Forskel mellem versioner af "ARoS Aarhus Kunstmuseum"

Spring til navigation Spring til søgning
m
(→‎Ledelse: lidt mere info)
m (→‎Historie: link)
Det oprindelige museum åbnede den 6. januar 1859 i lokaler i tilknytning til det daværende rådhus ved Domkirken, som i dag huser [[Kvindemuseet]].<ref name=”blog”>ARoS Bloggen: [http://blog.aros.dk/?p=433 Hvor gammelt er kunstmuseet i Aarhus?]</ref><ref name=”his1”>Århus Stiftstidende: [https://stiften.dk/kultur/Aros146-historie-1-Den-spaede-start/artikel/36790 Aros’ historie 1: Den spæde start.]</ref> Ved åbningen var det den første offentligt tilgængelige kunstsamling uden for hovedstaden. Indtil da var [[Den Kongelige Malerisamling]] på [[Christiansborg]] i København det eneste sted, hvor almindelige mennesker kunne komme ind fra gaden og se på kunst.<ref>[http://www.kristeligt-dagblad.dk/kultur/plads-til-kunst-i-jylland Plads til kunst i Jylland]</ref> Museets rødder rækker dog længere tilbage. Forud for åbningen af udstillingen på rådhusloftet i 1859 havde den lokale Aarhus Kunstforening af 1847 med adjunkt ved Katedralskolen Emmerik Høegh-Guldberg som formand således arbejdet på at ”udbrede en mere almindelig sans for kunsten og dens frembringelser.”<ref name=”his1”></ref>
 
Da det efterhånden blev svært at finde plads til den voksende kunstsamling på rådhusets loft, hvor forløberen for [[Moesgaard Museum]], ’’Den Historisk-Antikvariske Samling i Aarhus’’, også var rykket ind i 1861, gik bestyrelsen i gang med at kigge efter et nyt hjem til det unge kunstmuseum.<ref name=”his2”>Århus Stiftstidende: [https://stiften.dk/kultur/Aros-historie-2-Kunstglad-moelleejer/artikel/29775 Aros' historie 2: Kunstglad mølleejer.]</ref> Det endte med at blive en helt nybygget museumsbygning ved [[Mølleparken (Aarhus)|Mølleparken]]. Grunden fik museet foræret af mølleejer Andreas Weis, og en stor del af de 65.000 kroner det kostede at opføre den tre etager høje bygning bygning kom fra en indsamling blandt århusianerne.<ref name=”blog”></ref><ref name=”his2”></ref> Den nye museumsbygning, som åbnede for besøgende i 1877, ligger der endnu. Bygningen, der er kendt som [[Huset (Aarhus)|Huset]], bruges i dag af blandt andet af [[VoxHall]].
 
Aarhus Kunstmuseum flyttede i 1967 til et nybygget 3-fløjet hus i [[Vennelystparken]] i den nedre del af [[Universitetsparken (Aarhus)|Universitetsparken]]. Aarhus Kunstmuseums tredje officielle domicil blev tegnet af [[C.F. Møller]], som også stod bag de andre gule bygninger i Universitetsparken. Der gik dog ikke mange år, før pladsen igen blev for trang. De ellers forholdsvis nye bygninger blev således 20 år efter indvielsen vurderet til at være ”for små og for ufunktionelle i forhold til en nutidig museumsdrift” i en rapport udarbejdet af en arbejdsgruppe nedsat af byrådet i 1988. <ref name=”his3”>Århus Stiftstidende: [https://stiften.dk/kultur/Aros146-historie-3-Rammerne-spraenges-igen/artikel/32386 Aros’ historie 3: Rammerne sprænges igen.]</ref> Byrådet var med på ideen om at give byen en ny tidssvarende museumsbygning.
294

redigeringer

Navigationsmenu