Forskel mellem versioner af "Diffraktion"

Spring til navigation Spring til søgning
55 bytes tilføjet ,  for 2 år siden
→‎Diffraktion i dobbeltspalte: internt link + lidt formattering
m (Gendannelse til seneste version ved DerBonzai, fjerner ændringer fra 31.3.73.70 (diskussion | bidrag))
Tag: Tilbagerulning
(→‎Diffraktion i dobbeltspalte: internt link + lidt formattering)
Tag: 2017-kilderedigering
[[Fil:Two-Slit Diffraction.png|thumb|Klik for at se et større billede]]
På illustrationen til højre symboliserer de blå streger bølgetoppe, og de lodrette gule streger er en væg: Bølgerne kan kun passere denne væg gennem de to små huller (eller parallelle, smalle spalter) der er vist som »ophold« i linjen. De bølger der slipper igennem hullerne, optræder på den modsatte side af væggen som to punktformede »bølge-kilder«, og bølgefronterne fra disse »kilder« (buede blå linjer på illustrationen) [[Interferens|interfererer]] med hinanden: I visse, smalle zoner (vist med grå pile) overlapper bølgetoppe med bølgetoppe (krydsende, blå buer) og skaber konstruktiv interferens og derved »adderes« de to bølgetoppe. Ind imellem disse zoner mødes bølgetoppe med med bølgedale, og »ophæver« således hinanden ved destruktiv interferens.<br />
Som det ses på illustrationen, vil en af zonerne med konstruktiv interferens (og dermed høj intensitet) altid ligge i direkte forlængelse af den retning som den oprindelige planbølge kom fra: Denne zone (vandret grå pil) kaldes for »nulte orden«. Andre tilsvarende zoner med konstruktiv interferens tildeles et nummer ''m'', talt i stigende rækkefølge væk fra 0. orden. Disse zoner, eller ordener, ligger i nogle bestemte vinkler ''θ<submath>m\theta_m</submath>'' i forhold til 0. orden, givet ved ligningen<br />[[gitterligningen]]:
:<math>\sin \theta_m = m \cdot \frac{\lambda}{d}</math><br />
hvor
* ''<math>d''</math> er afstanden mellem hullerne/spalterne i væggen, og
* ''λ''<math>\lambda</math> er bølgelængden.
Den værdi for vinklen ''θ<sub>m</sub>'' som man får af ovenstående formel, vil passe med det man i praksis vil måle i »stor« (i forhold til ''<math>d''</math> og ''λ''<math>\lambda</math>) afstand fra åbningerne. I området lige ud for åbningerne følger zonerne med destruktiv og konstruktiv interferens nogle [[hyperbel]]-formede grænser.
 
=== En tråd som dobbeltspalte ===
11.742

redigeringer

Navigationsmenu