Bruno Sammartino

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bruno Sammartino

Personlig information
Født 6. oktober 1935 Rediger på Wikidata
Pizzoferrato, Italien Rediger på Wikidata
Død 18. april 2018 (82 år) Rediger på Wikidata
Pittsburgh, Pennsylvania, USA Rediger på Wikidata
Dødsårsag Multiorgansvigt Rediger på Wikidata
Højde 178 cm Rediger på Wikidata
Vægt 120 kg Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted University of Pittsburgh,
Schenley High School Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Professionel bryder (1959-1987) Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser WWE Hall of Fame,
Wrestling Observer Newsletter Hall of Fame Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Bruno Sammartinos hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Bruno Leopoldo Francesco Sammartino (født 6. oktober 1935 - 18. april 2018) var en italiensk-amerikansk professionel wrestler, der er mest kendt som den længst regerende verdensmester i World Wide Wrestling Federation (WWWF), hvor han holdt WWWF World Heavyweight Championship to gange i en samlet periode på over 11 år (4.040 dage). Samtidig var hans første periode som verdensmester fra 1963 til 1971 den længste som verdensmester nogensinde.

Bruno Sammartinos wrestlingstil var meget gulv-baseret, ligesom mange andre wrestlere dengang. Hans styrke og karisma hjalp ham til at blive én af de mest populære amerikanske wrestlere i 1960'erne og 1970'erne. Mens Sammartino wrestlede, holdt WWWF langt de fleste wrestlingshows i Madison Square Garden, og Sammartino har rekorden for at være i flest af disse shows main event, heriblandt 187 udsolgte shows.

Bruno Sammartino en Mario Trevi

Siden Sammartino indstillede karrieren i slutningen af 1980'erne, har han været meget kritisk over for moderne wrestling, bl.a. pga. overdrevne storylines, stofmisbrug og steroider. Han har kritiseret Vince McMahon, ejeren af World Wrestling Entertainment (WWE), og han har nægtet at give kommentarer til de dokumentarer, som WWE har lavet om hans legendariske karriere.

I 2013 lykkedes det dog den 13-dobbelte verdensmester Paul "Triple H" Levesque, der er McMahons svigersøn og har en chefstilling i WWE, at overtale Bruno Sammartino til at lade sig indtræde i WWE Hall of Fame i forbindelse med WrestleMania XXIX. Samtidig betyder det også, at Sammartino fremover vil medvirke i forskellige produktioner fra WWE, heriblandt liveshows, dokumentarer og interview.

VM-titler[redigér | rediger kildetekst]

Bruno Sammartino er en dobbelt verdensmester. Han har vundet VM-titlen begge gange i World Wide Wrestling Federation (WWWF). I alt har Sammartino været verdensmester i 4.040 dage, hvilket kun er overgået af Verne Gagne i American Wrestling Association (AWA). Hans første periode som verdensmester på 2.803 dage er den længste nogensinde.

Nr. VM-titel Modstander Org. Dato Show Dage Efterfølger
1 WWWF World Heavyweight Championship Buddy Rogers WWWF 17. maj 1963 Liveshow 2.803 Pedro Morales
2 Stan Stasiak 10. december 1973 1.237 Billy Graham

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]