Forskel mellem versioner af "Slien"

Spring til navigation Spring til søgning
4 bytes tilføjet ,  for 2 år siden
Ellebjerg
m
(Ellebjerg)
Ifølge [[Knytlingesagaen]] byggede [[Knud Lavard]] to kasteller ved et af Sliens smalleste steder. Kastellet Kil (afledt af oldnordisk ''kīll''≈''[[kile]]'') lå på en odde ud i Slien, hvor [[Mysunde|Mysund]] begyndte. Stednavnet [[Kilfod]] på Svansøsiden synes at minde om det. På sundets modsatte bred på Angelsiden lod han bygge et andet kastel<ref>Vilhelm La Cour: ''Sønderjyllands historie: fremstillet for det danske folk'', København 1940, side 352</ref> Desuden spærrede han indløbet til den indre Sli og Hedeby med træbomme og jernlænker, for at hæve told af fremmede skibe<ref> Det kongelige nordiske oldskrift-selskab: ''Annaler for Nordisk oldkyndighed og historie'', 2. bind, København 1839, side 27</ref>. På højderne ved fjordens bredder ligger endnu rester af andre volde som f.eks. [[Margretevold]]en. Senere oprettede Erik af Pommern med [[Svaneborg]]en ved Sundsager over for Arnæs og med [[Kongsborg (Sydslesvig)|Kongsborgen]] i Bonert/Bonum mindst to middelalderlige borge. Slien indgik i Danmarks sydlige grænseværn sammen med [[Dannevirke]] og [[Egernførde Fjord]]. På det smalleste sted ved Mysunde hindrede danske stillinger både i 1850 og 1864 tyskerne i at sætte over til Angel og dermed omgå Dannevirkes hovedvold.
 
Slien var også hjemsted for stort sildefiskeri. Sliens mange sildehegn nævnes allerede i et dokument fra 1431, hvori blandt andet omtales et sildehegn foran [[Ellebjerg]]. På [[Holmen (Slesvig)|Holmen]] i Slesvig er der endnu aktive slifiskere. I Kappel findes nu det sidste sildehegn (sildegærde) i Europa. Det består af flere pæle, som er banket ned i fjorden, og som er forbundet med hinanden med et fletværk af træ. Især sild, ål, pigfinnefisk, brasen og andre hvidfisk bliver fisket.
 
På den syd for fjorden liggende halvø Svans og i det østlige Angel blev omkring 1500-tallet etableret en række [[Gods (større gård)|godser]], som præger landskabet op til i dag.
Anonym bruger

Navigationsmenu