Friedrich Kiel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Friedrich Kiel

Personlig information
Født 8. oktober 1821 Rediger på Wikidata
Puderbach, Nordrhein-Westfalen, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 13. september 1885 (63 år) Rediger på Wikidata
Berlin, Tyskland Rediger på Wikidata
Dødsårsag Trafikulykke Rediger på Wikidata
Gravsted Alter Zwölf-Apostel-Kirchhof Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af Siegfried Dehn, Caspar Kummer Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Violinist, musikpædagog, universitetsunderviser, klassisk komponist, komponist, lærer, pianist Rediger på Wikidata
Fagområde Pianooptræden, violinoptræden, komposition, musik Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Universität der Künste Berlin Rediger på Wikidata
Elever Maurycy Moszkowski, Jacob Adolf Hägg, Waldemar von Baußnern, Friedrich Ernst Koch Rediger på Wikidata
Genre Klassisk musik Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Den røde ørns orden Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Friedrich Kiel (født 8. oktober 1821 i Bad Laasphe-Puderbach i Nordrhein-Westfalen, død 13. september 1885 i Berlin) var en tysk romantisk komponist og musikpædagog.

Kiel virkede først som violinist i Koburgs Hofteater[1], studerede derefter under Siegfried Dehn i Berlin og nåede dér hurtig en meget anset stilling som komponist og lærer. Den Sternske sangforening opførte omfangsrige og betydelige korværker af ham, såsom Requiem op. 20 (1862), Missa solemnis (1867) og hovedværket Kristus (1874). 1870 blev Kiel lærer ved den nyoprettede Hochschule fur Musik, ligesom han endelig blev medlem af senatet for Akademiet for de skønne kunster.

Kiel var en fortræffelig musiker, navnlig en lærd kontrapunktiker, og en højt anset lærer der uddannede talrige elever, af hvilke mange senere skaffede sig et navn. Hans kompositioner, hvis tal ikke er særlig stort, præges af hans udmærkede musikeregenskaber; de kirkelige korværker vidner specielt om hans polyfone mesterskab.

Nogen udpræget kunstnerpersonlighed besad Kiel derimod næppe, og hans værker har kun i ringe grad vundet udbredelse uden for hans hjemland, hvor oratoriet Kristus og et eller andet kammermusikværk endnu af og til opføres (o. 1915). Af Kiels kirkelige værker skal foruden de fornævnte endnu fremhæves: Stabat mater og Tedeum, af instrumentalværkerne en klaverkoncert, tre klaverkvartetter, nogle strygekvintetter og -kvartetter, Walzer fur Streichquartett, trioer, violinsonater og adskillige klaverkompositioner.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Koburgs Hofteater er måske Landestheater Coburg, (ty)

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

– Omfattende værkoversigt på den tyske Wikipedia-side


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
KomponisterSpire
Denne biografi om en tysk komponist er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi