Den Store Djævlekrig: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Tilføjet mere information og rettet sprogfejl i flere afsnit
Linje 152: Linje 152:
===Væsener i underverdenen===
===Væsener i underverdenen===


* '''''Lucifer''''' - Djævelen som sidder på tronen. I det første bind, Djævelens lærling, er han dødssyg.
* '''Lucifer''' - Djævelen som sidder på tronen. I det første bind, Djævelens lærling, er han dødssyg.
* '''''Lucifax''''' - Lucifers kat. Han er i stand til at tale og forvandle sig. Hvis hans pels bliver flået af, som Lucifer ofte gør ved ham, er han i stand til at gro det ud igen. Han optræder i alle bøgerne, i serien.
* '''Lucifax''' - Lucifers kat. Han er i stand til at tale og forvandle sig. Hvis hans pels bliver flået af, som Lucifer ofte gør ved ham, er han i stand til at gro det ud igen. Han optræder i alle bøgerne, i serien.
* '''''Jørgen''''' - Helvedes portvogter.
* '''Skumleskæg''' - Helvedes portvogter.
* '''''Satina''''' '''''Mørch''''' - En djævlepige og temptaner som Filip forelsker sig i. Som andre djævle, har hun to horn og flagermusvinger. Hun optræder i alle bøgerne, i serien.
* '''Satina Mørch''' - En djævlepige og temptaner som Filip forelsker sig i. Som andre djævle, har hun to horn og flagermusvinger. Hun optræder i alle bøgerne, i serien.
* '''''Aziel Stofeles''''' - Den onde djævel som planlægger at vælte tronen. <br />
* '''Aziel Stofeles''' - Den onde djævel som planlægger at vælte tronen. <br />


Udover de vigtigste personer eksisterer der også en række af [[Bibelen|bibelske]] og [[Mytologi|mytologiske]] figurer som optræder igennem de fleste bøger.<ref>https://mt-grund.systime.dk/index.php?id=255 Hentet den 19. april 2019</ref>
Udover de vigtigste personer eksisterer der også en række af [[Bibelen|bibelske]] og [[Mytologi|mytologiske]] figurer som optræder igennem de fleste bøger.<ref>https://mt-grund.systime.dk/index.php?id=255 Hentet den 19. april 2019</ref>

Versionen fra 8. maj 2019, 13:15

Den Store Djævlekrig
Dansk titel Den Store Djævlekrig
Forfatter Kenneth Bøgh Andersen
Omslag af
Land Danmark Danmark
Sprog Danmark Dansk
Serie Den Store Djævlekrig
Genre(r) Fantasy
Forlag Høst og Søn
Udgivelsesdato
Format bog, indbundet
Sider
Priser I alt: 5

Den Store Djævlekrig, også kaldet Djævlekrigen, er en serie af 6 fantasy-romaner skrevet af den danske forfatter Kenneth Bøgh Andersen, og udgivet af forlaget Høst & Søn. De handler om drengen Filip Engell og hans adskillige besøg og oplevelser i Helvede og andre steder i efterlivet, og om Den Store Djævlekrig, der udkæmpes mellem djævlene. Han møder flere forskellige figurer og væsener som stammer fra mange religioner igennem sine rejser, b.la. djævelen fra kristendommen, Odin fra den nordiske mytologi og Hades fra den græske mytologi.

Der er seks bind i serien; det første bind, Djævlens lærling, udkom den 30. september 2005.[1] Det sjette og sidste bind, Den faldne djævel, udkom den 16. september 2016. Bøgerne i serien er (efter rækkefølge): Djævelens lærling, Dødens terning, Den forkerte død, Ondskabens engel, Den faldne engel og Den faldne djævel. Serien har solgt over 150.000 eksemplarer i Danmark alene og er udkommet i 7 lande.[2]

Alle bøger i serien planlægges at udkomme i engelske versioner. De første tre bind findes allerede under titlerne The Devil’s Apprentice, The Die of Death og The Wrongful Death.[3] Derudover er alle bind også tilgængelige som lydbøger, på dansk.

