Hjelmelandsvågen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hjelmelandsvågen

Hjelmelandsvågen
Overblik
Land Norge Norge
Kommune Hjelmeland
Fylke Rogaland
Demografi
Befolkningstal 592 (2012)
 - Areal 0.92 km²
Oversigtskort

Hjelmelandsvågen er en by der er administrationsby i Hjelmeland kommune i Rogaland fylke i Norge. Byen har 592 indbyggere (2012), og ligger i Ryfylke. Riksvei 13 gik tidligere gennem byen, men ender nu ved færgekajen ved Sande hvor der er bilfærge til Nesvik på nordsiden af Jøsenfjorden. Sande har efterhånden overtaget en del centerfunktioner fra Hjelmelandsvågen. Norsk Frukt- og Laksefest arrangeres i Hjelmelandsvågen hvert år i september måned. Her ligger også kommunenss tusenårssted som er en friluftsscene på tunet, tegnet af Knut Fosså.

Hjelmelandsvågen er en gammel kystbygd og langs fjorden øst for Hjelmelandselva står der fortsat mange gamle huse. Tidligere var der også sådan bebyggelse langs elven, men en stor oversvømmelse 26. november 1940 raserede dette område. Ti huse blev taget af vandmasserne som også skylled dele af kirkegården væk. Området blev gendannet, men ingen af husene blev genopført. I dag ligger kommunehuset i dette område, mens kirkegården er flyttet nærmere kirken på sydsiden af elven.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi