Forskel mellem versioner af "Valais"

Spring til navigation Spring til søgning
51 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
→‎Trafik: Gør røde links til blå links og tilføjer == Kildehenvisninger == {{Reflist}}
(→‎Trafik: Rødt link)
(→‎Trafik: Gør røde links til blå links og tilføjer == Kildehenvisninger == {{Reflist}})
 
 
== Geografi ==
Den brede [[Rhône]]-dal er iøjnefaldende i området. Der er adskillige sidedale, der støder til hoveddalenhoveddal, rækkende fra smalle og svært tilgængelige til rimeligt store og tilsvarende befolkede. Ved indgangen til [[Mattertal]] ligger [[Zermatt]], der er en turistby, som har åben udsigt til [[Matterhorn]] (4.477 m). Omkring halvtreds af bjergene i området er over 4.000 m høje, og der findes adskillige [[gletsjer]]e.
 
Rhône afvander hoveddalen fra øst mod vest til [[Martigny]], hvor den drejer i en ret vinkel mod nord med udløb i [[Genevesøen]]. Det er kun cirka halvdelen af det totale areal, der kan bruges til produktion.
 
== Trafik ==
Der findes en lille lufthavn i Sion, men de vigtigste transportveje er jernbaner og veje. Der er et omfattende net heraf, og de nyder godt af turismen. Der er to større jernbanetunneler ved [[Simplontunnelen|Simplon]] og Lötschberg og en vejtunnel ved [[Col du Grand-Saint-Bernard|Store St. Bernhard]]. Mange af vejpassene er velkendte såsom [[Grimsel-passetGrimselpasset]].
 
I bjergene findes adskillige jernbaner og [[svævebane]]r. Den naturskønne jernbanerute over [[Furkapasset|Furka-passet]] starter i Valais.
 
== Demografi ==
Valais er fortrinsvis fransktalende, men i den østlige ende tales dog hovedsagelig tysk. Omkring to tredjedele af befolkningen er fransktalende. Over 90% af befolkningen er [[Den romersk-katolske kirke|romersk-katolske]]. Kantonen er tyndt befolket. De største byer er hovedbyen Sion samt [[Sierre]] og [[Visp]].
 
== Kildehenvisninger ==
Kantonen er tyndt befolket. De største byer er hovedbyen Sion samt [[Sierre]] og [[Visp]].
{{Reflist}}
 
== Eksterne henvisninger ==

Navigationsmenu