Tine (roman): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m {{harflertydig}}
No edit summary
Linje 25: Linje 25:
}}
}}
{{harflertydig|Tine}}
{{harflertydig|Tine}}
'''''Tine''''' er en dansk roman fra [[1889]] af [[Herman Bang]].


'''''Tine''''' er en dansk roman fra [[1889]] af [[Herman Bang]]. Den foregår under [[2. Slesvigske Krig|krigen i 1864]], og bogens hovedtemaer er krig, katastrofe, sygdom, seksuelt begær og selvmord. ''Tine'' regnes for et af hovedværkerne i [[Det Moderne Gennembrud]] og fik stor betydning for samtidens fortolkning af [[Kampene ved Dybbøl|slaget ved Dybbøl]] og i mere bred forstand også på forståelsen af Danmark som nation.
Den blev [[Tine (film)|filmatiseret]] i [[1964]].


Den blev [[Tine (film)|filmatiseret]] i [[1964]].
Romanen foregår under [[2. Slesvigske Krig|krigen i 1864]], og bogens hovedtemaer er krig, katastrofe, sygdom, seksuelt begær og selvmord.


''Tines'' realistiske og nøgterne beskrivelse af krigens gru og lidelser var et brud med traditionen, som hidtil havde været mere præget af heltedyrkelsen og heroismen i den danske krigsførelse og nationale forherligelse. På sin vis kan man argumentere for, at ''Tine'' dermed blev litteraturens store ungdomsoprør mod den ældre generations romantiske sværmeri, sat i scene omkring det nationale sammenbrud - slaget på Dybbøl Banke i [[1864]]. Romanen var et frontalangreb på [[N.F.S. Grundtvig|Grundvigs]], [[Christian Richardt|Richardts]] og andre [[Romantikken|romantikeres]] forsøg på at bruge nederlaget til genrejsning af den nationale bevidsthed, som man havde haft held med efter den [[Treårskrigen|1. Slesvigske Krig]]. Denne fortolkning af ''Tines'' betydning for Det Moderne Gennembrud gennemgås blandt andet i bogen [[1864, Sønner Af De Slagne]] af [[Rasmus Glenthøj]].
Romanen regnes for et af hovedværkerne i [[Det Moderne Gennembrud]] og fik stor betydning for samtidens fortolkning af slaget Dybbøl og i mere bred forstand også på forståelsen af Danmark som nation.


Tines realistiske og nøgterne beskrivelse af krigens gru og lidelser var et brud med traditionen, som hidtil havde været mere præget af heltedyrkelsen og heroismen i den danske krigsførelse og nationale forherligelse. På sin vis kan man argumentere for, at Tine dermed blev litteraturens store ungdomsoprør mod den ældre generations romantiske sværmeri, sat i scene omkring det nationale sammenbrud - slaget på [[Kampene ved Dybbøl|Dybbøl]] Banke i [[1864]]. Romanen var et frontalangreb på [[N.F.S. Grundtvig|N.F. S. Grundvigs]], [[Christian Richardt|Christian Rickhardt]] og andre romantikeres forsøg på at bruge nederlaget til genrejsning af den nationale bevidsthed, som man havde haft held med efter [[1. slesvigske krig|Den første slesvigske krig]]. Denne fortolkning af Tines betydning for [[Det Moderne Gennembrud]] gennemgås blandt andet i bogen [[1864, Sønner Af De Slagne]] af [[Rasmus Glenthøj]].

{{spoiler}}
Handlingen udspiller sig på [[Als]] under [[2. Slesvigske Krig|krigen mod Preussen]] fra [[december]] [[1863]] og frem til katastrofen under og efter [[Kampene ved Dybbøl|stormen på Dybbøl]] [[18. april]] [[1864]].
Handlingen udspiller sig på [[Als]] under [[2. Slesvigske Krig|krigen mod Preussen]] fra [[december]] [[1863]] og frem til katastrofen under og efter [[Kampene ved Dybbøl|stormen på Dybbøl]] [[18. april]] [[1864]].

== Handling ==
Bogens handling finder sted på [[Als]] i tiden, efter stormen på Dybbøl i 1864. Det lokale samfund ændrer sig drastisk fra det normale, idylliske, danske lokalsamfund, hvor der er et godt sammenhold, og alle kender hinanden. Det ændrer sig så til et samfund, der er i socialt og moralsk forfald. Romanen bliver fortalt gennem Tines erindringer.

Titelfiguren, den unge ''Tine Bølling'', er ulykkeligt forelsket i [[skovrider]]en ''Henrik Berg'', som hun er ansat hos. Skovriderens kone Marie og lille søn, Herluf, evakueres fra Als pga. krigen. Parallelt med krigen udvikler den forbudte kærlighed sig mellem skovrideren og Tine som krigen ender deres forhold katastrofalt. Berg taber hurtigt interessen for Tine, og han såres dødeligt ved fronten. Tine erkender, at Berg kun har været sammen med hende i et nuets begær, og skammer sig, så hun ikke kan leve videre og drukner sig i dammen.


