Agra

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Agra
आगरा Rediger på Wikidata
Overblik
Land Indien Indien
Delstat Uttar Pradesh
Distrikt Agra
Postnr. 282001 Rediger på Wikidata
Telefonkode 562 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) UP-80 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE INAGR Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 1.585.705 (2011) Rediger på Wikidata
 - Areal 188 km²
 - Befolknings­tæthed 8.417 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+5:30 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 171 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside agra.nic.in
Oversigtskort
Itmad-Ud-Daulah's mausoleum i Agra

Agra er en indisk by ved bredden af Yamuna-floden. Byen ligger i delstaten Uttar Pradesh og er administrationsbyen i distriktet Agra. Den har ca. 1.585.705(2011) indbyggere. Byen er først og fremmest kendt for et af verdens smukkeste byggerier, mausolæet Taj Mahal, opført 1631-1653 af kejser Shah Jahan, som mindesmærke for hans hustru Mumtaz Mahal, der døde i barselseng.

Agra findes nævnt helt tilbage i det episke heltekvad Mahabharata under navnet Agrabana. Også den store græske geograf Ptolemæus fra det 2. årh. kendte Agra og havde indført byen på sit verdenskort. Traditioner og legender tilskriver Raja Badal Singh æren for at have grundlagt den nuværende by omkring 1475, hvor hans fort, Badalgarh, hævdes at være placeret ca. samme sted som det nuværende Agra Fort. Derudover findes også beretninger om tidligere befæstninger af byen, som i lange perioder har været en kongeby.

Agra opnåede stor betydning og anseelse som hovedstad for det store indiske Mughal kejserrige fra 1526 til 1658 (Mughal = Mogul el. Stormogul). Det skyldes ikke mindst efterladenskaber fra denne periode, at Agra i dag er en international turist destination i topklasse, med byens mange bygninger i den markante mughal-arkitektur, først og fremmest Taj Mahal, Agra Fort og den forladte hovedstad Fatehpur Sikri lidt uden for Agra, tre seværdigheder, som alle er optaget på UNESCOs World Heritage liste.

Udover de nævnte seværdigheder, er Agra overordentlig rig paa pragtfulde bygninger i maurisk stil, blandt andre: Jahangir's skønne palads, Moti-Masdshid (Perlemoskeen) og Djamna Masdshid.

Kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:
Indisk geografiSpire
Denne artikel om indisk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi