Forskel mellem versioner af "Slaget ved Sinope"

Spring til navigation Spring til søgning
18 bytes tilføjet ,  for 2 år siden
m
bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer)
 
'''Slaget ved Sinope''' (eller '''Sinop''') var et [[søslag]] under [[Krimkrigen]]. Slaget fandt sted [[30. november]] [[1853]] ved [[Sinope]], en havneby i det nordlige [[Tyrkiet]]. Russiske krigsskibe udslettede en [[Osmanniske Rige|osmannisk]] flåde af fregatter. Slaget var det første større slag i Krimkrigen.
 
Russiske og osmanniske skibe havde flere gange stødt sammen til havs, og osmannerne havde sendt flere flådestyrker på patrulje i [[Sortehavet]]. En af disse sluttede sig i Sinope til fregatten ''Kaid Zafer'', der havde været en del af en tidligere patrulje. Den [[Storbritannien|britiske]] [[ambassadør]] i Istanbul havde været imod at sende flådestyrker til Sinope, og derfor blev der kun sendt fregatter. Briterne og franskmændene støttede det Osmanniske Rige imod det Russiske Kejserrige, men ville ikke starte en krig. Da det blev klart, at der ville blive krig, håbede de at russerne ville starte den.
 
Den russiske flådestyrke under ledelse af [[admiral (søofficer)|admiral]] [[Pavel Nakhimov]] sejlede ind i havnen i Sinope i to linjer af tre skibe og ankrede op langs de osmanniske skibe. Russerne brugte effektive ''Paixhans'' kanoner til at ødelægge den osmanniske flåde. Slaget tog godt en time. Kun [[korvet]]ten ''Taif'' undslap, jaget af de russiske dampskibe. Skibet nåede i sikkerhed i [[Istanbul]] [[2. december]].
{{Commonskat|Battle of Sinop}}
{{coord wd|type=event}}
{{autoritetsdata}}
 
[[Kategori:Søslag i det 19. århundrede]]

Navigationsmenu