Handling

Omgivelser

Verdener

  • Jorden - Hvor menneskene bor.
  • Helvede - Et dødsrige, som mennesker, der har syndet, kommer til når de dør for at blive straffet. Helvede regeres af djævelen Lucifer. Mange djævle bor og lever her.
  • Hades - Underverdenen i den græske mytologi. Den regeres af dødsguden under samme navn, Hades. Her kommer sjælene fra de afdøde som tror på de gamle græske guder, derfor kommer der sjældent nye sjæle, siden få mennesker stadig følger den græske mytologi.
  • Asgård - Ifølge nordisk mytologi er Asgård en af de ni verdener, som sidder på verdenstræet Yggdrasil. Asgård er hjemstavn for aserne, en stamme af nordiske guder, og vanerne. Her findes borgen Valhal, hvorfra den øverste af aserne, guden Odin, regerer over guderne og menneskene i Midgård.
  • Ydergård - Tidligere kendt som landet Nod, Ydergård er området omkring Helvede. Et massivt mørke lægger sig på det, som gør det umuligt at se. Stedet er ukendt område, hvor uhyrer, kaldet de forbandede, lever i det tætte mørke. Kain blev forvist hertil af Jahve. Her mødte han Lilit, og sammen blev de stamforældre til de forbandede.
    • Optræder i alle bind.
  • Hanok - En ruin by i Ydergård, som blev bygget af Kain og hans hustru Lilit efter de blev forvist af Jahve. Her grundlagde den onde Aziel Stofeles sit Ny Helvede.
  • Ny helvede - Et dødsrige som blev grundlagt af Aziel Stofeles, da hans mor og hamselv blev forvist til Ydergård. Han havde planer om at begynde sit nye helvede i Hanok hvor han kunne regere.
  • Dødens rige - Mortimers verden som kun kan nås gennem en dør som er forbundet til et kompliceret system af trapper, som forbinder alle verdener. Dødens rige er en død skov. Over de bladløse træer er der tunge skyer, som gør det mørkt, trist og koldt.

Andre steder i disse verdener

  • Skærsilden - Et bjerg der befinder sig udenfor Hades. Her kan de fordømte, der han angret deres synder, bestige det og blive renset fra deres forbrydelser af ilden. Hvis den fordømte er blevet fuldstændig renset fra synd kan de gå op af trappen til paradis, hvis den ikke har falder de igennem trappen og må starte forfra.Selvom skærsilden ligger indenfor muren som omringer Helvede anses det ikke for at være en del af det. En stejl trappe snore sig syv gange rundt om bjerget. [4]
  • Lucifers slot - Djævelen, Lucifers hjem. Det beskrives som enormt og er opbygget af knoglerne fra hundredetusindvis af mennesker, som er kommet i Helvede.

Djævlekrigen

Der udkæmpes, mellem djævlene, en stor krig ved navn Djævlekrigen. Dem der skal forestilles at være de gode er djævelen Lucifer og hans hær som opholder sig i Helvede, der kæmper mod den onde Aziel og hans hær som opholder sig i Ny Helvede, et nyt helvede han skabte i Hanok, som han regerer over. Mange slutter sig til Aziels hær, i håb om at kunne vælte tronen. Der bliver først omtalt om denne Djævlekrig i bind 3, Den forkerte død, og krigen afslutter i bind 4, Ondskabens engel , hvor Aziel dør og hans hær, såvel som Ny Helvede, bliver tilintetgjort.

Djævlekrigen oversigt
Parter Lucifers hær Aziel Stofeles hær Informationer
Ledere Lucifer Aziel Stofeles Resultat: Aziel dør og hans hær samt

hans rige bliver taget tilbage.

Hjælp fra Filip Engell Varighed: Igennem Den

forkerte død og Ondskabens

engel, bind 3 og 4.

Djævelens lærling (2005)

Hovedartikel: Djævelens lærling.

Den første bog, Djævelens lærling, handler om hvordan menneskedrengen Filip Engell dør og ved en fejltagelse kommer i Helvede, for at oplæres i ondskab og overtage tronen fra Djævelen som er dødssyg.

Dødens terning (2007)

Hovedartikel: Dødens terning.

Den anden bog, Dødens terning, handler om at Filip endnu engang må i helvede, efter der er blevet sendt bud efter ham, af døden. Han mødes med djævlepigen Satina, som fører ham til dødens hus. Her finder de ud af at dødens terning, en terning der hver gang kastes bestemmer levetiden for et menneske, er blevet stjålet. Derfor kan døden hverken kontrollere hvor langt tid de nyfødte skal leve i og sørge for at de gamle, som er løbet tør for tid, dør. Filip og Satina har fået opgaven om at finde dødens terning ellers får de nyfødte børn evigt liv, som betyder at ingen dør og kommer i hverken himlen eller helvede.

Den forkerte død (2009)

Hovedartikel: Den forkerte død.

Den tredje bog, Den forkerte død, handler om Filip som må i helvede efter Søren tog en af Filips to piller, tidligere givet af Satina, som fører ham til underverdenen.

Ved hans ankomst til helvede lærer Filip at Søren ikke befinder sig i helvede, men i Hades. Dette er et problem eftersom Hades ikke har fået nye fordømte i flere årtusinder og de ikke bare vil give Søren tilbage. I et forsøg på at befrie Søren ender Filip og Satina selv fanget og lukket inde med ham. Satina slipper ud og befrier Herkules, en fordømt, som hjælper hende med at befrie Filip og Søren ved at ødelægge den tykke dør der holder dem inde.