== Vigtigste personer ==
== Vigtigste personer ==
* Hr. Bølling – degn, far til Tine
* Hr. Bølling – [[degn]], far til Tine
* Madam Bølling – Tines mor
* Madam Bølling – Tines mor
* Tine Bølling – datter af degneparret, ansat på skovridergården
* Tine Bølling – datter af degneparret, ansat på skovridergården
* Henrik Berg – skovrider
* Henrik Berg – skovrider
* Marie Berg – gift med skovrideren, har venindeforhold til Tine
* Marie Berg – gift med [[skovrider]]en, har venindeforhold til Tine
* Herluf Berg – søn af Marie og Henrik Berg
* Herluf Berg – søn af Marie og Henrik Berg
* Hr. Appel – ung løjtnant fra Viborg, fortrolig med Tine
* Hr. Appel – ung [[løjtnant]] fra Viborg, fortrolig med Tine
* Biskoppen – sørger for, at Tine ikke fordømmes af præsterne pga. af selvmordet
* Biskoppen – sørger for, at Tine ikke fordømmes af præsterne pga. selvmordet

== Handlingen ==
Bogens handling finder sted på Als i tiden, efter stormen på Dybbøl i 1864. Det lokale samfund ændrer sig drastisk fra det normale, idylliske, danske lokalsamfund, hvor der er et godt sammenhold, og alle kender hinanden. Det ændrer sig så til et samfund, der er i socialt og moralsk forfald. Romanen bliver fortalt gennem Tines erindringer.


==Kilder==
Titelfiguren, den unge ''Tine Bølling'', er ulykkeligt forelsket i skovrideren ''Henrik Berg'', som hun er ansat hos. Skovriderens kone Marie og lille søn, Herluf, evakueres fra Als pga. krigen.
{{reflist}}
Parallelt med krigen udvikler den forbudte kærlighed sig mellem skovrideren og Tine som krigen ender deres forhold katastrofalt. Berg taber hurtigt interessen for Tine, og han såres dødeligt ved fronten. Tine erkender, at Berg kun har været sammen med hende i et nuets begær, og skammer sig, så hun ikke kan leve videre og drukner sig i dammen.


{{2. Slesvigske Krig}}
{{2. Slesvigske Krig}}

Versionen fra 15. jun. 2019, 22:57

Tine
Forfatter Herman Bang
Land Danmark
Sprog dansk
Udgivelsesdato 1889
OCLC 669321325
For alternative betydninger, se Tine. (Se også artikler, som begynder med Tine)

Tine er en dansk roman fra 1889 af Herman Bang. Den foregår under krigen i 1864, og bogens hovedtemaer er krig, katastrofe, sygdom, seksuelt begær og selvmord. Tine regnes for et af hovedværkerne i Det Moderne Gennembrud og fik stor betydning for samtidens fortolkning af slaget ved Dybbøl og i mere bred forstand også på forståelsen af Danmark som nation.

Den blev filmatiseret i 1964.

Tines realistiske og nøgterne beskrivelse af krigens gru og lidelser var et brud med traditionen, som hidtil havde været mere præget af heltedyrkelsen og heroismen i den danske krigsførelse og nationale forherligelse. På sin vis kan man argumentere for, at Tine dermed blev litteraturens store ungdomsoprør mod den ældre generations romantiske sværmeri, sat i scene omkring det nationale sammenbrud - slaget på Dybbøl Banke i 1864. Romanen var et frontalangreb på Grundvigs, Richardts og andre romantikeres forsøg på at bruge nederlaget til genrejsning af den nationale bevidsthed, som man havde haft held med efter den 1. Slesvigske Krig. Denne fortolkning af Tines betydning for Det Moderne Gennembrud gennemgås blandt andet i bogen 1864, Sønner Af De Slagne af Rasmus Glenthøj.

Handlingen udspiller sig på Als under krigen mod Preussen fra december 1863 og frem til katastrofen under og efter stormen på Dybbøl 18. april 1864.

Handling

Bogens handling finder sted på Als i tiden, efter stormen på Dybbøl i 1864. Det lokale samfund ændrer sig drastisk fra det normale, idylliske, danske lokalsamfund, hvor der er et godt sammenhold, og alle kender hinanden. Det ændrer sig så til et samfund, der er i socialt og moralsk forfald. Romanen bliver fortalt gennem Tines erindringer.

Titelfiguren, den unge Tine Bølling, er ulykkeligt forelsket i skovrideren Henrik Berg, som hun er ansat hos. Skovriderens kone Marie og lille søn, Herluf, evakueres fra Als pga. krigen. Parallelt med krigen udvikler den forbudte kærlighed sig mellem skovrideren og Tine som krigen ender deres forhold katastrofalt. Berg taber hurtigt interessen for Tine, og han såres dødeligt ved fronten. Tine erkender, at Berg kun har været sammen med hende i et nuets begær, og skammer sig, så hun ikke kan leve videre og drukner sig i dammen.

Vigtigste personer

  • Hr. Bølling – degn, far til Tine
  • Madam Bølling – Tines mor
  • Tine Bølling – datter af degneparret, ansat på skovridergården
  • Henrik Berg – skovrider
  • Marie Berg – gift med skovrideren, har venindeforhold til Tine
  • Herluf Berg – søn af Marie og Henrik Berg
  • Hr. Appel – ung løjtnant fra Viborg, fortrolig med Tine
  • Biskoppen – sørger for, at Tine ikke fordømmes af præsterne pga. selvmordet

Kilder