika er efter [[2. verdenskrig]] mest kendt som '''hagekorset.'' '.
 
Svastika er et urgammelt symbol i de fleste kulturer. Oprindelig efterligner det antagelig bevægelserne eller kredsløbet i naturen og repræsenterer [[Solen]]s gang på [[himmel]]en, liv og udvikling. I den vestlige verden knyttes det særligt til [[nazist]]erne og et enkelt, grafisk tegn har dermed fået en voldsom følelsesmæssig symbolsk kraft. Efter nazismens brug af hagekorset som symbol på deres [[ideologi]], er det i dag forbudt i en række vestlige lande. Dette har været medvirkende til at en række [[nynazisme|nynazistiske]] grupper er begyndt at anvende andre symboler.
 
'''Quadrigamma''' er en anden betegnelse for svastika. Ordet er sammensat af dels det latinske quadro = "fire" og dels det [[græsk]]e [[Gamma (bogstav)|gamma]] = "g". Det græske g skrives som en ret vinkel (Γ), og man har altså døbt tegnet efter at det kan være dannet ud fra fire g'er.
Tegnet kaldes også '''Jaina-korset''', det '''hermetiske kors''', '''''croix cramponnee''''' og undertiden '''[[Odin]]s tegn'''.
 
== Historie og udbredelse ==

Navigationsmenu