De vender tilbage til helvede, som har ændret sig meget. Mange djævle har sluttet sig til den onde Aziel i ydergård og han planlægger at vælte tronen. Søren har tilpasset sig i helvede og er i blandt favoritterne til at vinde Skarnstregs-festivalen. Da Filip og Satina deler sig og begynder at lede efter spor bliver Satina bortført. Filip opdager en af Aziels spioner men efter flere dages tortur får de intet ud af ham. Filip finder sig dog ikke i det, han går selv inde til spionen og bogen slutter med at han forlader torturkammeret, og han fortæller at han ved hvor Satina befinder sig.

Ondskabens engel (2010)

Hovedartikel: Ondskabens engel.

Den fjerde bog, Ondskabens engel, handler om Filip, som er blevet rasende efter bortførelsen af djævlepigen Satina og mordet på portvogteren Skumleskæg. Nu er Filip blevet forvandlet om til en ægte djævel som ingen havde forestillet sig kunne havde været muligt, for sådan en artig dreng.

Han slutter sig til Aziels hær men holder lav profil for ikke at blive afsløret. En krig, Den Store Djævlekrig, er på vej og er uundgåelig. Mange vil dø i helvede men også på jorden hvor verdens undergang er ved at opstå.

Den faldne engel (2015)

Hovedartikel: Den faldne engel.

Den femte bog, Den faldne engel, finder sted et halvandet år efter Filip traf det valg at aldrig vende tilbage til helvede. Han har fået et dårligt forhold til sin mor, da hun har fået en ny kæreste, som Filip ikke synes om. Tilbage på jorden er Filip ikke længere den søde, rare og artig dreng, vi blev introduceret til i Djævelens lærling. Han er blevet doven og får lave karakterer.

En dag bliver han pludselig tilkaldt til Helvede af gud. Han lærer at Aziel, som folk troede var død, viser sig stadig at være i live. Aziel og hans trofaste hjælper, Drole, er i gang med at lægge planer for Aziels herredømmefremtid, hvilket inkluderer både Josef, Jesus og Guds indbyrdes relationer i Paradis og forestillingen om Ragnarok i Asgård og så videre.[5]

Den faldne djævel (2016)

Hovedartikel: Den faldne djævel.

Personer

En liste over de forskellige personer, figurer og væsener der optræder igennem serien, Den Store Djævlekrig.

  • Filip Engell - Hovedpersonen i serien. En sød og artig dreng, som ikke kunne finde på at gøre noget ondt og kommer i underverdenen hvor han er tvunget til at være djævelens arvtager.

Mennesker

  • Søren - Den værste bølle på Filips skole. Originalt skulle det havde været ham der kom i helvede og være djævelens arvtager.
  • Mikkel - Filips gode skolekammerat.
  • Pedellen - på Filips skole.
  • Jørgen - Filips matematiklærer.

Væsener i underverdenen

  • Lucifer - Djævelen som sidder på tronen. I det første bind, Djævelens lærling, er han dødssyg.
  • Lucifax - Lucifers kat. Han er i stand til at tale og forvandle sig. Hvis hans pels bliver flået af, som Lucifer ofte gør ved ham, er han i stand til at gro det ud igen. Han optræder i alle bøgerne, i serien.
  • Skumleskæg - Helvedes portvogter.
  • Satina Mørch - En djævlepige og temptaner som Filip forelsker sig i. Som andre djævle, har hun to horn og flagermusvinger. Hun optræder i alle bøgerne, i serien.
  • Aziel Stofeles - Den onde djævel som planlægger at vælte tronen.

Udover de vigtigste personer eksisterer der også en række af bibelske og mytologiske figurer som optræder igennem de fleste bøger.[6]

Historie og Baggrund

Kenneth Bøgh Andersen er kendt for at skrive om mørke, dystre og uhyggelige temaer, især i forbindelse til helvede og djævlen. Tidligere havde Kenneth en lang række af afslag fra forlagene før han debuterede som forfatter, med det første bind af Slaget i Caïssa. Den første roman han skrev var en gyser under titlen Nidhugs slaver da han gik i 10. klasse, som han sendte ind til et forlag blev afvist.[7][8]

Han er også kendt for at bruge fantasy til at diskutere om livet og døden, som kan ses i hans serie, Slaget i Caïssa. I sin research til sine bøger i Den Store Djævlekrig brugte han forskellige værker, såsom Kritik af den rene fornuft af Immanuel Kant, Det tabte paradis af John Milton og Den guddommelige Komedie af Dante Alighieri som inspiration. Derudover er en stor del af serien også inspireret af Bibelen.[9] Hans mål var at prøve på at besvare det store spørgsmål: hvad sker der efter døden?

