Amning: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
100 bytes fjernet ,  for 3 år siden
indsætter to {{km}} og fjerner defekt billedlink
(Lidt oprydning - to af punkterne i "Se også" er allerede linket i teksten)
(indsætter to {{km}} og fjerner defekt billedlink)
[[Fil:Breastfeeding_child.jpg|thumb|Amning]]
'''Amning''' er processen, hvor [[kvinde]]r giver [[modermælk|mælk]] til småbørn. (Hoshos [[dyr]]ene hedder det at de giver [[die]]). Gennem [[graviditet]]en udskilles [[hormon]]er som [[progesteron]], [[østrogen]], det [[follikelstimulerende (FSH)]], [[prolaktin]] og [[oxytocin]], der alle stimulerer dannelsen af [[mælkekanal]]er og kirtler i [[bryst]]et. Efter 5-6 måneder er systemet udviklet og brystet er klar til at producere [[mælk]]. Omkring fødselstidspunktet begynder brysterne at producere en tyk gul væske, råmælk eller [[colostrum]]. Det er den allerførste mælk til det nyfødte barn. Den indeholder ikke [[fedt]] og kun få [[kulhydrat]]er, men [[antistof (biologi)|antistoffer]] fra moderen. Det hjælper den nyfødtes ufuldstændige [[immunsystem]] til at modstå [[sygdom]]me.
 
Den nyfødte har som regel et kulhydrat- og fedtlager, som den tærer på de første dage, og der behøves derfor ikke meget tilført næring fra mælken. De første dage bruges derfor mest til at stimulere og støtte immunsystemet og at få lært barnet den rigtige sutteteknik. Efter 3 – 4 dage løber den rigtige mælk til i brystet, og barnet begynder at tage næring til sig. Barnet sutter ved at bevæge [[tunge]]n og underkæben. Disse bevægelser stimulerer [[nedløbsrefleks]]en hos kvinden, og mælken begynder at løbe. Herefter produceres der mælk i brysterne alt efter hvor meget den lille behøver, og hvor meget og hvor tit der ammes.
Når [[menstruation]]en sætter i gang, påvirker det også mælken. Mælkeproduktionen nedsættes og barnet kan afvise brystet, da mælken pludselig smager anderledes. Mælkeproduktionen påvirkes også i høj grad af moderens psykiske tilstand. Løber mælken lidt trægt, kan visualisering af rindende vand være det, der sætter nedløbsrefleksen i gang. Det er derfor vigtigt at mor og barn får ro til amningen, da for meget uro kan forstyrre og få mælken til at stoppe.
 
Amning giver barnet føde, men det er også en stund, hvor tætte bånd knyttes mellem mor og barn. En nyfødts syn er ikke færdigtudviklet, men er udviklet til at stille skarpt på ca. 30 cm afstand – det passer meget præcist med afstanden op til moderens ansigt, når barnet ammes. Det menes at amning kan reducere risikoen for [[vuggedød]].{{km}} Barnets sutten hjælper [[tænder]]nes udvikling og senere barnets [[sprog]]. Endvidere kan amning forebygge komælksallergi og børneeksem.<ref>Fødevarestyrelsen: Overfølsomhed overfor mad – http://www.foedevarestyrelsen.dk/FDir/Publications/2004205/Rapport.htm</ref>
 
Amning er en lige så stor fordel for moderen som for barnet. Amning stimulerer moderfølelserne og den får [[livmoder]]en til at trække sig sammen efter fødslen, da barnets sutten udløser hormonet [[oxytocin]] hos moderen. Under graviditeten har moderen opbygget fedtdepoter beregnet til amning. Amning kan derfor hjælpe med til at moderen hurtigt kan nå sin oprindelige vægt. Amningen hæmmer menstruationen, og giver moderen mulighed for at genopbygge jerndepoterne. Dermed hjælper amning også til at der bliver et naturligt tidsrum imellem søskende. Ikke sagt at det er en effektiv form for [[prævention]], da [[ægløsning]] godt kan forekomme. {{km}}
 
{| align="right" width="320" border="0"
|-----
|
[[Fil:Breastfeeding breast.png|Amning illustration]]
|}
 
Amning er en lige så stor fordel for moderen som for barnet. Amning stimulerer moderfølelserne og den får [[livmoder]]en til at trække sig sammen efter fødslen, da barnets sutten udløser hormonet [[oxytocin]] hos moderen. Under graviditeten har moderen opbygget fedtdepoter beregnet til amning. Amning kan derfor hjælpe med til at moderen hurtigt kan nå sin oprindelige vægt. Amningen hæmmer menstruationen, og giver moderen mulighed for at genopbygge jerndepoterne. Dermed hjælper amning også til at der bliver et naturligt tidsrum imellem søskende. Ikke sagt at det er en effektiv form for [[prævention]], da [[ægløsning]] godt kan forekomme.
 
I [[Danmark]] anbefales det i overensstemmelse med [[WHO]]'s anbefalinger, at spædbørn udelukkende ernæres ved amning de første seks måneder<ref>Sundhedsstyrelsens ammeanbefaling – http://www.sst.dk/faglige_omr/sundhed/Boern/amning_anbefaling.pdf</ref> og at barnet ammes devist indtil det er mindst 12 måneder. På barselsgangene bruges meget energi på at hjælpe mødre og børn til at få en god start.
23.501

redigeringer

Navigationsmenu