Forskel mellem versioner af "National Monument (USA)"

Spring til navigation Spring til søgning
m
m
m (→‎Historie: typo)
 
Loven blev oprindeligt lavet primært for at beskytte historiske landemærker, forhistoriske bygninger og andre strukturer og andre ting med historisk eller videnskabelig interesse. I første omgang var loven tiltænkt beskyttelsen af forhistoriske [[oprindelige amerikanere]]s ruiner og andre efterladenskaber. Grænserne for et National Monument skulle holdes til det mindst mulige område, der sikrer bevaring, vedligehold og administration af det, der skal beskyttes.
 
Lovens formulering "eller videnskabelig interesse" gjorde det muligt for RosseveltRoosevelt at udpege Devils Tower, som er en geologisk formation, til National Monument, og blandt de næste tre områder, der blev udpeget, var også [[Petrified Forest National Park|Petrified Forest]] i [[Arizona]] (der også er et naturligt, ikke menneskeskabet område). At der skulle være tale om menneskeskabte ting, holdt altså mindre end det første år efter lovens vedtagen.
 
Allerede i [[1908]] blev der også "dispenseret" for idéen om at områderne skulle være små, da Roosevelt benyttede loven til at gøre mere end 3.200 km² omkring [[Grand Canyon]] til National Monument; et meget stort "område af videnskabelig interesse". <ref>Roosevelts egentlig mål med loven var da også snarere, at det skulle være hurtigere at beskytte et område, end ved at gøre det til nationalpark, da han fandt at kongressens langsommelige behandling af denne type sager, kunne betyde at område ville være ødelagt, inden en nationalpark blev vedtaget.</ref>.
 
=== Udvidelse af bestående områder ===
Forskellige præsidenter har udnyttet loven ikke bare til at udpege nye National Monuments, men også til at øge størrelsen på allerede eksisterende monumenter. I 1938 besluttede Franklin D. Roosevelt en betydelig udvidelse af Dinosaur National Monument på grænsen mellem Colorado og Utah. I 1965 udvidede Lndon B. Johnson Statue of Liberty National Monument med Ellis Island og i 1978 forøgede Jimmy Carter Katmai National Monument og Glacier Bay National Monument (også i Alsaka) med store områder.
 
== National Monuments i dag ==

Navigationsmenu