Fredrik Lundin: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
SkaraB (diskussion | bidrag)
Lettere sproglig redigering. Fjernede afsnit om koncert på musikskole i Helsingør, da det forekom mig en smule perifert.
Linje 11: Linje 11:


[[File:fredrik-lundin.jpg|thumb|Fredrik Lundin)]]
[[File:fredrik-lundin.jpg|thumb|Fredrik Lundin)]]
'''Fredrik Lundin''' (født [[7. april]] [[1963]]) er en [[Danmark|dansk]] tenor[[saxofonist]] som startede med at spille på den [[københavn]]ske [[jazz]]scene i begyndelsen af 1980'erne.
'''Fredrik Lundin''' (født [[7. april]] [[1963]]) er en [[Danmark|dansk]] tenor[[saxofonist]] der debuterede på den [[københavn]]ske [[jazz]]scene i begyndelsen af 1980'erne.


Lundin er opvokset i [[Helsingør]], hvor han modtog fem års musikskoleundervisning på fløjte.
Han er opvokset i [[Helsingør]], hvor han modtog fem års musikskoleundervisning på fløjte.


Fredrik Lundin, der tidligt gjorde sig bemærket med egne grupper, modtog i [[1986]] de danske jazzjournalisters hæderbevisning, [[JASA-Prisen]], og han har siden modtaget en lang række andre kontante påskønnelser.
Fredrik Lundin, der tidligt gjorde sig bemærket med egne grupper (særligt Frederik Lundin Quartet dannet i 1981), modtog i [[1986]] de danske jazzjournalisters hæderbevisning, [[JASA-Prisen]], har siden modtaget en lang række andre kontante påskønnelser.


Han har gennem årene spillet med talrige ensembler på den [[Skandinavien|skandinaviske]] jazzscene, og han har i de senere år ladet sig høre med blandt andre [[Jan Kaspersen]], [[Bo Stief]] og [[Jonas Johansen]], og derudover har han hyppigt samarbejdet med sin kone, sangerinden [[Trinelise Væring]].
Gennem årene har han spillet med talrige ensembler på den [[Skandinavien|skandinaviske]] jazzscene, senest med blandt andre [[Jan Kaspersen]], [[Bo Stief]] og [[Jonas Johansen]]. Derudover har han hyppigt samarbejdet med sin sangerinden [[Trinelise Væring]], som han er gift med.


Endvidere har Fredrik Lundin arbejdet en del med elektronik og med komposition, blandt andet til teaterforestillinger, og han har bevæget sig i grænselandet mellem jazz og klassisk, blandt andet inden for projektet ''Den 3. Vej''.
Endvidere har Lundin arbejdet en del med elektronik og komposition, blandt andet til teaterforestillinger, og han har bevæget sig i grænselandet mellem jazz og klassisk, blandt andet inden for projektet ''Den 3. Vej''.


Blandt Fredrik Lundins egne grupper skal nævnes det store dansk-[[Sverige|svensk]]-[[Norge|norske]] band, han skabte i [[2001]], og som bærer navnet ''Fredrik Lundin Overdrive''. Her er kontant og udadvendt musik med klar inspiration fra bl.a. [[Charles Mingus]], og orkestrets CD ''Choose Your Boots'' blev i [[2002]] kåret til ''Årets Danske Jazzudgivelse'', både ved [[Danish Music Awards]] og ved en læserafstemning i tidsskriftet [[Jazz Special]].
Blandt Fredrik Lundins egne grupper skal nævnes ''Fredrik Lundin Overdrive''. et stort dansk-[[Sverige|svensk]]-[[Norge|norsk]] band, han skabte i [[2001]]. Musikken er kontant og udadvendt med klar inspiration fra bl.a. [[Charles Mingus]], og orkestrets CD ''Choose Your Boots'' blev i [[2002]] kåret til ''Årets Danske Jazzudgivelse'', både ved [[Danish Music Awards]] og ved en læserafstemning i tidsskriftet [[Jazz Special]].


I forbindelse med [[Copenhagen Jazz Festival]] i [[2003]] præsenterede Fredrik Lundin et nyt og bemærkelsesværdigt nordisk band, kaldet ''Basalt''. Her medvirkede [[Krister Jonsson]] på guitar, [[Lars Andreas Haug]] på tuba, [[Anders Jormin]] på bass og trommeslager [[Audun Kleive]]. Det var første og eneste gang, at gruppen samledes, men resultatet blev fanget på en liveoptagelse.
I forbindelse med [[Copenhagen Jazz Festival]] i [[2003]] præsenterede Fredrik Lundin et nyt og bemærkelsesværdigt nordisk band, kaldet ''Basalt''. Her medvirkede [[Krister Jonsson]] på guitar, [[Lars Andreas Haug]] på tuba, [[Anders Jormin]] på bass og trommeslager [[Audun Kleive]]. Det var første og eneste gang, at gruppen samledes, men resultatet blev fanget på en liveoptagelse.

Den 1. august 2012 spillede han sammen med bl.a [[Jonas Johansen]] til Helsingør Lilleskoles 50 års jubilæum, hvor han selv har gået som elev.


== Diskografi ==
== Diskografi ==

Versionen fra 30. maj 2019, 15:30

Fredrik Lundin
Foto Hreinn Gudlaugsson
Information
Født 7. april 1963 (61 år)
København, Danmark Rediger på Wikidata
Oprindelse Danmark
Genre Jazz
Aktive år 1986 - nu
Fredrik Lundin)

Fredrik Lundin (født 7. april 1963) er en dansk tenorsaxofonist der debuterede på den københavnske jazzscene i begyndelsen af 1980'erne.

Han er opvokset i Helsingør, hvor han modtog fem års musikskoleundervisning på fløjte.

Fredrik Lundin, der tidligt gjorde sig bemærket med egne grupper (særligt Frederik Lundin Quartet dannet i 1981), modtog i 1986 de danske jazzjournalisters hæderbevisning, JASA-Prisen, har siden modtaget en lang række andre kontante påskønnelser.

Gennem årene har han spillet med talrige ensembler på den skandinaviske jazzscene, senest med blandt andre Jan Kaspersen, Bo Stief og Jonas Johansen. Derudover har han hyppigt samarbejdet med sin sangerinden Trinelise Væring, som han er gift med.

Endvidere har Lundin arbejdet en del med elektronik og komposition, blandt andet til teaterforestillinger, og han har bevæget sig i grænselandet mellem jazz og klassisk, blandt andet inden for projektet Den 3. Vej.

Blandt Fredrik Lundins egne grupper skal nævnes Fredrik Lundin Overdrive. et stort dansk-svensk-norsk band, han skabte i 2001. Musikken er kontant og udadvendt med klar inspiration fra bl.a. Charles Mingus, og orkestrets CD Choose Your Boots blev i 2002 kåret til Årets Danske Jazzudgivelse, både ved Danish Music Awards og ved en læserafstemning i tidsskriftet Jazz Special.

I forbindelse med Copenhagen Jazz Festival i 2003 præsenterede Fredrik Lundin et nyt og bemærkelsesværdigt nordisk band, kaldet Basalt. Her medvirkede Krister Jonsson på guitar, Lars Andreas Haug på tuba, Anders Jormin på bass og trommeslager Audun Kleive. Det var første og eneste gang, at gruppen samledes, men resultatet blev fanget på en liveoptagelse.

Diskografi

Albums

Referencer


Denne artikel stammer hovedsagelig fra DR's musikleksikon. Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet helt erstattet af anden tekst, bedes denne skabelon venligst fjernet.

Galleri

Fotos: Hreinn Gudlaugsson