"Døden er fascinerende, for den er det største mysterium af alle. Den rummer tanker om skæbne, tilfældighed og tro"

Før Djævelens lærling

Ideen til Djævlens lærling opstod da Kenneth Bøgh Andersen læste Lille Lucifer af Bent Haller, hvori hovedpersonen bliver kaldt djævlens lærling for at have lavet narrestreger. Kenneth fik en idé til en historie om en dreng, som bliver djævlens lærling og skal oplæres af selveste Satan.[10] Tanken om at det var selve djævelen der udvalgte den forkerte efterfølger fascinerede forfatteren, Kenneth Bøgh Andersen.

I et interview i 2010 sagde Kenneth Bøgh Andersen, at da han var begyndt på at skrive det første bind, fik han flere ideer til historier om Filip i helvede og den fiktive verden begyndte at vokse. Med frygt om at blive afvist, som han havde blevet tidligere i sit liv, afleverede han manuskriptet til Djævelens lærling og fik forlaget til at skrive bag på, at det var det første bind i en serie. På denne måde, mente Kenneth Bøgh Andersen, at forlaget var forpligtet til også at udgive endnu et bind. [11]

De fire bind

Noget tid efter udgivelsen af Djævelens lærling var Kenneth Bøgh Andersen blevet sikker på, at der skulle være fire bind. Han havde lagt en struktur for de fire kommende bøger han havde planlagt. På dette tidspunkt blev serien allerede omtalt som en trilogy, men Kenneth så dette som en god mulighed for at overraske læsere ved slutningen af bind 3, som ender på en cliffhanger.[11]

Med udgivelsen af Ondskabens engel fik Kenneth sluttet serien, hvor krigen i helvede bryder løs.

Efter Ondskabens engel

Kenneth Bøgh Andersen udgav Ondskabens engel i 2010 som skulle have været det sidste, og konkluderende, bind i Den Store Djævlekrig serie. Men kort tid efter udgivelsen fik han endnu flere nye ideer, og følte at han stadig ikke havde fortalt nok om Filip Engells eventyr i helvede.

Kenneth ønskede at skrive noget i en stil af en epilog til serien, som skulle beskrive hvordan Filip følte sig over de forskellige ting, der forekom igennem serien. Han blev inspireret af nogle bibelhistorier, som han også ønskede at implementere noget om i hans historier førhen, men ikke kunne fordi det passede ikke ind i handlingen.[10] Det blev først i 2015, fem år efter udgivelsen af det forrige bind, Ondskabens engel, da Den faldne engel blev udgivet.

Musical

I 2018 blev en musical om Djævelens lærling annonceret, med premiere den 1. november 2018 og fortsatte med at spille indtil den 25. november i et rødt telt på Refshaleøen. De tog derefter på en kort turné rundt i Jylland og optrådte i Aalborg Aarhus og Herning[12]

Priser

Kenneth Bøgh Andersen har vundet en række priser (5) med hans bind i Den Store Djævlekrig.

Henvisninger

  1. ^ https://www.saxo.com/dk/djaevelens-laerling_kenneth-boegh-andersen_indbundet_9788763802505 Hentet den 14. april 2019
  2. ^ http://rudersdal.lokalavisen.dk/nyheder/2018-01-05/-Heltemusen-giver-liv-til-Dj%C3%A6velens-L%C3%A6rling-976293.html Hentet den 4. maj 2019
  3. ^ http://www.kennethboeghandersen.dk/ Hentet den 14. april 2019
  4. ^ Kenneth Bøgh Andersen. Dødens terning. Høst og Søn 2007.
  5. ^ https://www.bogbotten.dk/boganmeldelse/den-faldne-djaevel/
  6. ^ https://mt-grund.systime.dk/index.php?id=255 Hentet den 19. april 2019
  7. ^ http://www.kennethboeghandersen.dk/biografi/ Hentet den 14. april 2019
  8. ^ https://litteratursiden.dk/forfattere/kenneth-bogh-andersen Hentet den 14. april 2019
  9. ^ https://www.information.dk/kultur/2009/05/doeden-punktum Hentet den 14. april 2019
  10. ^ a b Rosinante & Co (12. august 2016), Kenneth Bøgh Andersen - interview, hentet 16. april 2019 – via YouTube
  11. ^ a b http://fortaellingen.dk/interviews/kenneth-bogh-andersen-2 Hentet den 14. april 2019
  12. ^ http://djævelenslærling.dk Hentet den 17. april 2019
  13. ^ http://blixenprisen.dk/arkiv/blixenprisen-2017/ Hentet den 14. april 2019