Forskel mellem versioner af "Vesterålen"

Spring til navigation Spring til søgning
30 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
m
Retter flertydige links til Myre (link ændret til Myre (Øksnes); link ændret til Myre (Øksnes)) med DisamAssist.
m (ændre sorteringsnøgle til Kategori:Vesterålen)
m (Retter flertydige links til Myre (link ændret til Myre (Øksnes); link ændret til Myre (Øksnes)) med DisamAssist.)
 
Vesterålen havde pr. 01.01.2015 en befolkning 30.419 indbyggere fordelt på Andøy ((4.993), Bø (2.642)), Hadsel ((8.112), Sortland (10.129), og Øksnes (4.562).
 
De største byer er [[Andenes]] (i Andøy kommune), [[Sortland]] (i Sortland kommune), [[Melbu]] og [[Stokmarknes]] (i Hadsel kommune) og [[Myre (Øksnes)|Myre]] (i Øksnes kommune).
 
Øerne i Vesterålen er bundet sammen med broforbindelser og har også færgefri forbindelse til fastlandet. Færgen over [[Hadselfjorden]] mellem Melbu og [[Fiskebøl]] var den naturlige forbindelse til [[Lofoten]] indtil Lofotens fastlandsforbindelse («[[Lofast]]») åbnede i [[2007]]. Der findes to flyvepladser i Vesterålen; [[Andøya Lufthavn, Andenes]] og [[Stokmarknes Lufthavn, Skagen]]. [[Hurtigruten]] anløber [[Risøyhamn]] (i Andøy kommune), Sortland, og Stokmarknes.
* Norsk Fiskeindustrimuseum i melbu er et nationalt museum for Norges fiskeindustri: historie, traditioner, betydning og muligheder. Museet har overtaget den tidligere sildeoliefabrik Neptun. Museet der åbnede i 1991, udstiller en del teknisk udstyr og andet kulturhistorisk materiale fra fiskeindustrien. Gennem udstillinger, film og multimedia viser museet historien om norsk fiskeindustri - med fokus på blandt andet forholdet mellem industri og nærmiljø. Der er åbent fra den 20-06 til den 20-08. Tirsdag til søndag kl. 11– til 17. Ellers åbent efter aftale. Museet er et af 12 museer i Museum Nord.
* Bleiksøya er en lille ubeboet ø vest for Bleik på [[Andøya]]. Højeste punkt på Bleiksøya er 160 moh. Hoveddelen af øen er et fjeld, mens den sydvestlige del af øen er fladere. Øen er Nordlands nordligste [[fuglefjeld]]. På øen er der bestande af blandt andet [[lunde]], [[Ride (fugl)|ride]], [[alk]], [[lomvie]], [[mallemuk]], [[lille stormsvale]], [[topskarv]] og [[havørn]]. Øen er et naturreservat. I juni og første halvdel af juli er det forbudt at gå i land på øen.
* Nyksund er et [[fiskevær]] i [[Øksnes]] kommune. Stedet ligger på den nordvestlige side af [[Langøya (Vesterålen)|Langøya]], ca. 12 km. nord for [[Myre (Øksnes)|Myre]]. Bebyggelsen i Nyksund er spredt på to øer, Nyksundøya og Ungsmaløya. De to øer er forbundet med en 65 meter lang dæmning. En dæmning forbinder også Nyksundøya med Langøya. En kommunal grusvej går mellem Nyksund og Høydalen, og derfra går den asfalterede Fylkesvei 938 til Myre. Nyksund var i begyndelsen af 1900-tallet det næststørste fiskevær i Vesterålen. Men efter [[2. verdenskrig]] blev nærheden til fiskefelterne mindre vigtig, da ny teknologi i form af motorer og større både blev taget i brug. Havnen i Nyksund blev for lille. Fiskeværet blev affolket, og omkring 1970 forlod sidste fastboende bygden. Nyksund blev en spøgelsesby. I 1980- og 90erne kom tyske studenter til Nyksund, og skabte ny aktivitet på stedet. Efterhånden blev stedet populært for tilrejsende kunstnere og turister. I dag har Nyksund nogle få fastboende og et helårlig tilbud til turister. Flere af de gamle brygger i fiskeværet er blevet restaureret. Nyksund er et populært sted for fotografer og billedkunstnere. Flere små øer og holme nord for Nyksund og Stø er fredet som [[naturreservat]]. Dette område er et vigtigt yngleområde for havfugle og [[spættet sæl]].
<gallery>
File:Sortlandbluecollage.jpg|Sortland-den blå by ved sundet

Navigationsmenu