Palmeolie: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m →‎Historie: linkfix
m Retter flertydige links til Ester (link ændret til Ester (kemi)) med DisamAssist.
Linje 25: Linje 25:


=== Fedtsyrer ===
=== Fedtsyrer ===
<blockquote>''Hovedartikel:'' [[Fedtsyre]]</blockquote>Palmeolie er som alt andet [[fedt]], opbygget af [[fedtsyre]]r, [[Ester|esterificeret]] med [[glycerin]]. Palmeolie har en specielt høj koncentration af mættet fedt, specielt af den 16-carbon mættede fedtsyre [[palmitinsyre]], deraf navnet. Monoumættet organisk syre er også den største bestanddel i palmeolie. Uraffineret palmeolie er den største kilde til [[tocotrienol]], del af [[vitamin E]]-familien.
<blockquote>''Hovedartikel:'' [[Fedtsyre]]</blockquote>Palmeolie er som alt andet [[fedt]], opbygget af [[fedtsyre]]r, [[Ester (kemi)|esterificeret]] med [[glycerin]]. Palmeolie har en specielt høj koncentration af mættet fedt, specielt af den 16-carbon mættede fedtsyre [[palmitinsyre]], deraf navnet. Monoumættet organisk syre er også den største bestanddel i palmeolie. Uraffineret palmeolie er den største kilde til [[tocotrienol]], del af [[vitamin E]]-familien.


Den omtrentlige koncentration af fedtsyre i palmeolie:
Den omtrentlige koncentration af fedtsyre i palmeolie:

Versionen fra 7. maj 2019, 22:28

Palmeolie blok, som viser den lysere farve, som kommer ved kogning

Palmeolie er en spiselig vegetabilsk olie udvundet fra frugtkødet fra oliepalmer, primært fra den afrikanske oliepalme (Elaeis guineensis) og i nogle tilfælde fra den amerikanske oliepalme (Elaeis oleifera) og maripa-palmen (Attalea maripa).

Palmeolie er naturlig rødlig i farven, grundet det høje indhold af betakaroten. Det er ikke at forveksle med palmekerneolie, udvundet fra kernen af samme frugt eller kokosolie udvundet fra kernen af kokospalmen (Cocos nucifera). De er forskellige i farven (rå palmekerneolie mangler karotiner og er ikke rødlig). Forskel i mættet fedtindhold: Palmefrugtkødets olie er 49% mættet, mens palmekerneolie og kokosolie er hhv. 81% og 86% mættet fedt.

Sammen med kokosolie, er palmeolie en af de få højt mættede vegetabilske fedtsyrer og er tyktflydende/fast ved stuetemperatur.

Palmeolie er ofte brugt som ingrediens i madlavning i det tropiske bælte Afrika, Sydøstasien og dele af Brasilien. Palmeolie anvendelse i den kommercielle madvareindustri og andre dele af verden er store, grundet den lave pris og den høje oliesyrestabilitet (mættet) af det raffinerede produkt ved stegning.

Anvendelsen af palmeolie i madvarer har vakt bekymring hos miljøaktivister; Det høje udbytte af træerne har sat gang i større dyrkning, som har ledt til rydning af skove i dele af Indonesien og Malaysia, for at gøre plads til oliepalme monokultur. Det har resulteret i betydelige tab af naturareal til orangutangen, hvor begge arter er truet; specielt sumatra-orangutangen er blevet udnævnt til meget truet. I 2004 blev RSPO stiftet, for at arbejde sammen med palmeindustrien vedrørende disse bekymringer. Derudover blev der som svar på rydning af skove, lavet en lov af regeringen i Malaysia, om at opretholde mindst halvdelen af nationens land dækket af skov.[1]

Historie

Oilepalme (Elaeis guineensis)

Menneskets brug af palmeolie kan dateres tilbage til 5.000 år siden; i sidste del af 1800-tallet opdagede arkæologer en masse, de fandt i en grotte på Abydos som var tilbage fra 3.000 å.f.kr. Man mener at handelmænd bragte palmeolie til Egypten.

Palmeolie fra E. guineensis har længe været nkendt i de vestlige og centrale dele af afrikanske lande, og er ofte brugt som stegeolie. Europæske handelmænd, der handlede med det vestlige Afrika, købte ofte palmeolie til stegning i Europa.

Palmeolie blev meget efterspurgt af britiske handelmænd til anvendelse som smørelse for maskiner under den industrielle revolution.

Palmeolie er grundstenen i sæbeprodukter, såsom Lever Brothers' (nu Unilever) "Sunlight" sæbe, og det amerikanske mærke Palmolive.

Omkring 1870 var palmeolie den primære eksportvare i nogle afrikanske lande, såsom Ghana og Nigeria, selvom det blev overgået af cocoa i 1880'erne.

Opbygning

Fedtsyrer

Hovedartikel: Fedtsyre

Palmeolie er som alt andet fedt, opbygget af fedtsyrer, esterificeret med glycerin. Palmeolie har en specielt høj koncentration af mættet fedt, specielt af den 16-carbon mættede fedtsyre palmitinsyre, deraf navnet. Monoumættet organisk syre er også den største bestanddel i palmeolie. Uraffineret palmeolie er den største kilde til tocotrienol, del af vitamin E-familien.

Den omtrentlige koncentration af fedtsyre i palmeolie:

Fedtsyre indhold i palmeolie
Type fedtsyre procent
Myristin mættet C14
  
1.0%
Palmitin mættet C16
  
43.5%
Stearin mættet C18
  
4.3%
Olie monoumættet C18
  
36.6%
Linol flerumættet C18
  
9.1%
Andre/Ukendte
  
5.5%
sort: Mættet; grå: Monoumættet; blå: Flerumættet

Karotener

Rød palmeolie er rigt på karoten, såsom alfa-karoten, beta-karoten og lycopen, hvilket giver den karakteristiske mørkerøde farve.

Eksterne kilder og henvisninger