Andøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Andøy
Våben Kort
Andøys kommunevåben Andøys beliggenhed
Fakta om Andøy
Kommunenummer: 1871
Fylke: Nordland
Kommunesæde: Andenes
Areal: 659 km²
Indbyggere: 4.577 (1. januar 2023)
Politik
Borgmester: Knut Nordmo (fra 2019) Rediger på Wikidata
Sprog: Bokmål
Websted: www.Andoy.net
Andøy på Commons

Koordinater: 69°10′30″N 15°52′20″Ø / 69.17500°N 15.87222°Ø / 69.17500; 15.87222

Andøy er en kommune i Nordland fylke i Norge. Den er den nordligste kommune i fylket og Vesterålen og grænser i syd til Sortland og Kvæfjord. Over Gavlfjorden i sydvest ligger Øksnes kommune. Over Andfjorden i øst ligger Torsken, Tranøy og Bjarkøy kommuner.

Erhvervsliv[redigér | rediger kildetekst]

Kommunen har en stærk tilknytning til luftfart, ved at eskadrille 333 i Luftforsvaret er stationeret på Andøya flyvestation, og til rumfart ved at Andøya Rakettskytefelt i Oksebåsen ved Andenes er involveret i internationalt samarbejde om udforskning af den polare atmosfære og fænomenet nordlys. Fiskeri og fiskeindustri er også af central betydning for kommunen. Kommunecenteret Andenes er en af landets største fiskerihavne, og havnen er et af Nordeuropas største havneanlæg med tæt på 3 kilometer med mole. Andenes er også hjemhavn for en af Redningsselskapets redningsfartøjer. Andøy har også flyforbindelse til det civile ruteflynet over den civile del af flyvestationen, Andøya Lufthavn, Andenes. I byen Risøyhamn, på den sydøstlige del af øen, har kommunen daglige anløb af Hurtigruten. Kommunen satser på turisme, hvor hvalsafari er blandt de mest populære tilbud.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Størstedelen af kommunen ligger på øen Andøya, men omfatter også dele af Hinnøya. Beboeren på Andøya har via Andøybroen færgefri vejforbindelse både til fastlandet og til de øvrige øer i Vesterålen. I sommertiden er det også muligt at tage bilfærge videre til naboøen Senja i Troms fylke.

Natur i Andøy[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]